pátek 11. září 2020

Vermell, Cullerot a Parotet 2018

Rok se sešel s rokem a opět jsou tu nová vína od mého oblíbence Celler del Roure. Vše potřebné se dozvíte v loňském článku a případně na odkazech z něj vedoucích :-) Vinař se nově snaží červená vína trošku odlehčit, ročník 2018 mu v tom každopádně byl nápomocen, byť krom nižšího alkoholu byla třeba i výrazná selekce hroznů. Základní červené Vermell 2018 je opět dominantně Garnacha Tintorera a k tomu Mandó a Monastrell, bio certifikace, ve velkých amforách do půl roku. Jako i další vína burgundská láhev, kovová záklopka a celokorek. Trochu tmavší rubínová barva. Čerstvá, svěží, decentně červeně ovocná a především florální aromatika. Suché, čisté, šťavnaté, relativně lehkonohé, lehce svíravé, třísla spíše méně, přímější, snadno pitelné, jasně volá po nižší teplotě. Příjemné a skvěle pitelné víno, ale u starších ročníků jsem měl přeci jen komplexnější dojem. Někdy jsem je připodobňoval ke Cru Beuajolais, tohle spíš „jen“ k village :-) Ale ve Wine Advocate má RP 91+, víc než starší ročníky, tak nevím. Doporučená maloobchodní cena po lahvi u nás je 250 Kč :-)

I bílý Cullerot 2018 prošel nějakými těmi změnami, aktuální ročník je bez bio certifikace, používá i hrozny dalších pěstitelů z okolí, byť čisté. Odrůdově zhruba čtvrtina Macabeo a druhá Pedro Ximénez a pak po přibližně stejných dílech Malvasía, Tortosina, Verdil, Chardonnay a mix dalších původních odrůd. Půl roku ve velkých (2600l) tinajas. Trochu tmavší žlutá, do slámové. Čerstvá, mladistvá vůně. Jemnější, nepřevažuje ani ovoce ani květinovost, delikátní. Dotyk anýzu a lehce jakoby jehličnany / pryskyřičné, trochu krémové, trochu kořenité. Suché, středně plné, šťavnaté a fajn kyselinami, krásně vyvážené a moc hezká stavba a dobrá délka, něco krémovosti a zaoblenosti. Nic koncentrovaného, ale v té nevlezlé uměřenosti sofistikovaně fajn, krásně se dá zkoumat a drží otevřené i několik dní a přitom strašně snadno pitelné. Tohle mne nadchlo a rovnou jsem krabici objednal, asi nejlepší Cullerot zatím. RP92, mimochodem. A stojí po lahvi 270 Kč.

No a do třetice Parotet 2018, to už je vyšší řada, psal jsem zde o ročníku 2012. Zde dominuje odrůda Mandó a doplňuje ji Monastrell, bio certifikace, víno kvasí a maceruje v amforách a pak v nich 14 měsíců zraje. Docela tmavá barva, lehce fialový tón. Bohatší, šťavnatě spíše tmavě zrale ovocná, lehce pryskyřičná vůně, o něco koncentrovanější, s trochou lékořice. Suché, středně plné, živé a šťavnaté, trochu svíravé a s patrnějším i když stále nijak výrazným tříslem, vyvážené, strukturovanější víno, seriózní, delší, s potenciálem vyzrávání do krásy 5+ let určitě. Moc fajn kousek. Taky už o něco dražší, 520 Kč. U profesionálů ještě nehodnoceno a RP body vás tedy neobohatím, ale v kontextu Vermellu by tohle muselo mít 93+ určitě. Každopádně Celler del Roure vozí BioSueňo, doporučuji vaší pozornosti.


Komentáře používají Disqus