pátek 6. března 2020

Bruno Murciano a nejen výtečný Bobal

Bruno Murciano (insta), nejlepší someliér Španělska pro rok 2008 a o rok později druhý na mezinárodním klání, se rozhodl poznat obor i z pozice vinaře. Přidal se k němu jeho bratr José Luis Murciano a společně začali připravovat hodně zajímavá vína primárně z apelace Utiel-Requena, v domovském Caudete de las Fuentes nějakých sedmdesát kilometrů od Valencie. Bruno studoval ve Francii v Toulouse, pracoval především v UK pro špičkové restaurace a začal do UK dovážet španělská vína, ale peníze se rozhodl investovat do nákupu vinic ve své domovině. Zaměřil se hlavně na hodně staré výsadby odrůdy Bobal. Jedou v organice a biodynamice, výsadby jsou hlavně ve vyšší nadmořské výšce a zajímavou demonstrací vlivu různých půd – především jílu, ale s místy s pískem a vápencem. Ve vinařství čistě, fermentace spontánní, typicky použití dubových sudů různých velikostí a stáří. Každopádně pojďme na degustační poznámky. Vína jsem chutnal naslepo, společně s několika dalšími z Austrálie a Itálie na degustaci Alifea která uvažuje o dovozu, a poté si je přechutnal ještě jednou po odhalení a s trochou více času na nadechnutí.

Las Blancas 2018 je postaveno na odrůdě Marisancho, kterou se jim podařilo zachránit a obnovit, z části jde o révu roubovanou na velmi staré keře Tempranilla o které už v oblasti není zájem. Ve směsi ji doplňuje Macabeo, Malvasía, Moscatel a Merseguera primárně z jílovitých poloh a starých výsadeb. Krátká studená macerace, část fermentuje v nerezu a druhá ve starších (4-5 let) dubových sudech, víno zraje půl roku na jemných kalech v sudech. Citronová barva, docela efektní bohatší vůně, dost aromatické, sladší žlutě ovocné, něco medu a koření a květinových tónů. Suché, čisté, fajn kyseliny a vyvážené, krémovost, dobrá délka, čisté, expresivnější. Na úvod mi přišlo po pravdě až poněkud vlezlé, aromaticky určitě. Po dvou hodinách si vůně sedla a projev se posunul do lehce „hranatějšího“ profilu, s minerálními tóny. Zajímavá věc.

Cambio de Tercio 2018 je Bobal starých keřů školený 9 měsíců v burgundských 600l sudech. Trochu nazrálejší v barvě, nijak tmavé. Složitější aroma a se svéráznou ovocností a dotyky dřeva, linka kostky vývaru a polévkového koření, středně plné až plnější, slušné kyseliny a fajn délka, zajímavé a ne úplně snadno uchopitelné, uhlazenější ale vyvážené, lehce svíravé. Docela bych chtěl tomu věnovat víc času v klidu.

Las Tintas 2018 je unikátní směs odrůd Moravia Agria, Royal, Crujidera, Garnacha a Garnacha Tintorera z poloh více písčitých a vápencových. Asi měsíc fermentace a macerace a pak zrání 9 měsíců v burgundských 600l sudech. Trochu tmavší v barvě i ve vůni, složitější divočejší tóny, bylinky a mineralita, balzamikové tóny. Suché, výraznější kyseliny, šťavnaté tmavší plody, svíravější, více tříslovin, sladší delší ovocné doznívání. Zábavný divočák, nic složitého ale má to něco navíc.

L’Alegria 2018 Bobal Cepas Viejas Arcilla je opět čistý Bobal z výsadeb okolo 80 let starých hlavně na jílu, fermentace a relativně jemná extrakce v betonu a následně zrání devět měsíců v pětistovkách sudech. Víno skokově dál ač cenově by nebylo, výraznější tmavší barva a strukturovanější tmavší „hranatější“ vůně, hlubší mladá teprve na cestě, pomezí červeného a tmavého ovoce, bylinky. Suché, pěkné kyseliny, jemnozrnné tříslo, sladkost ovoce, bezva struktura. Vyvážené, bohatší, seriózní červené snoubící jemnost a sílu. Baví dost! Další zrání tomu jen prospěje.

El Sueño 2016 Bobal Cepas Centenarias Caliza pochází z vápencových poloh a z keřů více než sto let starých, výsadby v roce 1906, v nadmořské výšce okolo kilometru. Fermentace celých hroznů v otevřených 500l dubových kádích a zrání rok a půl ve francouzských dubových sudech a pak ještě dva roky v lahvi než jde na trh. Tmavé v barvě i aromatice, intenzivní a koncentrované, pikantnější, sladší ovocné a trochu balzamikové, bylinky. Suché s výraznější kyselinou, robustnější, tmavě ovocné, šťavnaté, dlouhé. Se sladším ovocem, bezva strukturou, minerální linkou… seriózní parádní červené, které má před sebou ještě spoustu času.

No a na sladká tečka z kategorie „cashflow“ generátorů… Astro del Mediterraneo 2019 Burbujas de Moscatel je oblíbený šumivý moscatel z Valencie ve stylu Moscato d’Asti – nízký alkohol a hromada cukru. Až trochu vlezle muškátové aroma v kombinaci s trochou lékárenských tónů. Perlení, sladké ale se solidní kyselinou a vlastně ještě docela pitelné. Bude bavit mnohé, ale nic zásadního. Krom terroirových naturál vín mají řadu podobných líbivějších (aromaticky i chuťově, často se zbytkovým cukrem a ulítlou ambaláží) spotřebnější kousků zaměřených na mladé a pomáhají tím rozjedu produkce těch opravdu charakterních. Nu což.

Závěrem lze říct, že někteří someliéři nejsou jen teoretici a umí udělat charakterní skvělé víno :-) Určitě by mne zajímalo i jejich top víno La Bruna, třeba se mi časem poštěstí. Pokud začne Alifea dovážet, určitě nějaké L’Alegria a El Sueño zařadím do domácích zásob.

Komentáře používají Disqus