úterý 16. června 2020

Mladá Kontra a Michelin ve Slovinsku

Jedním ze zásadních vín při cestě poznávání naturální produkce pro mne určitě byla Kontra ze slovinského vinařství Ščurek (web). Naposledy jsem o téhle specialitce psal ke konci roku 2013 a jednalo se o ročník 2009. Po dlouhé době jsem se k vínu, ovšem v ročníku 2017, vrátil. Stále 50 % Ribolla Gialla a 50 % Chardonnay, zatříděno jako ZGP Brda, zrání přes rok v 300l dubových sudech bez síření a dalších aditiv, kombinace čerstvého moštu a ručně otrhaných bobulí. Lahvováno nefiltrované a neupravované do burgundské lahve. Spousta lidí od popisu bude očekávat nějakou velkou divočinu, ale není to nutně pravda, byť trochu víc funky než si pamatuji starší ročníky to bylo.

Kalná žlutá barva. Čerstvá, energická, trochu pikantnější vůně. Poměrně expresivní mix florálních tónů, žlutého ovoce, hroznů a syrovějšího dřeva. V chuti suché, čerstvé, s bezva kyselinou, trochu plnější, zábavné kombinace zralého žlutého ovoce se svíravostí a tříslovinami, vyvážené, docela dlouhé a zábavné, s lehce zemitou linkou. Trochu rozdivočelé a prospěje tomu ještě rok či dva v lahvi, ale výborně se pilo a bavilo už teď. Dováží WineGeek a úplně levný to teda není :-)

Každopádně na víno, respektive že jsem o něm nic nenapsal, jsem si vzpomněl v souvislosti s dnešními novinkami. Michelin, ať už na něj máte názor jakýkoliv stále dost důležitý přehled top restaurací ve světě, konečně upřel pozornost i ke Slovinsku. Ana Roš ze slavné restaurace Hiša Franko (Staro selo) si konečně odnesla rovnou dvě hvězdy, zasloužila si je už dlouho. Dalších pět podniků má po hvězdě – Vila Podvin (Radovljica), Hiša Denk (Zgornja Kungota nedaleko Mariboru), Atelje (Lublaň), Pri Lojzetu (Vipava) a Dam (Nova Gorica). Gratuluji :-)

Komentáře používají Disqus