čtvrtek 13. srpna 2020

Dvakrát Gavi a jednou Frascati

S vedrem bojuji různými způsoby, onehdy večer jsem třeba otevřel dvě mladá vína z Azienda Agricola Cinzia Bergaglio (web) z Tassarolo, dva různé pohledy na odrůdu Cortese a apelaci Gavi. Od doby, co jsem vína chutnal naposledy, vinařství významně a k lepšímu upravilo viněty, vypadají teď o dost moderněji, ale jinak se moc nezměnilo. Ve vinicích jedou ekologicky, ve sklepě spíš moderně čistě – nerez s kontrolovanou teplotou, zakvašení neutrálními kvasinkami a nějaká ta filtrace. Obě vína byla uložena do bordó lahví s plastovou záklopkou a DIAM korkem. Gavi Fornace 2019 má citronovou žlutou barvu. Čerstvé, mladičké ve vůni, lehce krémové, ovocnost do broskví a žlutého ovoce, citrusovost připomínající pomelo, trocha florálních tónů. Suché, čerstvé, s dobrou kyselinou, vyvážené, ovocnost kopírující vůni včetně lehké nahořklosti pomela, jemně minerální. Fajn věc za slušný peníz, 235 Kč.

Gavi di Gavi Grifone delle Roveri 2019 opět citronová barva. Vůně o něco hlubší než u předchozího vína a zároveň trochu sevřenější, potřebuje více vydýchat a času v lahvi. Sladší zralá broskev, něco citrusů. Suché, středné plné, poměrně výrazné, žlutá zralejší ovocnost ale ne do tropika, dobrá délka a struktura, opět minerální linka a lehce nahořklý závěr. O něco dražší (295 Kč) a potenciálně lepší než Fornace, ale to se aktuálně pije o něco lépe :) V obou případech ale fajn a gastronomicky skvěle použitelná bílá. Dováží Víno pro Vás.

Od dovozce jsem otevřel také Valle Vermiglia Eremo Tuscolano Frascati 2019, o předchozím ročníku jsem psal nedávno. Ročníky 2016, 2017 a 2018 všechny obdrželi maximální Tre Bicchieri v Gambero Rosso a jsou považovány za typické skvělé ukázky apelace, uvidíme jak si bude stát devatenáctka :-) Ta mi oproti osmnáctce přišla ještě o chlup ovocnější a krémovější, opět se žlutým až tropiko ovocem, a s výraznější bylinkovo-kořenitou linkou. Suché, mladé ale uhlazenější, středně plné, mix florálního a žlutě ovocného projevu, vyvážené, čisté, slušně dlouhé. Starší ročník mi přišel o něco pitnější, lehčí, uvidíme jak se tohle vyvine. Každopádně slušný kousek, kterému opět neuškodí trocha času v lahvi.

Komentáře používají Disqus