čtvrtek 28. května 2020

Cesanese a Passerina od Abbia Nòva

Vypili jsme nedávno tři mladá vína od Abbia Nòva (web), menšího naturálního rodinného producenta z italského města Piglio. Region Lazio, nějakých šedesát kilometrů na východ od Říma. Vinice obdělávané přístupem směrem Masanobu Fukuoka a biodynamika, ve vinicích nepoužívají ani síru a měď. Staré výsadby původních tradičních odrůd, především Cesanese ale též Passerina, Bellone, Nostrano a další. Ve sklepě kvašení spontánně, bez velkých zásahů, jen s nějakým tím sířením. Pracují v nerezu a betonu, ale také docela dost se skleněnými 54l demižony a samozřejmě něco zraje i v sudech. Celkem mají zhruba 20 hektarů, révou osázených sedm, a ročně připraví na 30 tisíc lahví vína.

Senza Vandalismi Cesanese del Piglio DOCG 2019 je nefiltrované, nečiřené červené čistě z Cesanese d’Affile, z mixu mladších a starých (80+ let) výsadeb na jílu nad vápencem, pískem a naplaveninách. Macerace jen okolo týdne a zrání pouze v nerezu do jara. Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Rubínová, trochu nafialovělá barva, nic vyloženě tmavé ani hutného. Čisté, přímočařejší červeně ovocné, suché, šťavnaté, opět červená ovocnost a něco svíravosti, pocitově dost lehkonohé (ale alkoholu 13.5 %) a velmi snadno pitelné, svádí k tomu lehce podchladit. Chutné, zábavné pití, které jsem si dost užil.

Senza Vandalismi Passerina del Frusinate IGT 2019 je nefiltrovaná nečiřená Passerina ze starších vinic na jílu nad vápencem. Necelý den macerace celých hroznů, spontánně fermentováno v nerezu, nějakou dobu tamtéž na kalech a následně dva měsíce v demižonech. Citronová barva. Trochu divočejší vůně, přímá taková hodně „moštová“ a k tomu jasně dost vzduchu. Suché, malvicově ovocné, lehce zemité, fajn kyseliny a délka. Naturální bílé, ale… nevím, tohle mi nesedělo, dost o ničem.

San Giovanni Passerina del Frusinate IGT 2019 je primárně Passerina ale k ní i trochu odrůd Bellone a Malvasia puntinata del Lazio. Vinice stejná jako víno výše, San Giovanni, tentokrát ale velmi staré (80+ let) výsadby. A zřetelnější macerace. Tmavší, naoranžovělá a opalizující barva. Trochu hutnější v projevu, květinové tóny, pomeranč, voňavé a fajn. Suché, s bezva kyselinou, trochu svíravé a se zřetelnou tříslovinou, ale vyvážené a moc dobře pitelné, delší, zábavné pití. Krásně drželo v otevřené lahvi a bavilo.

O dovozu vinařství uvažovalo Víno pro Vás, od kterých jsem ho i chutnal, ale nakonec z toho spíš nic nebude. Tak třeba je potkáte na nějakém naturálním vinařském festivalu. Pokud vás ale baví zkoušet i méně obvyklé italské odrůdy, bílé i červené, tak se jich rozhodně nebojí a v nabídce u nich pár dost fajn kousků najdete.

Komentáře používají Disqus