středa 25. března 2020

Výborná červená Suciaja a Archè z La Colombera

Dnes se mrkneme do Itálie (virtuálně a bezpečně), konkrétně do kopců u Vhò nedaleko Tortony, na půl cesty mezi Milánem a Janovem. La Colombera (Azienda Agricola Pier Carlo Semino, web) je rodinná farma zabývající se pěstováním pšenice a cizrny, k tomu mají pár hektarů sadů s meruňkami, broskvemi, třešněmi a švestkami (které vám prodají kompotované, jako džemy a tak). No a mají i nějaké ty vinice, už od padesátých let minulého století, ročně z nich připraví asi 80 tisíc lahví vína. Nejdříve hrozny jen prodávali, od sedmdesátých let s expanzí vinic začali i sami vyrábět víno, ale až v letech devadesátých i začali stáčet do lahví a nejen prodávat v místě coby sudovku. Jedou bez herbicidů a pesticidů, ve vinících jen měď a síra, a čistě i ve sklepě. Jediné aditivum je opět síření, před lahvováním. Pěstují hlavně místní tradiční odrůdy Croatina a Timorasso, v něm excelují, a k nim ještě Barberu, Cortese a Nibió. K nám je dováží Víno pro Vás a v uplynulých letech jsem prochutnal vše a i jsem tu měl pár článků, s víny byl vždy spokojen. A stejně to bylo i tentokrát.

Suciaja 2015 (Colli Tortonesi DOC Rosso), v místním dialektu název znamená sucho, je odrůda Nibiò. Což je (a teď si pomůžu starším vlastním článkem) v podstatě dobře známé Dolcetto. Kterého ovšem existuje mnoho různých variací, Nibiò je konkrétně Dolcetto del Peduncollo Rosso a to je natolik odlišné, že jde dost možná o úplně jinou odrůdu než běžné Dolcetto. Má menší hrozny i bobule, červenou stopku, dává vína s lepší kyselinou a tříslovinami, ale tradičně nedozrávalo v Piemontu tak snadno. Víno fermentuje a maceruje asi tři týdny, následně zraje devět měsíců v dubových barrique sudech a následně, po jejich smíšení, dalších devět měsíců v nerezu. Burgundská láhev, plastová záklopka, celokorek. Tmavší barva, trochu fialový odstín. Na úvod hodně výrazně, sladce, džemově až novosvětsky efektně ovocité, lesní ovoce, borůvky a ostružiny, tabák. S časem a vzduchem si sedne a začne být trochu uměřenější. Suché, plnější, fajn kyseliny, něco svíravosti a tříslovin, dobrá délka, balanc. Povedené, výraznější, fajn červené, které ještě bude dál v klidu zrát ale je potěšení pít ho už teď.

Archè 2015 (Colli Tortonesi DOC Rosso), z řečtiny první, je Croatina, odrůda pěstovaná především v části Lombardie, ale i na jihu Piemontu či západu Emilia-Romagna. Aby to nebylo úplně beze zmatku, tak někde je nazývaná Bonarda, ovšem neplést s Bonarda Piemontese ani s Bonardou z Argentiny (což zase může a nemusí být Bonarda Piemontese, ale spíše je to další lombardská odrůdá, Uva Rara, ale určitě nejde o Croatinu… :o). Bonarda často končí ve směskách, drobně někdy i v tak slavných vínech jako je Amarone, ale můžeme se vyskytovat i samostatně, nejčastěji v apelacích Oltrepò Pavese Bonarda či Colli Tortonesi. V jejich podání kvasí a maceruje v nerezu asi tři týdny, následně více než rok školení v dubových barrique sudech a dalšího půl roku smíšené sudy v nerezu. Burgundská láhev, plastová záklopka, celokorek. Velmi temné, skoro neprůhledné, barví sklenku. A rty, zuby, všechno. Hlubší, jakoby „zrnitá“ nepřezrálá tmavá ovocnost a linka zralé červené ovocnosti, kouřovost, uzené maso, znát vyšší alkohol ale neruší, něco kořenitost. Efektní, hodně fajn. Suché, plné, intenzivní, výrazné třísloviny, svíravost, delší, šťavnaté, efektní, stále hodně mladé. Zábavné pít teď ale s potenciálem, přes ten alkohol a zralost ovoce to má skvělé kyseliny a pitelnost. Hodně dobré!

Komentáře používají Disqus