tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post7443186474766810883..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Které odrůdy moc nemusíte?Jan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-24766452430521127112013-04-16T11:04:24.569+02:002013-04-16T11:04:24.569+02:00Ad bolehlavy:
Pamatuji si na první návštěvu u A. K...Ad bolehlavy:<br />Pamatuji si na první návštěvu u A. Kristančiče, z formální návštěvy se stala neformální, vinař otevíral své pokusy a experimenty, často i s kvasnicemi, bylo docela teplo, a já moc nepil vodu - musím říct, že přes 2 hod cesta na hotel k Mariboru byl očistec.<br />Nicméně ta vína jsou prostě boží, a že mi to jednou nesedlo, protože toho bylo moc (a pravda, měla vyšší alkoholy), MTnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-25051412669128494022012-05-16T08:45:16.532+02:002012-05-16T08:45:16.532+02:00já se konzumentovi ani tak nedivím, když to místní...já se konzumentovi ani tak nedivím, když to místní nevinařské plémě moc neumí, mimochodem, včera zajímavá přednáška od Miloše o Terroir, ne že bych s ním souhlasil ve všem, ale jen víc takových přednášek do těchto zkostnatělých a přesířených vinařských vodMTnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-64940149315676211092012-05-16T07:42:09.057+02:002012-05-16T07:42:09.057+02:00uf, tolik nepřátel portugalu (a veltlínu)? portuga...uf, tolik nepřátel portugalu (a veltlínu)? portugal má tendenci plodit příliš mnoho a když se to nereguluje, výsledkem jsou dost podprůměrná vína, která se proto různě vylepšují, posilují přídavky všeho možného. výsledkem je anonymní červené víno. kdo ale téhle odrůdě věnuje více pozornosti a dělá ji čistou, tak vyrobí vína veselá, lehkonohá, půvabná, ba i serióznější se dají najít, zejména ze p.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-33241899079562061462012-05-13T16:33:52.967+02:002012-05-13T16:33:52.967+02:00Prozatím přetrvává má nedůvěra k Sauvignonu blanc ...Prozatím přetrvává má nedůvěra k Sauvignonu blanc a Chardonnay z Austrálie, naopak vedle německé produkce oceňuji i moravský Ryzlink rýnský. Velmi mi chutnal žernosecký MOPR, když jsem se k němu občas před cca 10 lety dostal. Z červených mi nedávno chutnal Dornfelder v pozdním sběru 2008. Trvale od našich vinařů z červených vín vyhledávám pozdní sběry Svatovavřineckého a Zweigeltrebe. Moc si Reinhard Schmidthttp://www.facebook.com/people/Reinhard-Schmidt/100001233358475noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-58357158266498252622012-05-10T23:20:48.911+02:002012-05-10T23:20:48.911+02:00Těch co NEmusím je víc. Z bílých, MOPR (Muškát Mor...Těch co NEmusím je víc. Z bílých, MOPR (Muškát Moravský) na burčák dobrý, pak už to jde mimo mě. Dle mého názoru nepovedené šlechtění. I Müller Thurgau mě osloví naprosto vyjímečně. Z červených Modrý Portugal, ten jsem ještě nepochopil, zcela se mu vyhýbám. Ale i do RR a RM se snažím pravidelně vpíjet, dřív jsem je nemusel, sílu odrůdy jsem objevil až v zahraničních vzorcích. No a na závěr je tu Neználeknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-73703959587604189862012-05-10T21:29:11.590+02:002012-05-10T21:29:11.590+02:00Vysloveně neoblíbenou odrůdu asi nemám. Asi nesdíl...Vysloveně neoblíbenou odrůdu asi nemám. Asi nesdílím obvyklé nadšení pro veltlíny a suché rýňáky. Obecně myslím, že důležitější než odrůda je vinař a provedení. Na rozdíl od 'neoblíbené odrůdy' mohu sdělit svoji oblíbnou odrůdu - Zweigeltrebe je jasná jednička a srdeční záležitost :o)Frantiseknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-37677265726844994242012-05-10T12:49:28.820+02:002012-05-10T12:49:28.820+02:00Z vyssich alkoholu hlava urcite neboli (a z Osicko...Z vyssich alkoholu hlava