středa 30. dubna 2025

Parádní Alicante lepší ve složitém ročníku

Počasí venku je aktuálně dost ryzlinkové/bublinové, ale my se tu mrkneme na jedno bezva červené a myslím zajímavé téma „komplikovaných ročníků“. Konkrétně to bude Pepe Mendoza Casa Agrícola Tinto 2022 (web, láhev jsem měl od BioSueňo), jsme ve Španělsku, regionu Valencie a apelaci Alicante. Vinařství, které si loni po hlasování různých Masters of Wine a dalších vinných odborníků odneslo ocenění Bodega más Sostenible de España 2024 pro top vinařství hospodařící udržitelně, vede Pepe Mendoza. V devadesátkách procestovat svět a získal praxi od Chile po Nový Zéland, poté dlouhé roky pracoval jako enolog pro otce v Bodegas Enrique Mendoza, jedno z těch nejznámějších v Alicante (mimo jiné jeden ze zakládajících členů Grandes Pagos de España). S manželkou Pepou Agulló Llorcou a dětmi se rozhodl rozjel svůj vlastní „menší“ projekt.

Aktuálně mají okolo 24 hektarů vinic v Alto Vinalopó (vinice Serra Forta, El Veneno a Los Burros) a Marina Alta (parcely Benimei a Abargues) a k tomu vinařství a sklepy z přelomu 19. a 20. století. Vinice jsou obvykle staré až velmi staré (1923 nejstarší) výsadby, často vedené jako gobelet / na hlavu, které spravuje v necertifikovaném bio(dynamickém) režimu a povětšinou bez zavlažování (sem tam nutné u novějších výsadeb na drátěnce). S výjimkou trochy Syrahu jedou původní lokální či dlouhodobě etablované odrůdy. Konkrétně samozřejmě Monastrell, Macabeo, Airén, Muscat d'Alexandrie, Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet) a Giró (to na polohách s železitým jílem, ostatní více písčité polohy). Poslední jmenovaná je odrůda unikátní, pravděpodobně jiná než ta stejného jména známá ze Sardinie (u které se ale spekuluje, že přišla ze Španělska) a mnozí ji pokládají jen za variaci Grenache, ovšem aktuálně probíhá výzkum co by do všeho měl vnést nějaké světlo. Bílé Giró z Mallorky nemá nic společného ani s jednou z těchto dvou odrůd :-) Je to boj!

Ve sklepích pracují čistě, vína kvasí spontánně a jediné aditivum je uměřené síření. U červených často pracují s celými hrozny a větším či menším podílem třapin. Používají dřevo, ale spíš větší a starší sudy, ale i beton a amfory. Anebo nerez s kontrolou teploty, záleží na ročníku a odrůdě a záměru, nic vyloženě dogmatického. Takže ano, najdete u nich pravidelně pod jménem Pureza i skvělý macerovaný muškát dokonce školený pod závojem flóru v amfoře, a občas v řadě Pequeñas Producciones různé malé experimentální šarže, ale není to jádro jejich produkce :-) Tou je Casa Agrícola v červené a bílé, překvapivě svěží a elegantní ukázky oblasti. A pak různé selekce specifických terroir a odrůdy.

Dnešní Casa Agrícola Tinto 2022 je jejich základní a hlavní červené. V ročníku 2022 je to 70 % Monastrell, 27 % Giró a 3 % Alicante Bouschet. Zhruba třetina vína si poležela půl roku v pětistovkách sudech, zbytek jen v nerezu a betonu. Čímž se dostáváme k v úvodu naznačenému tématu obtížných ročníků. V roce 2022 bylo i v noci takové vedro, že se vinař rozhodl neudělat svá top červená s tím, že proti obvyklému projevu postrádají něco z živosti. A materiál, který by běžně skončil i v několikanásobně dražších jednotlivých vinících, putoval do základu, kterého je pro ten rok výrazně více (70+ tisíc) a navíc oproti běžnému stylu dostal i trochu dřeva které díky složení lépe snese. Takže paradoxně komplikovaný ročník znamená u nejdostupnějšího vína, že dostáváte vyšší kvalitu. A upřímně osobně na něm nějaký nedostatek svěžesti nepozoruji. Nebo je to tak, že v běžné/velmi dobrém ročníku je kvalita základu výše než tohle? Nemyslím si. Tim Atkin tomu nastřelil 97 bodů, u Parkera „jen“ 92 a docela přísná Jancis Robinson tomu dala 17/20 (v přepočtu 90+) a já bych souhlasil nejvíce s ní a pohyboval se v zóně 90-92 :-) Kdybych teda bodoval. Což nedělám! ;-)

Láhev těžší burgundská, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Rubínová barva. Hodně čerstvé, energické, dřevo v podstatě neznatelné aromaticky a spíš nechalo víno trochu prodýchat a první tip by byl spíš „jen“ beton. Červené ovoce, peckoviny, s lehce tmavšími dotyky. Středomořské bylinky, rozmarýn, krvavý pomeranč. Suché, šťavnaté, živé a energické, dobrá délka a skvělá pitelnost. Opět červené ovoce, jemnozrnné tříslo, nějaké teplo tam je ale 14 % alkoholu tají skvěle a volá po dalších doušcích. Výborné a navíc na stole bude vypadat hezky. Cena u nás někde okolo 370 korun.

Komentáře používají Disqus