čtvrtek 26. března 2020

Francouzské označení vin méthode nature

Zajímavá novinka z Francie, kde vzniklo a bylo schváleno označení vin méthode nature. Spolek Défense des Vins Nature'l, který založil a vede vinař z Loiry Jacques Carroget, pokročil v jednáních s ministerstvem zemědělství, INAO (Institut national de l'origine et de la qualité) a DGCCRF (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes) a dosáhl schválení jasných pravidel pro tuto „certifikaci“. Jde o soukromou aktivitu, ke které se ale může připojit kdokoliv další. A kdo ví, třeba to bude jednou obecné označení pro „naturální“ vína z Francie. Níže najdete podmínky, které musí vína splňovat. Sdružení bude provádět analýzy a také každoroční kontroly a certifikace, členem může být jen vinařství splňující „chartu“ a které se analýze vín podvolí. Členem by vinařství mělo být vždy ještě před sklizní. Očekává se, že už letos vyjde pod tímhle označením nějakých sto značek od asi 50 vinařů. Součástí je i logo, v barevné a černobílé verzi a ve dvou variantách – pro vína s malým přídavkem siřičitanů po fermentaci a úplně nesířená.

Vína musí splňovat:

  • Původ z bio hroznů (nebo z vinic po druhém roce oficiální konverze na bio)
  • Ruční sběr
  • Spontánní fermentace bez jakýchkoliv aditiv
  • Žádné síření před nebo během fermentace
  • Maximální síření pod 30 mg/l dodané, nezávisle na typu vína, a v takovém případě musí být použita verze loga, která toto uvádí
  • Žádné „brutální“ fyzikální úpravy – cross-flow filtrace, filtrace, reverzní osmóza, flash pasterizace, termovinifikace

Součástí jsou také požadavky na závazek držet se nastaveného přístupu, tedy ne že jeden rok cuvée deklarujete jako naturální a druhý rok už ne (v tom případě by se pak víno mělo jmenovat / vypadat jinak) a mást spotřebitele. Součástí by měla být i vstřícnost k zákazníkům a celoevropskému trhu v tom, že ke každému vínu budou k dispozici potřebné informace online. Společné třeba s aktivitami a značením v Rakousku jde o další za mne pozitivní krok, který vnáší trochu řádu do tak trochu legislativního vakua ohledně „naturálního“ vína.

Komentáře používají Disqus