tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post2743081154355163359..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Originalité ou typicité?Jan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-6667062522603294012012-08-07T09:37:10.891+02:002012-08-07T09:37:10.891+02:00Podívejte, jedno velmi úspěšné vinařství, dokonce ...Podívejte, jedno velmi úspěšné vinařství, dokonce se o něm v dobrém píše i zde, dokázalo s přívlastky i tohle. Při lahvování došly etikety v půli šarže, jenže vína pořád zbývala skoro půlka, tak se vzaly etikety úplně jiné odrůdy - čtete dobře, která šla pro svou kvalitu do světa jako sudovka a jelo se dál dokud tank nebyl prázdný. Nebyla to žádná troška, šlo o desetitisíce lahví. Pak se jednoho honzanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-19977890262612231422012-08-01T17:40:16.557+02:002012-08-01T17:40:16.557+02:00kdyz rakusaci mohli primichavat do kvalitnich vin ...kdyz rakusaci mohli primichavat do kvalitnich vin fridex ... tak proc by se na morave nedalo primichat do vina vino?<br />...cim drazsi je lahev, tim vic tahle operace sype. Takze samozrejme "napadene" jsou i privlastky.<br /><br />js (dva-duby.cz)Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-6125595012948358142012-08-01T16:33:44.199+02:002012-08-01T16:33:44.199+02:00Je mi jasné že se něco takového děje, ale jak sami...Je mi jasné že se něco takového děje, ale jak sami píšete u levnějších vín a většinou stáčených. Nechce si mi věřit, že by to tolik vinařů míchalo do přívlastkových. Nějak se tomu bráním.Lachtannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-22268248522215646872012-08-01T16:28:40.546+02:002012-08-01T16:28:40.546+02:00Tomu také nerozumím...Tomu také nerozumím...Lachtannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-9852836918922609762012-08-01T09:58:56.045+02:002012-08-01T09:58:56.045+02:00Lachtanovi to vysvětlovat nemusíte, ten taky umí z...Lachtanovi to vysvětlovat nemusíte, ten taky umí ze tří litrů udělat padesát....Petr K.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-54387187631452175762012-07-31T10:42:50.507+02:002012-07-31T10:42:50.507+02:00Tak logika je jasna ... slusny moravsky hrozen sto...Tak logika je jasna ... slusny moravsky hrozen stoji >15 Kc/kg (=litr<br /> vina stoji, jen v surovine, > 20 Kc/l) ... dovoz v malym je kolem 12<br /> Kc/l, vetsi umi i mnohem levneji.<br /><br /><br /><br />Kdyz mate 10 tisic lahvi vina po 120 Kc a pri kupazi 50:50 usetrite 10 Kc, tak je to krasnych 100t Kc domu.<br /><br />A 10 tisici lahvi je mala sarze + tenhle zakaznik snese i vyrazneDva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-70706564046085128002012-07-31T10:07:56.500+02:002012-07-31T10:07:56.500+02:00Míchání dovozu do sudovek i lahvových vín, nejen u...Míchání dovozu do sudovek i lahvových vín, nejen u velkých vinařství, je u nás dost rozšířené. Je to totiž cenově velmi výhodné. Rozsah tohohle průšvihu se ukáže až časem :-) Při troše štěstí se týká jen základních vín, byť z některých degustací mám pochybnosti i o některých přívlastcích.Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-45426525649583157242012-07-31T10:04:01.316+02:002012-07-31T10:04:01.316+02:00Ani jmenováním konkrétních jmen a firem se bohužel...Ani jmenováním konkrétních jmen a firem se bohužel nic nezmění.<br />A mohl bych jmenovat. Vždyť už jsou výrobci tak chamtiví, nebo neopatrní, že je dokážou přistihnout i kontrolní úřady.<br />Bohužel postihy jsou symbolické a a tak tento nešvar neodstraňují.Tomáš Bečicahttp://www.facebook.com/tomas.becicanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-54346802338510944032012-07-31T09:57:39.550+02:002012-07-31T09:57:39.550+02:00Neznalý jsem určitě, ale když řeknete A, tak byste...Neznalý jsem určitě, ale když řeknete A, tak byste měl dodat i B. Jinak je to takové plácnutí do vody, nebo ne?Lachtannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-52414573280948841342012-07-31T07:10:36.748+02:002012-07-31T07:10:36.748+02:00tyhle otázky nemají a ani nebudou nikdy mít jednoz...tyhle otázky nemají a ani nebudou nikdy mít jednoznačné odpovědi bez mnoha výjimek. to ale není špatně, to tak prostě je. Jenom naše mozky naprogramované ze školy aristotelsko-technickým chápáním světa pociťují tíseň z toho, když se nedostaví jednoduchá odpověď, složité otázky z mnoha často si i odporujícími řešeními jsou ale krásné bezmála jak neobvyklý přírodní úkaz, jako duha nebo vodopád.