středa 18. listopadu 2015

O vodnaté moldavské sudovce

palava_petkaNa téma podvodů s vínem v ČR jsem toho napsal už spoustu, ale k tématu se vrátíme i dnes. Pokud vyrazíte na web SZPI Potraviny na pranýři a budete zkoumat, jaké jsou aktuální nálezy ohledně vína, nemůžete přehlédnout jméno LP Wine s.r.o. se sídlem ve Velkých Bílovicích. Ta momentálně přehled falšovaných vín slušně vytapetovala svým dovozem a rozhodně to není poprvé, co se na stránkách objevila. Opět jde o „klasické“ prohřešky – etanol z přidaného cukru, přídavek syntetického glycerolu a také masivní naředění, exogenní voda. A pokud si pod naředění představíte, že se třeba litr vína naředí deckou nebo dvěma vody, tak tady se jede drobátko jiná liga. Hodnoty přidané vody se už běžně pohybuje v rozmezí 50 až 80 % a současný rekordman pak vítězí s těžko uvěřitelnými 90 %! Loni v srpnu jsem si se zástupcem firmy poměrně dlouho telefonoval a vzhledem k významně odlišným pohledům na svět vína a obchodování s ním jsme si úplně neporozuměli. Já tak nějak dost trval na tom, že při masivním dovozu rizikových produktů v cisternových množstvích by mělo být tak nějak na dovozci, aby sám investoval do ověření kvality (a neriskoval, že krom vína falšovaného pustí na trh něco vyloženě nebezpečného) a nenechával to jen na inspekci, kde navíc výsledek může být jasný až dávno potom, co už je víno prodáno. Ale nesetkalo se to úplně s pochopením. Každopádně jsem se s nimi domluvil, že až jim SZPI příště něco najde a budu o nich chtít psát, tak je nejdřív požádám o vyjádření. A to jsem také udělal. Takže bez velkého zdržování níže něco o celé problematice z pohledu dovozce moldavské sudovky a osoby přímo postižené (ale, ani přes naskládané argumenty to nemohu vidět jinak, i spoluzodpovědné).

Dobrý den, pane Čeřovský,

jsem velmi rád, že se zajímáte o naši společnost v souvislosti s moldavskými víny, nicméně vzhledem k budoucím případným soudním sporům Vám nemohu sdělit konkrétní informace. Snad jen obecně známé věci: víno jsme nakoupili od společnosti IM LION – GRI SRL, Republica Moldova, Muncesti 801, Chisinau , se kterou jsme se zkontaktovali na mezinárodním veletrhu sudových vín v Amsterdamu (http://www.worldbulkwine.com). Je to firma, která obhospodařuje cca 1200 ha vinic a všechna vína exportuje do celého světa, zejména do EU a patří mezi největší výrobce vína v Moldávii.

Při nákupech jsme samozřejmě byli velmi obezřetní co se týče kvality vína, vyžadovali jsme na každou cisternu potvrzení o tom, že víno je vyrobené v souladu s legislativou EU, což potvrdil i státní orgán Moldávie, který vydával ke každému vínu dokument VI1, který potvrzuje, že víno je vyrobené v souladu s předpisy EU a OIV. Vína jezdila přímo v zapečetěné cisterně buď k nám nebo k našim zákazníkům a poté došlo k odběru vzorků ze strany SZPI. Podotýkám, že vzorky byly odebírány u 3 firem, takže je absolutně nemyslitelné, že by všechny tyto firmy s vínem nějak nakládaly, tzn, že by tam dávali vodu, glycerol atd.. Dále chci podotknout, že falšovaná vína byla pouze bílá polosuchá a polosladká, suchá vína a červená vína byla vyhovující. Víno prostě přijelo falšované přímo z Moldávie a k tomu máme i důkazy, které zatím nebudeme zveřejňovat. A tomu se říká jednoduše podvod. Jsou zde i další okolnosti, které ukazují jak je celý byrokratický systém nefunkční a z tohoto pohledu můžeme mluvit o štěstí, že vína byla zdravotně nezávadná a byla ,,pouze,, falšovaná, což senzoricky prostě nepoznáte. Bohužel v ČR není laboratoř, která by dělala rozbory na vodu, syntetický glycerol, původ vína atd. V zahraničí takové laboratoře jsou, ale rozbory jsou velmi drahé(cca 40 000Kč za vodu a syntetický glycerol za jeden vzorek).

I kdybychom si tam nechali udělat rozbory, tak výsledky by byli stejné a měli by jsme je k dispozici ve stejném čase jako u SZPI a tudíž nemělo smysl k tomuto kroku přistupovat. Po oznámení prvních výsledků(18.5.2015) nevyhovujících vín, jsme okamžitě zastavili nakládku dalších dvou cisteren, které byli objednány a zaplaceny. Bohužel 19.5.2015 nám přijely 2 cisterny, u kterých jsme žádali SZPI, aby neodebírala vzorky těchto vín, z důvodu navrácení vína dodavateli, SZPI však vzorky odebrala. Na naši obranu chci podotknout, že jsme vína okamžitě přestali prodávat a čekali na výsledky rozborů od SZPI, které trvaly cca 2 měsíce. Do dnešního dne jsme zlikvidovali cca 130 000lt vína, čímž nám vznikla škoda v řádu milionů Kč. Dle mého názoru jsme se zachovali správným způsobem a udělali jsme vše pro to abychom nepoškodili naše zákazníky.

O nepoctivosti výrobce svědčí i to, že s námi přestal po několika mailech komunikovat a dokonce nás telefonicky požádal o ,,zkorumpování,, SZPI nebo Celní správy. Naštěstí odpovědné orgány v Moldávii se k tomu postavili čelem a přijeli na setkání s námi do Prahy na ambasádu v čele s náměstkem ministra zemědělství a ředitele inspekce Moldávie, kteří nám vyjádřili podporu při řešení této situace, která se netýká jen výše zmiňované firmy, ale i mnoha dalších( zase Vás mohu odkázat na portál Potraviny na pranýři, kde najdete více falšovaných vín z Moldávie. Naopak české orgány neudělali prakticky nic co by zabránilo dovozu dalších falšovaných vín z Moldávie….. Další věcí je, že na moldavská vína je nulová celní sazba, tudíž EU zvýhodňuje vína z Moldávie na úkor ostatních vín ze třetích zemí.

Dále se zmíním, ale o tom máte jistě přehled, že falšovaná vína od společnosti IM LION – GRI SRL, se našla i v lahvích.

Zároveň Vás chci ujistit, že firma LP Wine s.r.o. dodržela a dodržuje při dovozu vína všechny předpisy EU a ČR a postupovala přesně podle této legislativy a rozhodně nezačala rozprodávat majetek, tak aby mohla zaniknout(jak jste mi vnucoval při posledním tel. hovoru) (pozn. J.Č. mluvil jsem o firmách „na jedno použití“ vytvořených paralelně k čistšímu podnikání, které při problémech zaniknou a jsou stejnou partou lidí nahrazeny firmou jinou, ne rozprodeji majetku), ale bude bojovat za očištění jména svého i svých zákazníků.

To je asi vše co k tomu můžu zatím říci vzhledem k případným soudním sporům. Věc je velmi složitá a jestli jste četl novelu vinařského zákona (pozn. J.Č. viz některé informace zde), tak se toho asi moc nezlepší.

Petr Šrámek
LP Wine s.r.o.

Komentáře používají Disqus