středa 11. března 2020

Třikrát Zweigelt vinařství Sepp Moser

Vinařství Sepp Moser, o kterém jsem tu naposledy psal ke konci minulého roku, má jméno spojeno především s bílými víny z Kremstalu. Ale spoustu vinic, a to už od šedesátých let minulého století, mají také v Burgenlandu, u Neziderského jezera okolo Apetlonu. A právě odtamtud pochází jejich červená, která si pozornost zaslouží také. Já ochutnal (rozuměj s chutí vypil) tři různé podoby odrůdy Zweigelt, té ostatně mají suverénně nejvíc, z nabídky dovozce Víno pro Vás. I zde jsme v bio(dynamickém) hospodaření, slunný Apetlon je prý nejnižší body v Rakousku s nadmořskou výškou jen 114 metrů, navíc dost placatý, s vinicemi na černozemi se štěrkem.

Classic Style Organic Zweigelt 2018 je jejich základka, s „mladou“ vinětou a určená na pití bez velkého přemýšlení. Kompletně odstopkováno, pomleto, něco studené macerace, fermentace v nerezu za řízené teploty a tamtéž krátké zrání a v únoru do flašek. Bordó láhev a šroubový uzávěr. Tmavší barva, do fialové, ale nic hutného. Mladistvé, ovocité, hodně čerstvé, maliny, lehce červené peckoviny a kořenitost. Suché, čisté, ovocité, snadno pitelné a v dobrém smyslu přímočaré. Lepší trochu chladnější.

Zweigelt Ried Hedwighof 2017 pochází z konkrétní vinice, odkud ze starých výsadeb z roku 1970 vzniká i jejich top podoba odrůdy Große Reserve. Zde o něco delší macerace, ale zrání opět jen v nerezu, asi devět měsíců. Bordó láhev a šroubový uzávěr. Tmavší barva, fialový tón. Čerstvá, charakternější tmavší trochu sladší ovocnost, lesní plody, švestky, kořenitá linka, uzené maso. Suché, čisté, šťavnaté v chuti, krásně ovocné, vyvážené a výborně pitelné. Tmavší ovocnost, čistota, dobrá délka, zábavnost. Tohle je velmi povedené!

Zweigelt Reserve 2017 je opět vinice Hedwighof, selekce hroznů. Komplet odstopkované hrozny kvasí spontánně v nerezu a macerují asi tři týdny, následuje zrání rok a půl v použitých klasických 225l barrique sudech, lahvováno bez filtrace. Bordó láhev, kovová záklopka a celokorek. Tmavá barva, fialový tón, hutnější. Teplejší ovocnost, zralé třešně a švestky, trochu tmavší, kořenitá linka a zřetelný vliv dřeva, tabák. Suché, šťavnaté, pěkně postavené, mladé serióznější červené. Tmavá ovocnost, zatím ještě docela výrazné třísloviny, svíravost, dobrá ovocná dochuť s vanilkovými tóny. Hodně slušné červené zatím na začátku cesty, v klidu se dá pít už teď, ale otevírat ho je trochu škoda.

Základní ceny po lahvi u VPV jsou 265 Kč za Classic, 345 Kč za Hedwighof a 475 Kč za Reserve. V tomhle kontextu mi, ač sympatická a bio a tak vůbec, základka přeci jen vychází zbytečně draze. Nejvíc mne v aktuální podobě bavil Hedwighof, kde bych po pravdě čistý nerez asi netipoval. Ten jsem pil s největší chutí. Reserve je povedené víno které navíc bude hezkých pár let zrát, v téhle cenové kategorii ovšem má už docela velkou konkurenci.

Komentáře používají Disqus