úterý 24. listopadu 2015

Ryzlink v kabinetu a pozdním sběru

schomann-2014-Zeltinger-Sonnenuhr-Kabinett-trockenO víkendu jsem otevřel dva ryzlinky, lišící se na první pohled jen minimálně. Oba z Weingut Martin Schömann, psal jsem tu o něm už v článku o vynikajícím suchém spätlese a zmiňoval se i o trochu sladší variantě ryzlinku z jeho produkce. Tentokrát jsem měl možnost projet dva mlaďochy, navíc vlastně úplně čerstvě lahvované z ročníku 2014, takže mírně vraždění neviňátek. Oboje vinice Zeltinger Sonnenuhr, oboje suché, ale jednou spätlese a podruhé kabinett. V ročníku 2014 jde o víno z poměrně malého výnosu, připraveno z hroznů (bio certifikace) den macerovaných za studena, spontánní fermentace a prý trvalo docela dlouho než se rozjela. A pomalu kvasilo i zrálo i nadále, hezky ve velkých dřevěných sudech a v kontaktu s kaly. Bez filtrace, jen sedimentace a pečlivě stočeno, zasířeno trochu až před lahvováním. Vína jsou uložena v klasické protáhlé pistoli zelené barvy, s kovovou záklopkou a kvalitním celokorkem. Trochu jsem rešil, při střídání vín ve sklence, proč je u spätlese větším písmem přívlastek než vinice a u kabinettu je to naopak. Ale nejspíš je to jen nekonzistentním přístupem k vizuálu a žádné hlubší poselství v tom není :-)

2014 Zeltinger Sonnenuhr Kabinett trocken má tmavší nazlátlou barva, vůně je poměrně výrazná a pocitově hutnější, již nyní mírně medová, pěkně minerální. Minerálka s medem! Žluté ovoce, vyzrálost, trochu oxidativní štych. Suché, šťavnaté, živé, s pěknou kyselinou a velmi slušnou stavbou, mineralita, středně plné, dobrá délka, pitelnost, čistě udělaný sympatický byť ze středního proudu trochu Mosely vybočující ryzlink.

Schomann-2014-Zeltinger-Sonnenuhr-Spätlese-trocken2014 Zeltinger Sonnenuhr Spätlese trocken má podobnou barvu a ještě o něco koncentrovanější vůni, zároveň ale sevřenější, velmi mladistvou. Opět dotyk medu, minerálka, bylinky, podzimní ovoce, lehká divokost, koncentrace, mentol (podezříval jsem manželku, že si něčím namazala rty a pak se napila z mé sklenky, ale ne). Suché, s parádní kyselinou, šťavnaté, delší, velmi pěkně postavené, strukturovanější než kabinet, poměrně seriózní víno. Odpíjel jsem lahve tři dny a na závěr působil kabinet již trochu unaveněji, zatímco pozdní sběr se teprve dostával do pořádné formy. Rozdíl v ceně je padesát korun, dražší spätlese je u dovozce za 295 Kč a to mi přijde dobrá cena. A je za ni stále k dispozici i pěkně nazrávající ročník 2012.

Komentáře používají Disqus