pondělí 5. listopadu 2018

Naturální Alsasko od Jeana Ginglingera

Domaine-Jean-GinglingerChutnal jsem sadu vín od Domaine Jean Ginglinger (web) z alsaského Pfaffenheimu. Tradiční rodinné vinařství jede už přes dvacet let v biodynamice (od 2001 s certifikací Demeter), traktor byl postupně nahrazen koněm a ve sklepě přešli na tvrdé naturálno, takže krom obligátního vyřazení filtrace a čiření ani nesíří. Podstatnou část vinic mají v Grand Cru polohách Steinert a Zinnkoepflé, ale na vinětách to neuvádějí (prý klasifikace preferuje úplně jiný styl vín a tak ani nezkoušejí dávat komisím). Jak to všechno zní pěkně, tak… prostě jsem se s těmi víny úplně nesešel.

To, že jsou všechna kalná, mi nevadí. Z šesti vzorků mne nejvíce oslovil Riesling Réserve 2017, svěží a slušně postavený šťavnatý kousek, trochu kvasnicový, naturálně živý, zábavný. To bych pil. Riesling Lerchenberg 2017 byl krémovo-květinový, slušně pitelný, zakulacený a trochu rozhozený ale ne bez zajímavosti. A špatný nebyl ani macerovaný Gewurztraminer, výraznější, koncentrovaný, s těžší květinovou aromatikou, intenzivní, delší, v rámci stylu trochu divočejší. Ani z jednoho z těchto vín jsem si na zadek nesedl, ale proč ne. Problém byla tři další, sbírka rušivých těkavek, myšin, zoxidovaných jablek a ledasčeho dalšího. Za mne vína, která na trh vůbec neměla jít. Chápu, že pro někoho je zásadní způsob vzniku, ale je určitá hranice, kdy by prostě vinař měl akceptovat, že tentokrát super přírodní přístup nevyšel a víno nepatří do prodeje. A přiznávám, že moje ochota tolerovat sem tam myšinu postupně bere za své a vinaře s takovými víny spíš začínám vyřazovat z nákupů, byť třebas mají jiné věci výborné.

Domaine-Jean-Ginglinger-set

Komentáře používají Disqus