čtvrtek 12. prosince 2019

Dvě „prémiová“ vína v plechovce

Tak trochu nečekaně mi doma skončila dvě vína od české firmy ViWine (resp. Great Expectations s.r.o., web), která sází v propagaci především na obal, 200ml „designovou“ plechovku. Prý je to praktické, lehké, skladné, fajn množství na vypití, hliník se dobře recykluje (jejich plechovky ovšem mají po celé ploše plastový potah, docela by mne zajímalo, jak tohle pak funguje technologicky při zpracování) a na těch Instagramech s hashtagem #vinovplechovce či #nebudkonzerva s tím prý uděláte velké haló. Na téma „alternativních“ obalů na víno, které v některých případech (bag-in-box především) už hrají na trhu dost zásadní roli, jsem tu měl článek před devíti lety. A nad plechovkami se rozohnil dokonce před dvanácti, jak to jen utíká a kde jsou tehdejší radikální názory, dnes už se musím jen pousmát :-) K plechovkovým vínům jsem přistupoval s hlavou otevřenou a těšil se, co nabídnou.

ViWine nabízí tři produkty, vše původem v Rakousku. Black je polosladký nízkoalkoholický rybízák doplněný o sodovku, ten jsem nechutnal. White polosuchý zemský Welschriesling na 11.5 % alkoholu. Secco pak trocken perlivé bílé blíže neprozrazeného složení, bublinky dodány dosycením. Bílé je čisté, ve vůni lehce medové a květinové, s velmi jednoduchou lehce nasládlou chutí a trochu jablečně jadřincovou dochutí. Šumivka ovocná směrem do meruněk, v chuti spíše suché ale cukr tam je, lehce perlivé, solidní kyselina a pitelnost, čisté. Korektní bílé, bublinky z toho v podstatě odejdou než dopijete. Obě vína jsem nalil do běžné sklenky a chutnal z ní, ale aby bylo učiněno vědeckému výzkumu zadost, ochutnal jsem je i přímo z plechovky. A te pocit je… divný. Nejsem cílová skupina, to chápu, přesto bych spíše nedoporučil. A důvody jsou velmi prozaické a fakt to není „je v plechovce“.

Víno vybíráme pečlivě z těch nejlepších rakouských vinic. Záleží nám na tom, aby produkt, který prodáváme, byl ten nejlepší.“ a „Prémiové víno v plechovce“ jsou prostě, u přímočarých základních technologických vín, zbytečné reklamní hlášky co mne akorát vytáčí :-) Dalším problém je pak cena. V základním setu všech tří vín vás každé vyjde na šedesát korun. V největší maloobchodní sadě dvaceti plechovek každá přijde na necelých 55 korun. Za dvojku. Přepočtenu na sedmičku vína je to přes dvě stovky. A kvalita prostě neodpovídá. Dvě kila to už je zóna v lahvi kvašeného Prestige Brut od Bohemia Sektu, o věcech jako Cava Jaume Serra a další nemluvě. Pod sto korun koupíte v sámoškách běžná moravská jakostní bílá od větších producentů, která jsou zhusta chutnější, a u dvou stovek jste kvalitativně někde úplně jinde. Možná nejsou lahve tak „praktické na cesty“, ale upřímně pokud fakt potřebujete balení na cesty na místa, kam se těžká láhev nehodí, tak si nechte něco stočit do PETky. A, aby bylo učiněno ekologii zadost, můžete ji vymýt a příště použít znova.

Komentáře používají Disqus