tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post4887652377258050803..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Pravé, falešné a Palmer jak z 19. stoletíJan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-91974071190402690832013-04-16T11:06:23.358+02:002013-04-16T11:06:23.358+02:00Máte pravdu, je to momentálně myslím 20% všeho mož...Máte pravdu, je to momentálně myslím 20% všeho možného, tak trochu jako reakce právě na úspěch různých supertoskánců. Dříve to musela být směs, pak se přidala možnost být to 100% sangiovese a teď se může přidávat i některé mezinárodní odrůdy. Lepší příklad by byl Brunello, to si podmínku jen stopro Sangiovese drží a právě tohle víno má v současnosti největší potíže s nezákonými úpravami...Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-3218985565376535332011-04-12T13:49:56.440+02:002011-04-12T13:49:56.440+02:00Na tenhle článek jsem nyní narazil náhodou, to pro...Na tenhle článek jsem nyní narazil náhodou, to proto, že Brancaia - mi chutná a mám je rád, hm...DVhttp://vinoprozacatecniky.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-28930507428685124722010-05-05T23:34:53.259+02:002010-05-05T23:34:53.259+02:00To, že nějaké eseróčko přišlo o živnosťák, je napr...To, že nějaké eseróčko přišlo o živnosťák, je naprostá šaškárna. Během pár dní se E.S.E. s.r.o. stane společností ESE s.r.o. (nebo nějakou úplně jinou s totožnými majiteli resp. společníky) s platným živnosťákem a bude zvesela prasit víno, burčák aj. co hrdlo ráčí.florišnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-46433244321457710352010-05-05T23:34:23.553+02:002010-05-05T23:34:23.553+02:00To, že nějaké eseróčko přišlo o živnosťák, je napr...To, že nějaké eseróčko přišlo o živnosťák, je naprostá šaškárna. Během pár dní se E.S.E. s.r.o. stane společností ESE s.r.o. (nebo nějakou úplně jinou s totožnými majiteli resp. společníky) s platným živnosťákem a bude zvesela prasit víno, burčák aj. co hrdlo ráčí.florišnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-80940807048654394832010-05-05T20:27:14.477+02:002010-05-05T20:27:14.477+02:00Já to beru tak, že za každý nový keřík Merlotu neb...Já to beru tak, že za každý nový keřík Merlotu nebo CS v Itálii někdo jiný vysadí keř Vernaccie, Vermentina nebo rovnou dva Sangiovese :o))) Globalizace a hnutí za autentičnost (v jídle i vínech) jsou jen dva konce jednoho klacku, dva směry na jedné přímce... Zrovna pro Itálii je typická vášeň pro "bordeauxské" směsky typu CS-Merlot-Aglianico (doplňte si podle libosti jinou absolutně Skleničkahttp://vins.blog.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-69246094200036994672010-05-05T16:39:23.008+02:002010-05-05T16:39:23.008+02:00Nejde o "chytraky", kteri pancujou, ale ...Nejde o "chytraky", kteri pancujou, ale o legalni praxi vsude vysazovat a do vseho lejt CS, Merlot atd. Ze by tim zmizela identita, to je mozna opravdu prehnane, ale kazdopedne se jedna o globalni vyvoj, ktery nutno kritizovat. Nic proti CS a Merlotu, ale prece nechceme aby vse chutnalo podobne. Jinak souhlas co se tyce Moravy.Gastonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-12134866094502153512010-05-05T15:55:49.023+02:002010-05-05T15:55:49.023+02:00A co těm lidem, kteří za E.S.E. stojí, brání prové...A co těm lidem, kteří za E.S.E. stojí, brání provést to samé pod jiným jménem? Koupit hotové s.r.o., s minimem vlastního papírování, jde docela rychle a z pár barelů pančovaného burčáku to zaplatí :) Asi jedině hlídat, kde se objeví jméno Vladimír Pink :o) Nebo jak tohle funguje? Jsou nějaké mechanismy, které brání společníkům takto zrušené firmy, aby si nemohli hned začít znovu podnikat ve Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-30476502243319806492010-05-05T15:39:42.569+02:002010-05-05T15:39:42.569+02:00Dvě poznámky: "Taky vám to přijde trochu málo...Dvě poznámky: "Taky vám to přijde trochu málo?" - Nepřijde! Odebrat živnostenské oprávnění beru jako absolutní trest. Co může být horšího, než že tu firmu administrativně zruším? <br /><br />2. že "mizí identita unikatniho vinarskeho regionu?" to je myslím hodně přehnané. Mám Toskánsko rád a pár chytráků, co tam pančovali víno, nemůžou "zničit identitu atd..." Mně Skleničkahttp://vins.blog.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-77122884612854686152010-05-05T15:09:06.722+02:002010-05-05T15:09:06.722+02:00Ja se na to pridavani Cabernetu, Merlotu atd. napr...Ja se na to pridavani Cabernetu, Merlotu atd. napriklad do Chianti divam dost kriticky. V podstate se chteji vsichni priblizit tomu komercne uspesnemu mezinarodnimu Parker-stylu (ovocitost, brzka pitelnost, zrale taniny). Vysledek je tendence k uniformosti. V dusledku mizi pestrost ruznych vin a stylu a v podstate i identita unikatniho vinarskeho regionu jako je Toskansko.Gastonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-20902773029046665612010-05-05T14:04:11.280+02:002010-05-05T14:04:11.280+02:00Jen pro upresneni: Chianti nemusi byt pouze ze San...Jen pro upresneni: Chianti nemusi byt pouze ze Sangiovese. Povoluje se az 25% jinych odrud jako napriklad Canaiolo nero ale i Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah.Gastonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-60991790782782056282010-05-05T10:28:03.990+02:002010-05-05T10:28:03.990+02:00Je to velký obchod, jde o moc peněz a dokud je pop...Je to velký obchod, jde o moc peněz a dokud je poptávka, tak je potřeba ji vyrovnat nabídkou :-)<br />Hlavně, že různí znalci se pak rozplývají nad ušlechtilostí nějakého (většinou předraženého) vína s poukazem na původ hroznů z nějaké vynikající lokality... <br />Na druhou stranu solidní víno v nižší cenové hladině (i když třeba s ne vždy jasným původem suroviny) pak stejný znalec tak dlouho Tomáš H.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-21773700816555638972010-05-05T10:21:51.838+02:002010-05-05T10:21:51.838+02:00Trochu málo to je, ale na druhou stranu jsem neček...Trochu málo to je, ale na druhou stranu jsem nečekala ani takový trest. Měla jsem pocit, že tyhle aféry u nás vždycky vyšumí do ztracena.Evashttp://www.ovine.cznoreply@blogger.com