tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post6441634277094016716..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Jiný pohled na BeaujolaisJan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-23891056798258701582013-04-16T11:03:07.311+02:002013-04-16T11:03:07.311+02:00Koukám, zase simon a jeho nelibost k dobrému Borde...Koukám, zase simon a jeho nelibost k dobrému Bordeaux. :-) Simone, proč se neporozhlédneš na pravém břehu, v Pomerolu, kde přesně dělají tvoje oblíbená garážová vína, na vinohradu o rozloze pár hektarů, majitel a vinař v jedné osobě...vinylnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-61958619304609609312013-04-16T11:03:03.015+02:002013-04-16T11:03:03.015+02:00howgh :)
simonhowgh :)<br />simonsimonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-79930008451776687142013-04-16T11:02:59.966+02:002013-04-16T11:02:59.966+02:00Toto jsou chvíle, kdy na chvilku těm z Prahy a oko...Toto jsou chvíle, kdy na chvilku těm z Prahy a okolí trochu závidím :o)Vinný pavoukhttp://www.vinnypavouk.cz/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-56979737576205364412013-04-16T11:02:59.015+02:002013-04-16T11:02:59.015+02:00na to jsme chtel hrozne jit ale nejsem z Phy, tak ...na to jsme chtel hrozne jit ale nejsem z Phy, tak valim dom, hlavne, jestli se nepletu maji tam i nejaky Pomerol, coz me posledni dobou ber, tedy zustal bych ale nejsem sam :-DD, hlavne podejte zpravu :o), to je skoro povinnostkrakonosnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-21003527474664351342013-04-16T11:02:58.198+02:002013-04-16T11:02:58.198+02:00škoda, škoda :) napište dojmy z té normální ochutn...škoda, škoda :) napište dojmy z té normální ochutnávky, ať vím, co chutnat :) Batailley sepíšu, ta vína jsou docela fajn a navíc vertikálky v rozmezí několika desítek let nejsou zas tak časté. A obzvlášť za pětikilo...Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-71100397664043912822013-04-16T11:02:54.257+02:002013-04-16T11:02:54.257+02:00Nevim, jak je to s tim Bordeaux asi se tam zajedu ...Nevim, jak je to s tim Bordeaux asi se tam zajedu podivat :-DDD ale kdo nechal starou technologii a postupy upadl na hubu a nic neprodal, ostatni proste byli nekde jinde viz. Rauzan-Gassies nebo Lascombes, uniformita je dana asi vystupnovanim podobnych metod a technologie na maximum ale porad se najde dost tech co drzi klasictejsi cestu, staci si vybrat, az najdu takove finesy i v jinych vinech krakonosnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-32197576204374983212013-04-16T11:02:53.273+02:002013-04-16T11:02:53.273+02:00AD Gala ... přemýšlím, zda tam jít už zítra, nebo ...AD Gala ... přemýšlím, zda tam jít už zítra, nebo až ve čtvrtek :o) Pozdější termín by měl tu výhodu, že bych si mohl nechat poradit od středečních účastníků, co určitě nevynechat :) Na kolik hodin to tak plánujete? A neuvidíme se náhodou na doprovodné vertikálce Chateau Batailley?Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-87108155488388460412013-04-16T11:02:52.165+02:002013-04-16T11:02:52.165+02:00S mnohým nelze než souhlasit, ale prostě bych to ú...S mnohým nelze než souhlasit, ale prostě bych to úplně nezjednodušoval :) "dobre fungujici stroj, ktery jede bez ohledu na personalni obsazeni." ... neni pravda :) těch případů, kdy se to pod novým majitelem podělá (a naopak) jsou hromady :)<br /><br />To rozdělení je taky zavádějící. Je jasné, že David Clark (o kterém, předpokládám, mluvíš) má větší motivaci dělat "pravdivá" Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-42725821385319400232013-04-16T11:02:51.183+02:002013-04-16T11:02:51.183+02:00Tak už jsem se k tomu prolistoval, Les Griottes 07...Tak už jsem se k tomu prolistoval, Les Griottes 07 - mám u toho pěknou živou ovocitost, slušnou chuť s hezkou kyselinou a ideální projev k jídlu než jakkoliv jinak, ale vše nehezky ovlivněno poměrně výraznou těkavkou (Lepí-M). K tomu druhému vínu jsem zatím nic nenašel. Že by jen jedna špatná láhev, pokud tys toho pil karton a v pohodě pití? Víc jsem toho nebral a nemám možnost srovnat, Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-46936868671834926812013-04-16T11:02:49.988+02:002013-04-16T11:02:49.988+02:00ad bio atd - 1. v bordeaux tohle nezacalo, tam se ...ad bio atd - 1. v bordeaux tohle nezacalo, tam se jen ex post pridali, 2. bordeuax bylo sveho casu prukopnikem modernich technologii, nerez & kvasinky (duvodu mnoho, lepe odhadnes vysledek, minimalizujes moznost pruseru, to vse jsou veci, ktere se vyrobne s ekonomickym a marketingovym oddelenim libi), k tem prirodnejsim a prirodnim technologiim se zacali vracet az pote, co zjistili, ze "simonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-80966857621132999392013-04-16T11:02:49.164+02:002013-04-16T11:02:49.164+02:00No já to doufám nezaměňuji :) tohle muselo být lep...No já to doufám nezaměňuji :) tohle muselo být lepidlo opravdu na dost nepříjemné úrovni, abych kvůli tomu odepsal ne úplně levné víno. Schválně je letos zase zkusím a uvidíme... Možná by ta degustace cru mohla proběhnout nějak na termín i mladých víno pro srovnání...Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-17836561271927001162013-04-16T11:02:48.138+02:002013-04-16T11:02:48.138+02:0007 bohuzel neumim posoudit, mel sem lonske, 08.
