úterý 25. února 2020

Skvělé bubliny od Champagne Jacques Lassaigne

Staronovým přírůstkem na domácím trhu je vinařství Jacques Lassaigne z Montgueux. Sice tu už bylo dříve, ale teď má nového zástupce v podobě Terroir Champagne aka Miloše Danihelky a k dispozici je úplné portfolio (zatím krom omezených každoročních experimentů značených a číslovaných „Acte“ a „Scène“, kde si vinař hraje s různými technikami a přístupy, které se mohou ale nemusí objevit u hlavních vín). Lassaigne je jedním ze současných zásadních jmen Champagne a zájem o unikátní terroir Montgueux nakopla hlavně jeho vína. Obec se nachází kousek na západ od Troyes a vinice jsou vlastně na jednom nečekaném kopci, široko daleko nikde žádné další nenajdete. Sice technicky spadá do Aube, ale jde o vlastně čistou křídu a vlastně mnohem jižnější pokračování masivu Côte des Blancs. Na kopci najdete z 9/10 Chardonnay, které zde dozrává hodně dobře a projevem se sune do až exoticky ovocných projevů, ale vždy s hromadou minerality a kyselin. Vinař Emmanuel Lassaigne, jehož otec byl jedním z prvních kdo v obci vinice po teprve v šedesátých letech minulého století vysázel, převzal podnik v roce 1999. A začal se zaměřovat na výrobu vína a „umístění oblasti na mapu“, do té doby prakticky všeho hrozno odsud šlo négociantům.

Přístupem je to grower Champagne jak vyšité, sám Emmanuel hospodaří na zhruba třech a půl hektarech ale nakupuje i nějaké hrozny od dalších pěstitelů v obci, ze zhruba 2.5 ha u kterých má kontrolu nad způsobem hospodaření, termíny sklizně a podobě. Vína kvasí spontánně ve dřevě nebo nerezu, síření je docela omezené a pouze po lisování, vína setřásá a odstřeluje ručně „a la vollée“ (má to už dost zmáklé, poté vína nedozážuje a lahve nedolévá!), ročně tak připraví asi třicet tisíc lahví. Nezapře v sobě původní povolání designéra, který pracoval i pro velké brandy jako Heineken, viněty má hodně dotažené. A preciznost je vidět i ve vínech.

Základní Les Vignes de Montgueux Extra Brut Blanc de Blancs (neročníkové, zde směs ročníků 2015-2014-2013, odstřel 19.9.2019, na kalech 30 měsíců, bez aditiv) pochází z devíti různých poloh, včetně nakoupených hroznů, jde o čisté Chardonnay školené především delší dobu v sudech. Čerstvé, energické, slinosbíhavé ve vůni, pečený citron, mineralita. Velmi suché, přísnější s důrazem na kyselinu, lehce pecičkové v dochuti, melounová ovocnost, mineralita. Fajn kousek!

Le Cotet Extra Brut Blanc de Blancs (báze 2013 plus rezervy 2 předchozích ročníků, 5 let na kalech) je téměř monopolní jediná vinice, se starými výsadbami z roku 1964, směrem na jihovýchod a s velkým podílem silexu v křídě, jen vlastní hrozny Chardonnay a školeno opět v nerezu a sudech. Výraznější v projevu, o něco krémovější a citrusové, suché a křídové v chuti, bezva kyseliny, seriózní, vyvážené, moc povedené.

Millésime 2010 Brut Nature Blanc de Blancs je trochu unikátní v tom, že ročníkovky Lassaigne dělá pravidelně, prostě jako otisk ročníku takový jaký byl, nejen z těch „nejlepších“. Navíc jen v nerezu, rok na kalech tam víno leží a pak jde na 8+ let do lahve. Jde o směs 2-3 vinic (Le Cotet, Les Grandes Côtes, Les Paluets), nemusí být vždy stejný poměr. A opět čisté Chardonnay. Již znatelně nazrálejší v aromatice, lehce přismahlá rýže, med, mineralita a citrusy. Plnější, výrazné kyseliny, toastovost, mineralita, dobrá délka. Zábavné a seriózní, hodně zajímavé Champagne.

Clos Sainte Sophie 2012 Brut Nature Blanc de Blancs je jedno ze dvou clos v Aube, vinice trvale osázená i po fyloxeře (na bráně k vinici je rok 1880) a unikátní místo v rámci Montgueux. Do roku 2010 šlo hrozno velkým barákům, ale Lassaigne přesvědčil majitele, aby mu je přenechal. Stoprocentní Chardonnay, čtyřicetileté keře, ročník 2012 byl školen rok v dubových sudech původně použitých na Savagnin v Juře, u legendárního Ganevata, na Cognac a burgundské Mâcon-Solutré. Na kalech šest let. Výrazná, zlatá barva. V projevu otevřenější, oxidativnější projev, více do malvic, složitější a komplexní, minerální, oříškový. V chuti suché, čisté, minerální, koncentrované, delší, opět něco oříšků a citrusy, fantastická kyselina, hezká delší dochuť… wow, za mne. Tradiční Champagne ne, ale úžasné víno ano. Chutnal jsem víno znovu o zhruba týden později a poznámky jsou dost podobné, o něco méně oříšků a více citrusů, hlubší, strukturované, koncentrované. Tohle nebude bavit každého, ale za ochutnání stojí.

La Colline Inspirée Extra Brut Blanc de Blancs (báze 2013 s dalšími dvěma ročníky) je další „specialita“, čisté Chardonnay primárně z Les Grandes Côtes v nižší části svahu a s obvykle opulentnějšími a „máslovějšími“ krémovějšími víny, školeno dlouhou dobu na kalech ve starých burgundských sudech (rozuměj třeba osm měsíců báze, ale každý další ročník ve směsi +12 měsíců, pak bez síření smíšeno krátce před lahvováním) za promíchávání kalů a následná druhotná fermentace a zrání v lahvi kolem 40 měsíců, nijak přehnaně dlouhé. Čerstvé, citrusové, expresivní, s lehce syrovějším dřevem v úvodu. Intenzivní, delší, koncentrované, s výraznější kyselinou a určitou efektní opulencí, máslové pečivo. Delší, seriózní, teprve úplně na začátku cesty. Nádherné bílé burgundské co zároveň perlí, co chtít víc! :-)

Komentáře používají Disqus