čtvrtek 11. října 2018

Parádní biodynamický alsaský Riesling

Domaine-Dirler-Cadé-Riesling-Grand-Cru-Saering-2010Před pár dny jsem vylovil z chladničky další láhev skvělého biodynamického alsaského producenta Domaine Dirler-Cadé (web), před šesti lety jsem totálně nadšen a oblouzněn ochutnávkou nakoupil prakticky všechno co měl dovozce v nabídce a postupně se zásobami propíjím, už jsem tu o nich psal několikrát. Tentokrát šlo o Riesling Grand Cru Saering složitějšího ročníku 2010, ročníku s nízkým výnosem a divočejšími klimatickými podmínkami, s poměrně heterogenní kvalitou ale u dobrých producentů a při pečlivé selekci může být opravdu špičkový, s parádní živostí a energií a potenciálem zrát. Což je i případ dnešního vína. Ale nejdříve něco málo k vinici.

Nacházíme se u obce Guebwiller a vedle Grand Cru Kitterlé, od kterého je ovšem odděleno geologickým zlomem. Svah v nadmořské výšce 260 až 300 metrů směřuje na východ a jihovýchod, celková plocha 26.75 ha vinici řadí lehce pod medián ve velikosti alsaských Grand Cru (ano, spočítal jsem si ho, každý máme jiné úchylky…). Vinice vyniká vápencovým podložím, v okolí trochu netypickým, nad kterým najdete pískovec a slíny, v některých částech je ale mnohem více jílu. Jednotlivé polohy oddělují kamenné zídky. Dirler-Cadé obvykle i z jednoho Grand Cru připravuje více vín, zpracovává separátně vyšší a nižší části a podobně, některé části ani nedeklaruje jako Grand Cru. Nejlepší jméno má ze Saeringu Riesling, ostatně je ho tam s velkou převahou nejvíce, umí být docela striktní a velmi zábavný. Dirler-Cadé odsud klade docela velký důraz na Muscat a Gewurztraminer, z jedné specifické části vinice mají i Pinot Noir.

saering

Víno? Pěkná citronová barva. Již pomalu nazrávající vůně ale stále dost čerstvé, limetkově citrusové, trocha grepu, citronový koláč, s linkou minerality, bylinek a lehkým dotykem petroleje. Komplexní, bezva vůně. Suché, výrazné, s parádní kyselinou, šťavnaté, stále ještě s mladistvým napětím a určitou nervozitou, precizní, skvěle postavené, s delší trochu slanou dochutí. Seriózní, klasický, bezchybně udělaný alsaský ryzlink v perfektní kondici a s potenciálem dále zrát. Biodynamika jako bonus. Baví velmi! Koupit už asi nepůjde, spíš pokud narazíte na tohohle vinaře tak doporučuji ochutnat a případně něco zařadit do domácího archivu :-)

Komentáře používají Disqus