si...07 bohuzel neumim posoudit, mel sem lonske, 08.<br />simonsimonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-91269255252061358842013-04-16T11:02:47.121+02:002013-04-16T11:02:47.121+02:00no "těkavky", přesněji řečeno estery jak...no "těkavky", přesněji řečeno estery jako ethylacetát, Amyl nebo isoamylacetát, fenylethyl acetát, 1,5-dodekanolid v Beaujolais-Nouveau bývají čistě z principu té karbonické macerace. to je podstata té "hruškovosti" těhle vín. Ethylacetát samotný má vůni podobnou acetonu - to je asi to, co Tě dráždí, ale to bych nezaměňoval s těkavými kyselinami jako kyselina octová.p.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-80313700555337221412013-04-16T11:02:45.493+02:002013-04-16T11:02:45.493+02:00mel sem Les Griottes a jak nemam rad mlada a techn...mel sem Les Griottes a jak nemam rad mlada a technologicky ustvana vina, tak tady sem nemel problem. Az sem si rikal, ze kdybych neco takoveho chtel delat, tak za tohle bych se nestydel :), byla to sice filtrovana nerezovka, ale hrozny dostali prekvapive hodne prostoru (u mladych vin az zazrak) a byly kvalitni (u mlade spotrebky jednoznacne zazrak)<br />simon (dva-duby.cz)simonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-16062343791385820682013-04-16T11:02:44.760+02:002013-04-16T11:02:44.760+02:00cestina fakt neni jazyk na rychle psani :) ... sor...cestina fakt neni jazyk na rychle psani :) ... sorry za chyby ;)<br />simonsimonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-30497366853668916402013-04-16T11:02:43.158+02:002013-04-16T11:02:43.158+02:00Zase musíš uznat (a nebavme se o kategorii vín za ...Zase musíš uznat (a nebavme se o kategorii vín za 2.500,-, tuhle ligu tu nějak denně nehrajeme, z Bordeaux stojí kupy výborných vín právě pod těch pět stovek), že i přes všechny tyhle výtky si kupa podniků v Bordeaux může, díky kapitálu, dovolit riskovat ty "módní" bio postupy, vybírat do svého elitního cuvée jen ty nejlepší šarže a zbytek prodat a celkově ta vína dotáhnout téměř k Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-16455883402253482022013-04-16T11:02:42.193+02:002013-04-16T11:02:42.193+02:00Pil jsem ty jejich mlaďochy 2007 a nemůžu najít po...Pil jsem ty jejich mlaďochy 2007 a nemůžu najít poznámky, ale vím, že mne moc nebavila. Našel jsem jen tohle z článku o večeři v La Dégustation (únor 2008, zajímavé už pro srovnání poznámek k vínu, co je i v dnešním zápisku): " Jako víno přislo Cuvée traditionelle „Vieilles Vignes“ 2006 (Pierre-Marie Chermette – Domaine du Vissoux, Beaujolais). Z této domény jsem letos chutnal dvě mladé „Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-61590182914534116882013-04-16T11:02:41.382+02:002013-04-16T11:02:41.382+02:00ale jo, je lepsi koupit si bordeaux (francouzske h...ale jo, je lepsi koupit si bordeaux (francouzske hrozny, nemecka technologie, kanadsky sklepmistr, vlastnik firmy ze saudske arabie a japonska a silne marketingove oddeleni) za 2500 nez ferove rodinne vino od cloveka, ktery tomu vinu da cast sebe za 500.