pátek 12. června 2020

DRC hrátky, ceny vinic a En Primeur 2019

Následující případ mne opravdu pobavil… kolik byste očekávali, že dostanete na aukci za flašku Romanée Conti 1924? A pokud bude láhev bez viněty, jen s nálepkou, kde je název vína napsaný propisko? Aukční dům Acker Merrall & Condit očekával v přepočtu okolo 600 tisíc korun. Láhev z aukce nakonec stáhl, po stížnostech, že je víno navíc v pro DRC na tu dobu netypické lahvi a ještě ke všemu s neoriginálně voskem zalitým hrdlem. I tak se ale hájili, že víno pochází od „uznávaného sběratele“ (což mimochodem před lety psali i o „Mr. Conti“ Kurniawanovi, když protočili jeho vína s obřím podílem padělků za několik desítek milionů dolarů, jak je zavedeným celoživotním sběratelem a stará vína má ve sklepě již dekády… bylo mu tenkrát 28 let), který dle jejich informací víno získal na aukci ze sbírek Azize Khana, který jej snad měl přímo od Collectors’ Cellar vedeného uznávaným Bipinem Desai. Já vám nevím… dobrá vína rád piju, tyhle obskurní investiční hrátky mi přijdou podivné. Každopádně aukční dům prodává od stejného sběratele další vína těch nejslavnějších (a nejčastěji padělaných) jmen… Petrus, Lafite či Romanée-Conti. Ty snad mají kompletní viněty :-) Raději bych ale volil jiný zdroj, téměř jistě pravé budou lahve DRC (a také australských špiček) z online aukce sklepa kritika Jamese Hallidaye, všechny nakoupené přímo od vinařství.

A když už jsme u těch (nesmyslných) částek za flašku vína… kolik zaplatíte za vinici ve Francii? Podle čísel z nedávného článku v Decanteru je to v průměru 14.400€ za hektar mimo AOP zóny a 148.000€/ha v apelacích. Oproti loňsku šla cena opět trochu nahoru. Samozřejmě tohle jsou průměry za celou Francii, v rámci apelací od těch nejlevnějších v Languedocu či Gaskoňsku po ty nejdražší přesně tam, kde asi tušíte. Kdybyste se náhodou rozhodli ve Francii vinařit a něco si pořídit, tak hektar (když už náhodou seženete na prodej) Grand Cru v Burgundsku vás vyjde v průměru na 6.5 milionu € a ceny stále strmě stoupají. A to se samozřejmě furt nebavíme o těch nejlegendárnějších polohách jako Montrachet nebo Chambertin. Jinak kdyby se vám zachtělo bublin, tak za hektar v Champagne, konkrétně v Côte des Blancs, vysolíte 1.6 milionu €. Docela masakr.

U vína a peněz ještě chvilku zůstaneme… právě běží kampaň En Primeur pro Bordeaux ročníku 2019. Letos mělo možnost vína chutnat mnohem méně lidí než obvykle, z důvodů které jsou nasnadě. Kvalita je ale prý velmi vysoko až špičková. Ceny naopak obvykle nižší než loni, z toho co zatím šlo na trh, někdy i velmi výrazně. Platí to i pro superhvězdy typu Cheval Blanc, Haut-Brion, Mouton-Rothschild či Pontet Canet, u kterých byl pokles oproti loňsku ke třiceti procentům, v případě Moutonu skoro čtyřicet. I zde je jasné proč… snaha rozhýbat zamrzlý trh a do USA a Asie přece jen něco prodat.

Komentáře používají Disqus