pátek 26. října 2012

Italské DOC(G) plastové, den šampaňského a asijské ceny Decanteru

korek_plast_sroubApelační vína Itálie, ta s označením DOC (Denominazione di Origine Controllata) a vyšším DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) musela být uzavřena přírodním korkem, byť varianta lisovaných a lepených z přírodní korkové drti byla povolena (nemuselo jít o celokorek). Nově došlo k uvolnění pravidel, i tato vína mohou být nyní uzavřena plastovými špunty či šroubovým uzávěrem. Dobrá nebo špatná zpráva? I v rámci DOC(G) jsou kvanta naprosto běžných spotřebních vín za pár euro a vín určených k okamžité spotřebě, u kterých v tom problém nevidím. A ti nejlepší producenti se kvalitního korku nevzdají (pro některá vína ale použijí šroub, dovolil bych si tipnout), takže osobně mi to nevadí. Byť tedy plastové špunty považuji za vůbec nejhorší uzávěr vína. V průběhu let se jejich kvalita sice hodně zvedla a současná produkce třeba Nomacorcu (v těch nejdražších variantách) funguje lépe, ale stále mám u vín uzavřených běžným plastem největší podíl předčasně naoxidovaných či prostě jen chuťově divných (mimo projev, jak by chutnat mělo). A ještě se blbě vytahují a ještě hůře vrací zpět. Proti šroubu nemám vůbec nic, ani u vín serióznějšího typu :-) Ale v tomhle ohledu z řad bio/autentické/tradiční nadšenců asi trochu vybočuji…

champagne_roseDnešek, pátek 26. října, byl vyhlášen mezinárodním dnem Champagne. Jde již o třetí ročník této aktivity vzniklé na sociálních sítích, která pro jeden den spojuje nadšence do bublinek i jejich jen občasné konzumenty. Na Twitteru možno sledovat příspěvky s hashtagem #ChampagneDay, o akci se píše všude možně, některé šampaňské domy s mladou krví v současném vedení aktivně využívají i Facebook (třeba Tarlant). Pokud hledáte důvod pro otevření Champagne, na což já teda žádné speciální nakopnutí nepotřebuji a nechápu proč někdo jo, tohle může přesně ono :o) Přemýšlím, co by tak večer mohlo ve sklenkách skončit, chtělo by to něco zajímavého… hmmm… :-)

Na téma mladých vín jsem tu psal něco před pár dny, včera odvysílala ČT krátkou reportáž o tom, jak jen ta vína, která uspokojí náročné nosy odborníků, projdou na trh pod prestižní značkou Svatomartinské. Těšíte se na ně? :-)

Zajímavé jsou výsledky Decanter Asia Wine Awards pořádané v Hong Kongu, sesterské soutěže prestižních Decanter World Wine Awards. Jiný podíl nejčastěji přihlášených odrůd (nejvíce Cabernetu Sauvignon), naprosto odlišné nejúspěšnější regiony (Champagne si odneslo medaile u všech přihlášených vín, následováno Toskánskem, Piemontem, Rhônou a USA; v Londýně žebříček vypadal skoro jak ze sklípku tradičního britského gentlemana – Nový Zéland, sherry, portské, Madeira a Champagne). Za ČR v Hong Kongu bojoval jen Vinofol Novosedly (asi chystají masivní export do Číny…), pár nálepek taky dostal. Ale to i bubliny z Japonska, Sauvignon z Indie či Syrah z Tuniska.

Komentáře používají Disqus