Otevřel jsem Svatomartinské! Je červené, přímočaře ovocné, teče to. Sklenka se při vymývání usazenin zbarvila do netypické podezřelé světle modré barvy, ale třeba je to… přirozené. Je to špatné víno? Nemá žádné vady a je technicky zvládnuté. Je dobré / chutné / zajímavé? Řekl bych to tak, že slouží určitému účelu, který se liší od toho, co jako dobré víno v životě potřebuji (uvažoval jsem o slově chci, ale co si budeme nalhávat…) já. Mnoho jiných osloví, potěší a užijí si ho. Hodí se k huse? Méně než dobře vychlazený český ležák nebo trochu nazrálejší moravský pinot s výraznější kyselinou, který jsem k ní otevřel já. A bez ohledu na to, co si o podobných vínech myslím, jich nejspíš i příští rok na trhu přistane zase skoro dva miliony lahví. Prosím pijte vína z Čech a Moravy, i kdyby to měla být Svatomartinská! Nakolik jsou některá lepší než jiná, bylo by obecně o hodně (hodně!) lepší, kdybyste pili spíš běžné poctivé kousky než uspěchané mlaďochy, ale všechno lepší než domácí produkci ignorovat úplně… Čímž bych toto téma protentokrát uzavřel! :-)
Ale abych tu jen neplkal, tak i nějaká ta menší recenze bude. Třeba na víno ze Španělska, abych domácí producenty nepotěšil ještě jednou :-) Po delší době mi doma skončila Cava Guilera (už jsem o nich psal před lety), vinařství specializující se na déle vyzrávané bubliny (až 18 let), ale vlastně jejich kousek školený nejkratší dobu, Brut Nature Reserva co si na kalech poležel „jen“ něco přes dva roky (zatříděno jako Cava Guarda Superior, 18+ měsíců). Konkrétně jde o ročník 2022 degoržovaný v dubnu 2025, bez dozáže a úplně suché, odrůdově Xarel·lo a k němu Macabeo a Parellada. Vinice v certifikovaném bio režimu, lehčí lahve, krabice z recyklovaného papíru a tak :-) Menší produkce, okolo 40 tisíc lahví ročně, ale vždy fajn věcí. Opakovaně jsem psal o tom, že spousta zajímavějších producentů utekla od označení cava k jiným apelacím/sdružením, ale v posledních pár letech je čím dál snazší najít i menší poctivé producenty cavy co se drží původní značky a ukazují, že není ztracená. Víno? Poměrně výrazný tlak, po mnoha letech se mi stalo, že mi korek nečekaně po uvolnění agrafy vystřelil. Naštěstí jen do stropu, ale stejně jsem se cítil trapně. Výrazná pěna a hodně intenzivní vytrvalé perlení spíše menších bublinek. Čerstvá, svěží, hodně fajn aromatika. Vyvážená, pěkný mix citrusů, žlutého ovoce do hrušek, trochu sušených květin a bylinek. Příjemné, se vzduchem a časem nabývá na vrstevnatosti. Naprosto suché, čisté, šťavnaté, s fajn kyselinou, vyvážené, perfektně pitelné. Opět citrusovo-hruškové, slušně dlouhé. Vysolil jsem za to asi 11€ a dost lituji, že nemám krabici nebo dvě. V téhle cenové kategorii fantastické pití.
Při nedávné návštěvě Berlína jsem zavítal i do Lidlu pro preventivní zásoby do vlaku na cestu domů, na německé železnici je to teď trochu divoké a výluk nemálo, a… no prostě tam nedokázal nechat víno, které si nechali udělat od Markuse Molitora. Jmenuje se Composition M 2024 a je to bílá Mosela z blíže neurčených odrůd, která s cenovkou 7.99€ stojí opravdu hodně vysoko v hierarchii lahví takhle dělaných přímo pro řetězce (rozhodně v kontextu běžných cen spotřebních vín v Německu, v podstatě je tam drahé), ale zároveň je to úplně na nejnižší úrovni co čekat od prestižního jména jako Molitor, vlastně levněji od nich pořídíte možná mošt a i základní Riesling Haus Klosterberg obvykle stojí víc. Ale říkal jsem si, že když už do toho šel, tak by tam nedal úplnou sra**u, ale spíš něco, co by tamního zákazníka přesvědčilo zkusit jeho lepší kousky a klasické (a často tak skvělé) ryzlinky. Viněta hodně vybočuje z Molitorova typického strohého stylu. Láhev spíše burgundská, se šroubovým uzávěrem. Barva hodně světlá. V projevu mix florálních tónů a malvic, nic výrazného, čisté, solidní. Papírově trocken, ale v chuti řekněme „německy suché“, cukr je tam jasně znát, čisté, žluté ovoce a trochu krémovosti, kyselina nijak výrazná a celek spíše docela zakulacený. Není to nevyvážené, ale troška více živosti by tomu za mne prospěla. Nekonfliktní, přístupné. V kontextu supermarketovek více než solidní, v porovnání s normální dobrou produkcí veskrze obyčejné. Asi v tom bude nějaký ten Riesling, skoro určitě Pinot Blanc a třeba něco Müller-Thurgau. Kdo ví (Molitor!). Když se podíváte na složení, tak v něm najdete i kyselinu meta-vinnou, arabskou gumu, kyselinu L-askorbovou a samozřejmě hrozny a siřičitany. Prostě je to stabilní produkt pro řetězec. Nepřekvapilo mne to, ale vlastně trošku zklamalo :-) Nějak jsem doufal, že po letech budu moct přijít se supermarketovým objevem co se vyloženě vyplatí. A zas nic! Protože, ověřeno lety praxe a statistik návštěvnosti, články s doporučením na vína ze supermarketu a Lidlu obzvlášť tu mají mnohonásobně větší čtenost než mé běžné texty. Krutý život vínopsavce co se nechce poddat nátlaku okolí! :-)
