tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post5878757891132057904..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Korek vs. šroubový uzávěr – 3:3 a hraje se dálJan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-45842382716853997492011-07-21T13:23:23.730+02:002011-07-21T13:23:23.730+02:00Tenhle typ otvíráku mi přijde suverénně nejspolehl...Tenhle typ otvíráku mi přijde suverénně nejspolehlivější, když si na něj člověk zvykne :-) A podle ankety to zatím vypadá, že v tom nejsem sám. Jsem rád, že slouží :-)Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-74653837869487490332011-07-21T13:19:58.743+02:002011-07-21T13:19:58.743+02:00Ještě jednou dodatečně děkuji za dobrý tip - vývrt...Ještě jednou dodatečně děkuji za dobrý tip - vývrtku od Znovínu už mám doma a po jednom nebo dvou nejistých pokusech už to s ní s přehledem zvládám:) <br />yannkaYannkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-28181615443756123012011-04-19T18:57:22.201+02:002011-04-19T18:57:22.201+02:00Souhlas, nekolik let pouizivam stejny, a nedam na ...Souhlas, nekolik let pouizivam stejny, a nedam na nej dopustit :)kavanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-64451534262930634922011-04-15T10:21:53.978+02:002011-04-15T10:21:53.978+02:00kurnik, to bych si rád ochutnal, když se posledně ...kurnik, to bych si rád ochutnal, když se posledně dělala obdobná degustace, ale jen s jednou odrůdou a s několika typy zátek, tak jsem to nestihl :-/ Dobrý dlouhodobý pokus na to mají založený v Klosteneuburgu s veltlínemMTnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-82300708321892399302011-04-15T10:13:43.750+02:002011-04-15T10:13:43.750+02:00Vinyl: na ten vždycky zapomenu a pak zoufale korek...Vinyl: na ten vždycky zapomenu a pak zoufale korek tahám ven :-)<br /><br />Jo: jasný, jedině ten dvoufázový! :-)<br /><br />BTW... tohle všechno u šroubu odpadá, i opětovné zavíraní je o dost snazší ;-)Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-42936738217284815222011-04-15T10:08:19.043+02:002011-04-15T10:08:19.043+02:00Já jsem nakonec také zakotvil u jednopákové klasik...Já jsem nakonec také zakotvil u jednopákové klasiky (a ta verze se dvěma "patrama" je ještě o něco lepší) a nedám na ni dopustit. Korek přetrhnu opravdu velmi výjimečně. Chce to ale malinko více cviku než dvojpáka - viz ty slečny na degustacích. Ale tam je vždycky spousta velmi ochotných a zkušených pomocníků, stačí se jen usmát :)johttp://jjoo.myopenid.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-75889590169558216072011-04-15T09:37:59.821+02:002011-04-15T09:37:59.821+02:00Pro tyhle případy mám "planžetu" na star...Pro tyhle případy mám "planžetu" na starý vína. :-)vinylnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-25527696086145494542011-04-15T09:19:42.450+02:002011-04-15T09:19:42.450+02:00Já na dobře udělaný číšnický otvírák nedám dopusti...Já na dobře udělaný číšnický otvírák nedám dopustit :-) Pravda, už jsem taky pomáhal (nějakým slečnám na degustaci) neznalým v práci s ním, ale při troše praxe to jde skvěle a spolehlivě. U dvoupákových je často problém, že místo spirály mají jen nějaký lisovaný šroub, a když korek drží příliš silně, tak ho sice nepřetrhneš, ale vyrveš z něj vnitřek :-)Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-89889744610232208192011-04-15T09:14:10.776+02:002011-04-15T09:14:10.776+02:00To je celkem zajímavé téma. Já teda tyhle "je...To je celkem zajímavé téma. Já teda tyhle "jednopákové" otvíráky nemám moc rád, je tu velké riziko přelomaní zátky, ale možná je to o cviku. Srandovní je pozorovat někde v hospě, kde maj tenhle typ povinně (prý je menší riziko projít korkem skrz), když se nějaká nezkušená slečna marně snaží otevřít tímhle víno. Jednou jsem si musel otevřít to víno sám. Já mám radši dvojpákové