pátek 13. prosince 2019

Nádherná Châteauneuf z Domaine Usseglio

Před čtyřmi lety jsem chutnal dvě potenciálně skvělé Châteauneuf du Pape ročníku 2013 z Domaine Usseglio Raymond & fils (web), report z celé výborné ochutnávky tu byl. A nyní měl možnost si stejná vína projet znovu a posoudit, zda se skutečně pozitivně vyvinula. I tentokrát byla součástí předvánoční ochutnávky ve Vinném sklepě Újezd, kde vino-chateauneuf.cz prezentovalo ne nové přírůstky v sortimentu, ale naopak spíše stálice v jejich již uleželejší podobě. Asi se budu časem věnovat i ostatním vzorkům, ale dnes to bude o jediném vinařstvím a jeho La Part des Anges a Cuvée Impériale.

Domaine Usseglio vznikla teprve po druhé světové válce. Založil ji Francis Usseglio, který do Châteauneuf-du-Pape dorazil v roce 1931 z italského Piemontu a pracoval zde především ve vinohradech. V roce 1948 se chytil šance pronajmout pár hektarů vinic, v roce 1949 už vyrobil první víno. Vinařství předal synům Pierrovi a Raymondovi, ovšem Raymond se v roce 1963 vydal vlastní cestou. Dnes tak v oblasti najdete Domaine Pierre Usseglio a Domaine Raymond Usseglio, o které je dnes řeč. Tu vede od roku 1999 Stéphane Usseglio, třetí generace. Mají 24 hektarů, včetně některých špičkových poloh (la Crau, le Pialong) a velmi starých keřů. V poslední dekádě se rozhodli šlápnout do ekologického hospodaření, sice i předtím používali prakticky jen měď a síru, ale teď už jsou certifikování coby bio i biodynamičtí. Biodynamika jim prý dost svědčí, i teď v extrémně horkých ročnících mají menší problém s kyselinami. Většinu vín fermentují v betonu (na který přešli coby ideální médium poté, co z praktických důvodu museli vyřadit staré velké sudy… napadení Brettanomyces už bylo nezvladatelné) a zrají v menších sudech (francouzské Nadalié a Chassin a rakouské od Stockingera), lahvují bez filtrace. Vinař má svá vína nejraději v pěti či šesti letech věku, stále s energií ovoce ale už s dalšími vrstvami, takže pít teď třináctky by mělo být ideální :-)

La Part des Anges 2013 (v překladu andělský podíl, tedy to co se odpaří ze sudů při zrání) je netypicky postaveno na odrůdě Mourvèdre, ze 70 %, dále je to 20 % Grenache a 10 % Syrah, výsadby z pozdních šedesátých let na červeném jílu. Zraje v malých sudech, z velké části nových, lahvováno nefiltrované. Hodně tmavé, poměrně wow efektní výrazná aromatika, tmavě ovocná, pikantně šťavnatá, kořenitá, s lehce „naturálnější“ divočejší herbální linkou, svěží. Suché a šťavnaté v chuti, svíravé, stále mladé ale již docela dobře pitelné, mohutnější a koncentrované ale vyvážené a ani v nejmenším přehnané nebo utahané. Strukturované, dlouhé, energické, se zajímavým až železitým tónem, krásné červené. Po sérii vín postavených majoritně na Grenache to bylo úplné zjevení s velice odlišnou stavbou.

Cuvée Impériale 2013 Vignes Centenaires je naopak dominantně Grenache, pouze deset procent tvoří směs dalších starých odrůd (Syrah, Vaccarèse, Counoise a i něco bílého by se našlo…). Jde o selekci keřů vysázených v letech 1901 a 1902 na písčité půdě, tedy výrazně starších než stoletých, s extrémně nízkým výnosem a obvykle výraznějšími kyselinami. Oproti dřívějším ročníkům, kdy se používalo dřevo, od něj vinař upustil a dnes je víno kompletně v betonu asi rok a půl (a ve starším článku mám tak chybu), při fermentaci jsou tam asi 2/5 stopek. Tmavší zralejší teplejší projev, výrazný, i zde lehce herbálně a kořenitě pikantní, černé třešně, moruše, garrigue, trocha divokosti. Suché, čisté, plnější, s výtečnými kyselinami, tříslo se již ohlazuje ale stále o sobě dává vědět hodně, strukturované, delší, vyvážené. Seriózní velké červené!

Nejsou to levná vína, běžná cena po lahvi v ČR se pohybuje okolo sedmnácti stovek. Ale jsou fantastická. Ovšem i jejich „základní“ Châteauneuf du Pape Cuvée Tradition je výtečné a za pozornost stojí i Côte du Rhône. Jejich styl je specifický a hodně mne to baví, i ty alkoholy 14.5-15 % v tom fungují bez problémů. Když budete mít možnost vyzkoušet, tak určitě neváhejte.

Komentáře používají Disqus