<br />cola byla v clanku zminena ... pro me je bordeaux povetsinou dobre a libive namichana cola se silnym marketingem a dlouhou radou prizivnikusimonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-65542217065552018582013-04-16T11:02:40.649+02:002013-04-16T11:02:40.649+02:00vinohrad, vinohrad, vinohrad ... a k tomu trpelivo...vinohrad, vinohrad, vinohrad ... a k tomu trpelivost (dat vinu prostor a cas ktery potrebuje) & pokora (nesnazit se byt chytrejsi nez priroda)<br />...v domaine de vissoux meli i velmi prijemne lonske prvni vino, pil sem ho postupne cely rok (14 lahvi) a z poslednich vypadlo vinneho kamene skoro na kila :)<br />simon (dva-duby.cz)simonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-62901002852001222362013-04-16T11:02:39.958+02:002013-04-16T11:02:39.958+02:00Tak je jasný, že Beaujolais za šest stovek bych na...Tak je jasný, že Beaujolais za šest stovek bych naslepo asi nekoupil, dost nezávisle na jméně vinaře i Cru původu. Tohle jsou vína na ochutnání a pak se rozhodnout, zda mi to za to stojí (v případě Vissoux a díky podegustační akci 3+1 zdarma jsem se zase trochu "přizruinoval" :o))<br /><br />Už koukám na nabídky Cru od vinařství Burrier, narazil jsem ještě na Château Chatelard, Brac de Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-64131023673584332452013-04-16T11:02:38.951+02:002013-04-16T11:02:38.951+02:00Určitě je trochu (dost) nefér stavět proti špičkám...Určitě je trochu (dost) nefér stavět proti špičkám vyloženě obyčejné věci, s tím naprosto souhlasím. Problém je, že naprosto většina produkce Beaujolais jsou právě taková vína %-) Takže pokud někdo tu oblast nezná, jako demonstrace toho, co může očekávat, to fungovalo dobře. Ale samozřejmě bych taky ocenil, kdyby proti Fleurie stála stejná oblast od běžného výrobce..Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-84103348957208755472013-04-16T11:02:37.955+02:002013-04-16T11:02:37.955+02:00300-400 za dobre vino z tohoto regionu je O.K., ja...300-400 za dobre vino z tohoto regionu je O.K., jak se zde pise ale kole 600, toho bych si asi krabici nekoupil, nedovedu odhadnout jestli onoho dobreho bude 1/3 nebo spise 3% celkove produkce, v druhem pripade se pohybujeme v oblasti fajnsmekru a je to krasny clanek pro par zasvecencu a blaznu co jsou do vina za cenu sebe-zrujnovani :o) jako ja do Bordeauxkrakonosnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-65889287812533985142013-04-16T11:02:36.959+02:002013-04-16T11:02:36.959+02:00porovnávat naslepo v páru je excelentní záležitost...porovnávat naslepo v páru je excelentní záležitost, jen prostě stojí a padá s tím, jak souměřitelné dvojice se seženou. Pokud se postaví proti sobě Beaujolais - Village no-name producenta proti Cru od místní špičky, tak je to spíš test senzorických schopností účastníků než test, jak předváděné vinařství uspěje proti konkurenci. to by bylo jen v případě, když by proti Moulin-a-Vent od Vissouxů p.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-74709512243104715902013-04-16T10:58:46.505+02:002013-04-16T10:58:46.505+02:00Na nakup zvitezilo Chianti I Mori 2006 za 149,- be...Na nakup zvitezilo Chianti I Mori 2006 za 149,- bez konkurence, neobeslo se to bez jednoho Domaine de L'Eglise 2001 a Lynch Moussas 1999 (Beau-Site mam 05, tak ne), zklamal Errazuris, ve vsem ta chilska pachut, nezbylo nez vzit Sauvignon Blanc Single Vineyardkrakonosnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-23347637116516284572013-04-16T10:58:43.643+02:002013-04-16T10:58:43.643+02:00ad rucni odstopkovani - IMO totalni nesmysl, jedin...ad rucni odstopkovani - IMO totalni nesmysl, jedine ze by to odstrihavali nuzkama aby se neporusila bobule, pak by asi melo smysl nechat bobule nalezet , v tenke vrstve (aby se navzajem nerozmackaly), ale je k tomu hromada ALE a plus bych videl mozna u bileho vina, u cerveneho ne. Ale nejsem Angelus, tak mozna neco nevidim ;)<br /><br />ad clark - spis meho oblibeneho didiera dagueneau, ale tech simonnoreply@blogger.com