úterý 8. února 2022

Přísný Riesling z Pfalze a chlastací z Rheingau

Pořídil jsem si degustační sadu Weingut Klaus & Mathias Wolf (web) z Birkweilu, tedy Pfalz. Za rodinné vinařství s dlouhou tradicí (na vinětách uvádějí rok 1620, kdy je v Birkweilu v záznamech poprvé zmíněn pěstitel hroznů Hans Wolf) je dnes zodpovědný především mladý Mathias, otec stále dohlíží (však sám vína připravoval od roku 1986 a rozhodně má zkušeností na rozdávání) ale věnuje se především vinicím a sklep přenechává synovi. Zaměřují se ze tří čtvrtin na bílá a dominuje Riesling, ale připravují i burgundské odrůdy, včetně Spätburgunderu. Mezi jejich nejlepší vinice, a upřímně jednu z nejlepších vinic v Pfalzi obecně, patří Kastanienbusch. Což je poloha dost velká a ne úplně homogenní, s barevnými pískovci, břidlicí i vápence v různých poměrech. Jméno nese podle jedné z částí, která je ze strany chráněná kaštany. A umí dávat charakterní, elegantní ale výrazná vína co umí skvěle zrát. Výtečné odtamtud dělá třeba Dr. Wehrheim nebo Ökonomierat Rebholz.

2020 Birkweiler Kastanienbusch Riesling aus dem Schiefer (Grosse Lage) pochází ze 40+ let starých keřů na části výrazněji břidlicové, ruční sběr, půl dne macerace a spontánní fermentace v nerezu kde bylo i dále školeno. Lahvováno do klasické pistole pod šroubový uzávěr. Světlejší mladá barva. Čerstvá, živá vůně, ještě trochu neotesaná a potřebuje čas se usadit, kombinace citrusů a florální lehce herbální linky, od vůně očekávání vyšších kyselin a tvrdšího projevu. V chuti suché, relativně štíhlé, s výraznou kyselinou a jen troškou cukru, řízné, slušná délka. Dobře postavené, šťavnaté, stylově hodně pro příznivce přístupu „přísná paní učitelka s hranatými brýlemi a rákoskou“, nic moc zaobleného a úplně snadno přístupného pro každého :-) Wolfa vozí Zárybnický & Wines, tohle je cena něco přes čtyři stovky a v podstatě nejdražší víno.

Není to tak dávno, co jsem tu psal o Corvers-Kauter R3 aka Rheingau Riesling Remastered ročníku 2019 a zmiňoval se, že už je v prodeji 2020 a pomalu se blíží čas podívat se pod šroub i tomu. O víkendu se zadařilo. To hlavní dříve řečené, tedy původ v bio certifikovaných vinicích v obcích Oestrich, Winkel a Rüdesheim, stále platí. Čisté a svěží ve vůni, kombinace zeleného jablka se zralými citrusy, minerální linka a lehká herbálnost. Suché, čisté, s moc pěknou kyselinou a decentním dotykem cukru, vyvážené, ovocnost kopíruje vůni, fajn délka. Nic složitého, přímočařejší přístupný zábavný projev se skvělou pitelností. Vozí Vinonaut, cena po lahvi 299 Kč. Těším se na vyšší řady jejich vín, už se chladí.

Komentáře používají Disqus