středa 27. června 2018

Parádní veltlíny a ryzlinky vinařství Geyerhof

geyerhof-stockwerkO produkci vinařství Geyerhof (web) z Kremstalu už jsem se tu zmiňoval před pár lety, od těch dob ochutnal nějaká další vína (a také si našli dovozce do ČR) a vždy byl dost spokojen. Nedávno jsem měl možnost v Rakousku hned dvakrát ochutnat něco z jejich produkcí, vlastně docela slušný průřez, včetně několika starších vín, a dneska se ve zkratce podělím o dojmy. Pokud jde o způsob vzniku, tak se moc nezměnilo, už od konce osmdesátých let je to organika a ve sklepě nízkointervenční. Snad jen viněty mají nové (méně usedlé) a celková plocha vinic je o kousek větší :-)

Jejich zásadní odrůdou je, kdo by to byl čekal, Grüner Veltliner. V základu máte možnost projet si vína z několika různých vinic, každou s odlišnými půdními podmínkami ale připravené téměř stejně. V ročníku 2017 jsem chutnal Stockwerk (granulit, hodně chladná poloha), svěží čisté jemně kořenité víno s výraznější kyselinou, krásně přirozené a sympatické. Rosensteig (spraš a štěrk) jemnější, decentně kořenitý, pikantnější a fajn dlouhý. Hoher Rain (písčitá poloha a jíly) plnější, ovocnější, důraznější, velmi pěkně postavené. Wildwux (spraše a písky) mladičké, divočejší, trochu reduktivně zaprděné, bezva kyseliny, krémovější, delší, dost zajímavé.

Disponují i dvěma několika ÖTW Erste Lagen, veltlín mají na vinicích Gaisberg a Steinleithn. U druhé jmenované se zadařila pěkná vertikála. Ročník 2016 je trochu reduktivně zaprděný a sluší mu rozdýchání. Víno je koncentrované, plnější a ovocnější, s fajn kyselinou ale zakulacené, s medovou a bylinkovou linkou, delší. Skok o deset let k ročníku 2006 představil víno zralé, minerální, bylinkové a medové, s fajn kyselinou a délkou, vyzrálé, vyvážené, lehce s dojezdem toastu a karamelu. Ročník 2002 zralé, ještě hlubší aromatika, mineralita a bylinkovost, suché, zralé, velmi fajn kyselina, minerální, delší a vyvážené, ve skvělé kondici a výtečné pití. Ročník 1993 hutnější, medový, složitější, linka kozího sýra. Naprosto suché, velmi pěkně postavené, výrazná kyselina, strukturované, delší, lehce nahořkle karamelový dojezd, bohatší. Jejich první ročník v bio, 1988, byl bohužel ukázkově korkový.

Na vrcholu jejich interpretace odrůdy Grüner Veltliner stojí Gutsreserve (vinice opět granulit). Zde pracují buď s delším ležením na kalech v nerezu nebo ve velkém akátu, aktuální a čerstvě lahvovaný je právě tento ročník 2011! Koncentrované, bohatší, výrazné, hutnější aroma, suché, plné, zakulacené ale parádní kyseliny, výtečně zakomponované dřevo, dlouhé. Tohle prosím mohu! V Rakousku koupíte i v bio koutku ve Sparu, kdybyste neměli cestu do vinařství :-)

Další odrůdy tvoří ve vinařství méně než třetinu produkce. Významný je samozřejmě Riesling. Kirchensteig 1ÖTW 2016 (opět granulit a stejně jako Steinleithn jen s velmi malou vrstvou půdy nad šutrem) pomalu kvasil v nerezu a zrál tamtéž na kalech. Čerstvé, krásná expresivní ovocnost, výraznější, meruňka, elegantní bylinkovost. Suché, šťavnaté, ovocné, perfektní kyseliny, lehkost a pitelnost a zároveň koncentrace, delší dochuť. Parádní teď, bude skvěle zrát. Nic proti těm veltlínům, ale tohle je naprosto fantastické! Riesling Goldberg 1ÖTW 2016 ze starých (80+ let) keřů je v projevu složitější, méně „tak tady mne máte a jsem skvělý“ oproti předchozímu vínu, minerální, žluté ovoce až do tropika a florální tóny. Suché, pěkná kyselina, složitější, krásně postavené, dlouhé, seriózní. Parádní věc, která nutně potřebuje čas.

geyerhof-360-petnatNeodolal jsem a vyzkoušel i expresivní, aromatický, hroznovo-květinový, suchý, šťavnatý, lehký a skvěle pitelný přirozeně zábavný Gelber Muskateller 2017. A také jejich (zatím) jediné bubliny, 360° PET NAT 2016, zde je to opět Grüner Veltliner a méthode ancestrale, dokvášení v lahvi bez jakýchkoliv aditiv, ani síru to nevidělo. Čerstvé, navinule ovocné, suché, zralejší, toastové, delší, suché a osvěžující, čistý nadprůměrný petnat. Ovšem sami přiznávají, že lahve se budou dost lišit. Za mne každopádně Geyerhof jasně ano! Více než přesvědčivé veltlíny i fantastické ryzlinky.

Komentáře používají Disqus