urcite neboli (a z Osickovic vin uz vubec ne :))<br /><br />...bolest hlavy je vetsinou problem bud vysoke siry, nejake chemie, spatneho pitneho rezimu (malo vody, hodne vina ... a pobihani venku na slunicku nebo v teple) a taky to muze byt o nevhodnych kombinacich jidla k alkoholu (kdysi na tohle byl clanek ve Vinarskem obzoru, kde mezi potravinama k vinum na "na Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-1744790765180693892012-05-10T11:02:50.495+02:002012-05-10T11:02:50.495+02:00Tak byla to normální degustace a pak ještě něco ve...Tak byla to normální degustace a pak ještě něco ve sklepě navíc, možná že ano, ale ne nějak dramaticky:-) Osobně si myslím, že častěji vyšší obsah alkoholu, u takto dělaných vín, je takovou menší vadou na kráse. Petrnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-44295609537346483042012-05-10T08:09:06.590+02:002012-05-10T08:09:06.590+02:00Petr: mne tedy z vín od J. Osičky hlava nebolí, by...Petr: mne tedy z vín od J. Osičky hlava nebolí, byť alkoholy jsou někdy vyšší (tenhle tramín má 13.5 a sluší mu to). Zas tam je minimum síry :) Opravdu bych se zkusil zamyslet, jestli ta celková konzumace přeci jen nebyla vyšší než malá ;-) Ale obecně preferuji alkoholy trochu nižší, když to jde.Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-27951382337691322022012-05-09T18:45:33.113+02:002012-05-09T18:45:33.113+02:00Tramín nevyhledávám, zvláště ne ty převoněné a už ...Tramín nevyhledávám, zvláště ne ty převoněné a už vůbec ne sladké mutace. Ve Veltlinu jsem měl v zimě možnost ochutnat od O.Ševčíka (tedy pokud si dobře vzpomínám:-)) a ten byl dost netypický a vynikající. Dost často se s tímto dotazem také setkávám. Bohudík se mi časem podařilo k velké většině odrůd si vytvořit kladný vztah a beru to tak, že si už jen vybírám dle momentální nálady a od koho to Petrnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-81166732270361405132012-05-09T18:12:34.898+02:002012-05-09T18:12:34.898+02:00 To já také Veltlín nemusím a rovněž Sauvignon, ně... To já také Veltlín nemusím a rovněž Sauvignon, někdy RB mě také zklame, červená preferuji a z nich mi přijde nejslabší MP-takové slabé víno-alespoň pro mě.Miroslav Stefannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-85837956048667163012012-05-09T10:58:18.745+02:002012-05-09T10:58:18.745+02:00Když jsem na nějaké větší akci, tak vynechávám Vel...Když jsem na nějaké větší akci, tak vynechávám Veltlín a Modrý Portugal. Kolegové, kteří to o mě vědí, mi pak dávají typy, které Veltlíny a MP mám zkusit. A většinou doporučí dobře. Ale nutno dodat, že se v drtivé většině jedná o netypické představitele odrůd.Jarek Ptáčeknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-19780720148237265452012-05-09T10:12:30.514+02:002012-05-09T10:12:30.514+02:00No u bílých to mám také složitější a říct jednoduš...No u bílých to mám také složitější a říct jednoduše odrůdu nemohu. Snad společně s určením původu - nemám rád Chardonnay z Moravy, Pinot Blanc a pak některé novošlechtěnce. U červených je to jednodušší - nemám rád Dornfelder, Alibernet a až na výjimky Modrý Portugal.Tomáš M.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-4492864259695164462012-05-09T09:18:32.557+02:002012-05-09T09:18:32.557+02:00Když je řeč o Traminu, když jsme tam byli, pochopi...Když je řeč o Traminu, když jsme tam byli, pochopitelně každé vinařství ho má v nabídce a vždycky tak o 3EUR dražší než ostatní odrůdy. Taky nejsem nějaký velký příznivce této odrůdy, takže jsem koupili jen jednu láhev u jednoho vinaře - Hofstatter Kolbenhof Gewürztraminer 2007. A ten shodou okolností padl teď o víkendu. A v této podobě rozhodně Tramín ano, zlatá barva, plné, komplexní víno, vinylnoreply@blogger.com