pondělí 23. března 2020

Růžová solera z amfory a naturální směsná ovce

Vinné zprávy z izolace mimo centrum Prahy, den osmý. Příchodem jara skončilo teplé slunečné počasí, začalo mrznout a chvílemi sněžit. Z ryzlinků opět přecházíme na frankovku. Kalná vína lze snadno vyfiltrovat konzumací přes jednorázovou roušku. Do zdejší výspy pražské civilizace příliš restaurací nezaváží a tak, ač bychom rádi podniky podpořili, si vaříme (což ale my rádi) sami. Dovozci vína naštěstí mé zřetelně podceněné zásoby, minimálně pokud šlo o šíři nabídky když už ne o množství, vyřešili velmi snadno. Dorazila například Revolution Pink Solera z vinařství Johannes Zillinger (web) z Weinviertelu, jejich interpretace chlastacího zábavného naturálního vína vznikajícího různorodými způsoby.

Pink Solera je neročníková záležitost, resp. meziročníková směs, Demeter certifikovaná biodynamika. Vinice na spraši a vápenci. Základ je Svatovavřinecké kvašené a vyzrávané v 500l amforách a následně coby solera v nerezu. K němu jde Syrah, odstopkovaný a jen velmi krátce macerovaný. A také Rösler, část celé hrozny a část odstopkovaná a rovnou lisovaná. K tomu i nějaké sudy, dub a akát. Lahvováno bez úprav, nesířeno. Jejich specifická láhev, kovová záklopka a celokorek. Světlá červená barva, čistá. Opravdu spíš světlé červené než růžové. Čerstvá, energická ovocná vůně, třešně, malina, do toho šípky, přirozeně fajn. Lehčí, suché, šťavnaté s výtečnou kyselinou a bezva pitelností, lehce svíravé, dobrá délka. Naprosto čisté, zajímavé, nekomplikované a zábavné pití s něčím navíc. Ano prosím! Dováží Winegeek.

Od stejného dovozce jsem, ještě za slunečna, otevřel JUH (dle šarže 2018) z Burgenlandu, z vinařství Alex & Maria Koppitsch (web), jedněch z nejvíc fajn lidí co v tomhle byznyse znám. JUH v překladu z maďarštiny znamená ovce a odkazuje k místu původu, Schafbühl alias ovčí kopec. Což je jihozápadní svaz s výhledem na Neziderské jezero, to je zas na vinětě, především. JUH patří do základní řady jejich zábavných chlastacích vín, jde o Gemischter Satz odrůd Grüner Veltliner, Brauner Veltliner, Weissburgunder, Welschriesling, Sauvignon Blanc, Traminer, Muskat, Neuburger a dalších, u některých ani nevědí co to je, jedná se o staré výsadby z roku 1934. Spíš než o odrůdě je to o místě původu a vinici na jílu. Lisovány celé hrozny, fermentace spontánně a bez aditiv v laminátu, bez kontroly teploty a tak. Zrání asi půl roku na hrubých kalech, lahvováno bez filtrace a čiření a jen s velmi decentním (10 mg/l) zasířením.

Čirá burgundská láhev a šroubový uzávěr s obrázkem mušle. Každé jejich víno má jiný, takže se to v regálech dobře hledá! Opalizující tmavší žlutá. V lahvi docela dost usazených kalů, nejdříve jsem naléval opatrně bez nich a na závěrečné dvě sklenky rozvířil. Zábavná, svěží vůně, květinová linka, minerální, citrusová kůra a zajímavá (a mám obavu pro některé děsivá) linka kompotované dýně. Suché, lehčí až středně plné, květinové, trochu krémové, fajn kyseliny, pitelnost, vyvážené, lehká divokost, zábavná vyvážená naturálka co se pije sama.

Komentáře používají Disqus