středa 25. července 2012

Výsledky ankety „Číselné či jiné zkrácené hodnocení u zdejších recenzí na vína?“

vyplnovani_tabulekBody, známky, zkratková hodnocení vína. Nemám je úplně v oblibě, už jsem zde na téma psal několikrát (a třeba i o medailích), ale i tak jim opakovaně podléhám. Sám většinou vína neboduji, pokud to po mně není vyloženě vyžadováno na nějaké akci, spíš si do notýsku sem tam zapisuju značky, které mi usnadňují orientaci. O různých hodnotících systémech bylo pár informací v článku s testovacím bodováním. A nyní skončila anketa, ve které jsem se ptal, zda by se vám číselné či jiné zkrácené hodnocení vín zde na blogu líbilo a případně jaké. Celkem 27.7 % žádné body nepotřebuje, tahle možnost získala nejvíce hlasů, ale součet ostatních variant vypadá, že se kloníte spíše k opačné variantě. S 24.8 % to vyhrála stobodovka, ovšem přes 20 % si odnesla i varianta „jako ve škole“ a taktéž „Koupil bych si víno znovu? (ano / ne / možná)“. Dvacetibodovka očividně moc populární není. Celé výsledky níže.

anketa_hodnoceni_vina

Osobně, když už bych do budoucna něco zavedl, tak právě systém „koupil bych si víno znovu“, ten mi přijde sympatický, je na první pohled dost subjektivní a nehraje si na exaktní vědu. Z čísla 88 u recenze mám přesně opačný pocit a všichni víme, jak to ve skutečnosti funguje :-) Docela se mi líbí i hvězdičkový systém a jemu podobné kratší stupnice, ale tam už je zase více potřeba vysvětlovat pravidla. Třeba zda jde o hvězdy v rámci kategorie vína, tj. zda ***** a tedy výjimečné víno znamená tuto kvalitu v kategorii třeba „základních“ village burgundských, burgundských obecně či jde o absolutní záležitost skrze celý vinný svět. A to nikam nevede, debat na téma 9 z 10 pro nějakou základní supermarketovku a co to jako znamená už proběhlo dost třeba na O Víně a úplně mi to stačilo :-) Ale uvidíme do budoucna, ještě vše promyslím…

Další anketa je taková letně-dovolenková. Dva kohouti na jednom smetišti, dva největší rivalové ve světě velkých vín s dlouhou historií, dvě tradiční turistické destinace. Otázka je samozřejmě směřována speciálně s ohledem na víno. Takže… kdyby měla zbýt jen jedna z nich, zvolíte Itálii či Francii? :-)

Komentáře používají Disqus