čtvrtek 4. října 2018

Výtečné rosé a dvakrát povedená bio cava

Champagne-Leclerc-Briant-rosé-brutJiž opakovaně jsem zde zmiňoval, že mne oslovují vína od Champagne Leclerc Briant (web). V sortimentu Terroir Champagne je to trochu výjimka, není to totiž jen pěstitel ale i dům hrozny/víno nakupující. Ovšem hodně specifický, pracují totiž s biodynamiky. Na nedávné ochutnávce, o které bude ještě řeč, mne natolik nadchlo jejich Rosé Brut, že jsem rovnou s jednou lahví odešel. Toto konkrétní víno je z ročníku 2013 odstřelené v březnu 2016 a tedy již trochu uleželé v lahvi, sice deklarované jako Brut ale s dozáží pouhé 3 g/l. Víno je výborná kompozice 95 % Chardonnay z obcí Chouilly, Montgueux a Essoyes s pěti procenty červeného Pinot Noir z Les Riceys. Pokud jde o zúčastněná jména (neoficiálně, nikde to nenajdete), tak krom samotného Leclerc Briant má lví podíl hrozno z vinařství Jacques Lassaigne, Didier Doué a Ruppert Leroy. Spontánní kvašení i malolaktika, školeno převážně v nerezu snad jen s trochou pinotu v sudech, minimální síření někde na úrovni 20-30 mg/l.

Světlá červená barva, krásné vytrvalé perlení spíše menších bublinek. Příjemná aromatika, svěží, poměrně bohatá, do drobného červeného ovoce, rybíz, červený angrešt, josta, lehce pikantní, minerální, zábavné. Druhý den trochu navinulejší, vrstevnaté, výborné. Suché, krásné kyseliny a šťavnatost, lehounký dotyk tříslovin, přísnější, energické, bohatší, minerální, vyvážené, skvělé pití! Fakt krásné roséčko. Ale drahé, jak už (dobré) Champagne bývá. Co naděláte…

Eudald-Massana-Noya-Família-Brut-NatureNedávno jsem tu psal o vinařství Eudald Massana Noya, konkrétně o jejich nesířené cavě. A teď otevřel dvě další vína. Família je jejich základní cava, existuje ve variantách s různou dozáží a my se podíváme na Brut Nature, tj. tu totálně suchou. Opět bio z vinic v Subirats, odrůdově klasika Macabeu, Xarel·lo a Parellada. Nerez, druhotná v lahvi a na kalech 18 až 22 měsíců. Citrónová barva, pěkné perlení. Čerstvá, lehce navinulá aromatika, zelené jablko, sušené květy, pikantní, dotyk citrusů. Suché, čisté, výraznější, pocitově plnější než by naznačovalo pouhých 11.5 % alkoholu, slušně dlouhé a dobře pitelné. Čistě udělaná, vyvážená, fajn cava. Cena okolo tří stovek u BIO Sueño.

Eudald-Massana-Noya-Mil·lenni-Brut-Nature-ReservaMil·lenni Brut Nature Reserva je odrůdově Chardonnay, Macabeo a Xarel·lo starých keřů v Subirats, výběr hroznů a k tomu delší zrání na kalech v lahvi, konkrétně 40 až 48 měsíců. Světlejší lehce nazlátlá barva. Jemnější perlení a takové i aroma, se znatelným delším ležením v lahvi, s delikátnějšími citrusovými tóny a dotykem oříšků. Suché, čisté, středně plné, pěkné kyseliny, jemnější, vyvážené, trochu krémové, dobrá délka. Krásně udělané, elegantnější, klasické seriózní bubliny. Potěšilo velmi.

Komentáře používají Disqus