vývrtky. Svinylnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-47759675391246501092011-04-14T10:26:57.876+02:002011-04-14T10:26:57.876+02:00super, moc děkuju za rychlou radusuper, moc děkuju za rychlou raduyannkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-38932849135022018492011-04-13T22:47:02.313+02:002011-04-13T22:47:02.313+02:00Tak za mne určitě tohle: http://www.znovin.cz/Good...Tak za mne určitě tohle: http://www.znovin.cz/GoodsDetail_LS.asp?nDepartmentID=64&nGoodsID=4&nLanguageID=1<br />Spolehlivé, dobře se s tím pracuje, skladné :-) Doma se mi válí vývrtek několik, ale v podstatě používám jen tuhle...Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-39485656122367832192011-04-13T22:11:24.297+02:002011-04-13T22:11:24.297+02:00Omlouvám se, pokud je to lehce mimo téma, ale mohu...Omlouvám se, pokud je to lehce mimo téma, ale mohu se prosím zeptat na Váš tip na dobrou, funkční vývrtku? Pokud ne přímo tip, tak třeba i jen typ:) Moc děkuji.yannkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-86330467109062908842011-04-13T11:46:29.640+02:002011-04-13T11:46:29.640+02:00Pokud vím, tak šlo u bílých o tu prakticky nepropu...Pokud vím, tak šlo u bílých o tu prakticky nepropustnou variantu a červené mělo ten Saranex, ale ověřím to...Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-17036487471949179972011-04-13T10:07:30.517+02:002011-04-13T10:07:30.517+02:00Netušíš náhodou, jak moc vzduchopropustné byly tyh...Netušíš náhodou, jak moc vzduchopropustné byly tyhle konkrétní screwcapy? Člověk by si mohl udělat trochu přesnější obrázek.johttp://jjoo.myopenid.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-47420491171442802322011-04-13T08:57:34.776+02:002011-04-13T08:57:34.776+02:00Hele fakt ne :-) Já chápu, že ona trochu vyšší kom...Hele fakt ne :-) Já chápu, že ona trochu vyšší komplexita vín pod korkem může vypadat jako jasné plus, ale pokud je to víno zároveň nalomené a nebo hodně unavené, tak osobně tedy raději volím čerstvější variantu pod šroubem. Víno mám rád zralé, ne jen naoxidované, jelikož ho chci pít :-) Ve výsledku je potěšení z jeho konzumace, pokud nejde zrovna o nějaký "věděcký" experiment či Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-48771574231211624782011-04-13T08:46:19.269+02:002011-04-13T08:46:19.269+02:00hm, zajímavé srovnání. Pročítám-li pozorně Tvé pos...hm, zajímavé srovnání. Pročítám-li pozorně Tvé postřehy, má volba je jasná: korek 6:0 :-)p.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-86993817206117690252011-04-12T11:41:44.475+02:002011-04-12T11:41:44.475+02:00Samozřejmě, díky za upozornění, opraveno.Samozřejmě, díky za upozornění, opraveno.Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-21569085411529735512011-04-12T11:39:33.494+02:002011-04-12T11:39:33.494+02:00A na závěr znovu Château de Rochemorin 2006, ovšem...A na závěr znovu Château de Rochemorin 2006, ovšem tentokrát v červené, u něj je použiti korku spíše experimentální pro degustace, šlo pod něj jen 2000 lahví a běžně používají jen korek. Odrůdově 65% Cabernet Sauvignon a 35% Merlot, rok v dubových sudech z části nových. ....................jestli se nemýlím, v prvním souvětí má být šroubu místo korku....Honzanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-75753730824181277932011-04-12T10:09:21.653+02:002011-04-12T10:09:21.653+02:00Muj (silne zjednoduseny) pohled na vec, davat nere...Muj (silne zjednoduseny) pohled na vec, davat nerezove technologicke vino pod korek je blbost, davat prirodni nalezele vino pod screwcap je neco mezi riskem az blbosti :)<br />Svuj k svemu.<br /><br />Volba uzaveru je jen jedno z mnoha rozhodnuti na ceste hroznu do lahve ... a proto musi byt v spouladu s celym retezem.<br /><br />(samozrejme jako kazde pravidlo ve svete vina ma i tohle "mojeDva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.com