<br p.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-12788607534055230622012-07-30T22:23:26.238+02:002012-07-30T22:23:26.238+02:00Najivní neéé... ...možná neznalý :o))Najivní neéé... ...možná neznalý :o))neznaleknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-30941334280662155672012-07-30T21:53:41.467+02:002012-07-30T21:53:41.467+02:00Ono najití "něčeho nového" může být vlas...Ono najití "něčeho nového" může být vlastně jen objevení "starého" - upřímně, všechno podstatné bylo již dávno objeveno, jen se možná objeví jiná interpretace téhož ... a vůbec - zkusme se nebavit o tom, co chceme my a dejme prostor vínu, prostě vymačkejte šťávu a čekejte ... spousta slov se zbytečně vyplýtvá na popis imitací, a to je přeci škodaMacerovaný Tramínnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-12885796487454334042012-07-30T21:00:44.887+02:002012-07-30T21:00:44.887+02:00Především bych chtěl HČ poděkovat za tento článek,...Především bych chtěl HČ poděkovat za tento článek, protože už kolikrát jsem si kladl otázku, proč zde na JS často čtu o těch hlavně "jiných" vínech, a proč jsou tady tak protěžována (jen konstatuji, nevyčítám). Proč víno udělané nějakým dědou, tak jak to dělá už 60 let, je špatné (když mě se zdá výborné), proti tomu co dělá mladý pan vinař z Horní Dolní, ale dělá to jinak. Proč mi Lachtannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-32624497727672844902012-07-30T19:37:41.942+02:002012-07-30T19:37:41.942+02:00Jako že ve Sklepmistrovi nemusí být originál rozum...Jako že ve Sklepmistrovi nemusí být originál rozumím, ale že by v láhvi mělo být něco jiného a tak častěji, než deklaruje etiketa se mi zase tak nechce věřit. Nebo jsem tu poznámku špatně pochopil, nebo jsem tak naivní? Tak to trochu rozmázněte...Lachtannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-781484789158496932012-07-30T12:41:18.276+02:002012-07-30T12:41:18.276+02:00Müller ThurgauMüller ThurgauJarek Ptáčeknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-18823991807534646572012-07-30T12:12:54.522+02:002012-07-30T12:12:54.522+02:00Jsem pro originalitu. Bohužel dnes vítězí vína s S...Jsem pro originalitu. Bohužel dnes vítězí vína s SG kvasinkami. Minulý týden jsem dostal obsluhu jedné z lepších ( podle cen, bohužel ne kvality ) restaurací v rámci akce Jídlo z blízka. Regionální kvalitní suroviny jsem chtěl ochutnat s originálním moravským vínem. Chtěl jsem suché bílé víno bez umělých kvasinek. Prý jsem náročný zákazník, tím skončila komunikace o víně.Karelnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-30087002385177423042012-07-30T12:06:17.760+02:002012-07-30T12:06:17.760+02:00co je to MT???co je to MT???kingnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-47331997332498983262012-07-30T10:56:05.630+02:002012-07-30T10:56:05.630+02:00U typickeho vina je hned nekolik problemu:
1. odr...U typickeho vina je hned nekolik problemu:<br /><br />1. odruda na etikete nesouhlasi s obsahem lahve mnohem casteji, nez si vetsina lidi mysli<br /><br />2. o odrudovosti ma smysl se bavit pouze v pripade, kdy vino jelo pouze na vlastnich kvasnicich a nebyl taniny atp zmenen senzoricky profil vina. Pak je jedno, zda bylo vino v sudu nebo nerezu. To vino pak vzdy rika neco o odrude, rocniku a Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-22331139154111958242012-07-30T10:29:11.335+02:002012-07-30T10:29:11.335+02:00Jednoznačně jsem za originalitu. Zvyk je železná k...Jednoznačně jsem za originalitu. Zvyk je železná košile a právě originality stojí u zrodu nových typicit.ondranoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-88141150850088291432012-07-30T10:23:22.887+02:002012-07-30T10:23:22.887+02:00To mi připomíná, že na testech degustátorů ve Valt...To mi připomíná, že na testech degustátorů ve Valticích bylo krásné suché bílé víno ročníku 2010. Řekl bych krásný Sauvignon, který po oba testovací dny dostal od zkoušených degustátorů z obou skupin úplně nejvíce bodů. Všichni byli spokojení, hezký vzorek, než nám prof. Balík prozradil, že jde o MT!!!<br />Pak by chtěla většina degustátorů svoji známku změnit.Tomáš Bečicahttp://www.facebook.com/tomas.becicanoreply@blogger.com