tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post8074225880822779036..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Nekonvenční USA a zajímavý RoussillonJan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-49450823468618216802013-01-07T19:28:44.419+01:002013-01-07T19:28:44.419+01:00Ad Collioure AOC - co je to za otazky, to je prece...Ad Collioure AOC - co je to za otazky, to je prece vseobecne znama apelace pro sucha vina tam, kde se dela Banyuls, ne? :-)<br />Z Gaillardovych languedockych vin jsem pil Transhumance 2006 (Faugeres AOC), moc pekne cervene, nepusobi nijak tezce nebo utahane, podoba se spise vinum ze severni Rhony. Doporucuju vyzkouset.Sajmiknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-7993155139790786932013-01-07T13:43:58.220+01:002013-01-07T13:43:58.220+01:00Zakladni otazka teda je, proc to delat, kdyz clove...Zakladni otazka teda je, proc to delat, kdyz clovek nedela sekt?<br /><br />Mmch i u sektu si myslim, ze to neni dobre, branit se JMF.<br /><br /> Kdyz chce vino odbourat, tak at si odboura, i nechemicke "premlouvani" at to nedela mne prijde divne. A vino pak urcite neni uplne v rovnovaze a stabilni (pokud ta filtrace neni silna, skoro nekde na urovni moselskych rynaku se 40+ zbytkovehoDva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-83980213094232632182013-01-07T10:42:45.326+01:002013-01-07T10:42:45.326+01:00Takže je to nižší teplota + dostatek síry a před l...Takže je to nižší teplota + dostatek síry a před lahvováním filtrace. Podle Elise Gaillard zatím jediný způsob co znají jak tam udržet dostatečné kyseliny (pokud nechtějí narvat enzym co malolaktiku stopne)Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-64609608463098002222013-01-07T10:34:29.675+01:002013-01-07T10:34:29.675+01:00Tak pár sudů těhotných, pár ne... a pak se to smíc...Tak pár sudů těhotných, pár ne... a pak se to smíchá :o) Dotaz položen, uvidíme jak frantíci zareagují, šťouraly někdy zrovna moc nemusí :o)Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-86474606699761468042013-01-07T10:32:15.126+01:002013-01-07T10:32:15.126+01:00Omezena JMF je neco jako "jsem tak trochu teh...Omezena JMF je neco jako "jsem tak trochu tehotna" :)<br /><br /><br />...zeptat se je kazdopadne nejlepsi cesta k cili, dej pak vedet.<br /><br /><br />js (dva-duby.cz)Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-25593685672794637302013-01-07T10:13:20.080+01:002013-01-07T10:13:20.080+01:00Dva duby: taky jsem nad tím přemýšlel, vzhledem k ...Dva duby: taky jsem nad tím přemýšlel, vzhledem k tomu že většina jeho vín jede spíš dost přírodním směrem. A opravdu to vypadá na žádnou resp. omezenou malolaktitu, nejspíš díky nízké teplotě. Nějaký enzym na její stopnutí bych nečekal (vzhledem k filozofii celé produkce), ani nějakou větší dávku síry nebo výraznou filtraci (tomu zase neodpovídá víno), Každopádně zajímavé téma, se ho prostě Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-23725229784422731862013-01-07T10:04:55.045+01:002013-01-07T10:04:55.045+01:00Mala poznamka k tomu "bez JMF" ... v sud...Mala poznamka k tomu "bez JMF" ... v sudu (pokud neni moc velky) a na kvasnicich (pokud jich je tam dost), probehne malolaktika temer vzdy (i za teplot typu 12 st C).<br />...probehne jinak, pomaleji a s trochu jinym vysledkem a taky vetsinou bez tech rezidui, ktere ma clovek s malolaktikou spojene, ale probehne.<br /><br />Nechtel tim spis rict, ze pro JMF nepouziva umele kvasinky?<br Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.com