středa 22. července 2020

Čtyři bezva kousky z Jury

Časy, kdy vína z Jury prakticky nebyla na našem trhu k dispozici, snad s výjimkou občasného drahého slavného Château-Chalon, a pilo je jen pár deviantů sdílejících vlastní dovozy z Francie, jsou naštěstí dávno proč. O existenci jurských vín ví a oblíbila se ji spousta vínomilců, v nabídce dovozců najdete konvenční věci, bio(dynamiky) i hard-core naturálky, klasická velká Vin Jaune i základní bubliny, bílá i červená i fortifikáty. A dokonce i extravagantní kousky jako bubliny ochucené grepem. Před pár dny jsem vyrazil na ochutnávku sortimentu Petra Bejblíka aka Společenská vína, na které se pokusil svým tradičním hostům oblast představit nejdříve na bílé klasice, následovat budou brzy i červená. Účastníci, pro které to bylo nejspíše často první setkání s podobným typem vín, vypadali i po skončení degustace… nepoškozeně :-) Projeli jsme deset vín ze třech různých vinařství a v článku se dneska mrkneme na čtyři z nich, kousky které pro mne nějakým způsobem vybočují.

Philippe Bulabois (web) z Arbois je rodinné vinařství s devíti hektary, jedou v biodynamice a jejich fotky s koňmi ve vinicích nejsou žádné prosté PR (pravidelně se smějeme některým burgundským podnikům, u kterých to vypadá, že si na focení půjčují všichni stejného „designového“ koně). Navíc totiž chovají tamní tradiční a v nejspíše přímo v Juře vyšlechtěné lehké, přizpůsobivé a obratné tažné plemeno Comtois, jak dělané do tamních vinic a občas trochu nehostinných podmínek. Vína dělají čistě, ale nebojí se nového dřeva a různých “modernějších” přístupů. Arbois Chardonnay Melon 2018 Vieilles Vignes vzniká ze staré autochtonní odrůdy Melon á Queue Rouge, rozpoznatelné načervenalou (či spíš narůžovělou) stopkou při dozrávání. V rámci tamní legislativy je v podstatě považována za Chardonnay, které je nejspíše opravdu specifickou mutací. Ale stále se o tom vedou debaty :-) Citronová barva. Lehce navinulejší decentně oxidativní projev, něco krémovosti a vlivu dřeva, jablko a citrusy, vápenitost, dotyk oříšků. Suché, čisté, dost fajn kyseliny, vyvážené, jemně minerální. Čerstvost, zábavnost, pitelnost a nic vyloženě komplikovaného, ale docela charakterní víno. 270 Kč.

Domaine Les Monts Martin (web) rodiny Barbe z Poligny je už trochu větší producent, mají nějakých 26 hektarů, které se nebojí částečně sklízet mechanicky a stříknout když je potřeba. V nabídce toho mají hodně (právě třeba i bubliny ochucené ledasčím), nabízí všemožné další aktivity pro turisty. Côtes du Jura Cuvée Tradition je typická směs Savagnin (zde 60 %) a Chardonnay, v jejich případě navíc dělaná coby směs tří ročníků. V projevu klasika, již nazrálejší, výrazně oříškové, lehce „starý vagon“ a kouřové, s pikantnějším projevem zrání pod závojem. Suché, středně plné, výraznější kyseliny, čisté, vyvážené a dobře pitelné, slušná délka. Přístupné, typické a rozpoznatelné Tradition. Jehož dalším zásadním lákadlem je cena 285 Kč.

Třetím zastoupeným producentem byl Xavier Reverchon (web), čtvrtá generace vinařů z Poligny, šestihektarový rodinný podnik. Vinice obdělávané čistě, vše sklízeno ručně, jednotlivé polohy zpracovávány samostatně a všechna bílá tradičně bez dolévání. Prostě ukázkový tradicionalista. Xavier navíc výrazně ovlivnil mnoho dalších vinařů nejen v Juře. Možná ne přímo vlastní produkcí, ale určitě coby profesor vinohradnictví a enologie v Beaune. Od něj mne bavilo všechno a rozhodně musím vyzkoušet i další vína, má třeba Savagnin pod závojem osm let :-) Côtes du Jura Chardonnay-Savagnin „Les Trouillots“ 2015 jsou obě odrůdy půl na půl, kvašeno spontánně. Výrazně pikantní, vápenité, s expresivním projevem zrání pod závojem, efektní kombinace nazrálosti a čerstvosti. Čisté, bezva kyseliny, balanc a pitelnost, lehkost a přitom důraz a koncentrace, čistě udělané, delší, energické, výtečné! Cena 490 Kč.

Vrcholem pro mne byl Xavier Reverchon a jeho Côtes du Jura Vin Jaune 2011. Výrazné, staré dřevo a vagony a kouřově pikantní, mandlové, naprostá expresivní výborně připravená klasika. Středně plné až plnější, oříškové a kořenité, intenzivní, se super kyselinou a svěžestí, seriózní, i při tom všem co se tam děje s neobvyklou lehkostí a snadnou pitelností. Dlouhé, s velkým potenciálem. Krásný kousek! 895 Kč za tradiční „clavelin“ láhev objemu 0.62l.

Komentáře používají Disqus