středa 3. října 2018

Nejvyšší vinice, Nyetimber prestižní, naturálno aukční

tibet-hroznyKde se nachází nejvýše položené vinice, myšleno oficiální větší výsadby a ne sem tam pár keřů na zahradě? U nás je to možná trochu překvapivě (a snad se nepletu, pokud vzniklo něco ještě výše tak mne opravte) u zbirožského zámku, v nadmořské výšce okolo 540 metrů. Navíc mají na Zbirohu prý nejhlubší studnu v Evropě :-) Pokud jde o evropské vinice, tak tam se za rekordmany často uvádí Švýcarsko s vinicemi okolo 1200 metrů nad mořem, ale ve skutečnosti rekord drží Kypr s hned několika vinicemi ve výšce 1400+ metrů. Celosvětově byla rekordmanem dlouhodobě Argentina s vinicemi v nadmořské výšce něco málo přes tři kilometry a neustálými snahami dostat se ještě výš. Nový rekord, a poprvé je zapsán v Guinnessově knize, má hodnotu 3563 metrů a vinice se nachází… v Tibetu! Konkrétně někde tady. Decanter píše, že momentálně mají výsadby 66 hektarů při 11 různých odrůdách, například Vidal, Muscat či Bei Bing Hong.

A teď se přesunuje do další okrajové vinné oblasti… Anglie :-) Velmi oblíbený (ostatně i mnou) a úspěšný producent šumivých vín Nyetimber přichází s novou řadou 1086, prestižními ročníkovými kousky připravenými jen v nejlepších letech z jejich top poloh. Začínají s bílým ročníku 2009 a rosé 2010, do budoucna je pak zatím jisté bílé 2010 a rosé 2013, a vína směřují kvalitou i cenou do zóny prestižních cuvée ze Champagne. Konkrétně je to £150 za bílé a ještě o 25 liber víc za růžové. A to věru není málo, konkrétně je to víc než stojí v UK láhev Grande Cuvée od Krugu a za podobný peníz tam koupíte do nebes vychvalovaný aktuální Cristal 2008. Inu věří si!

nyetimber-1086-2009

To takhle máte vinice se zralými hrozny ryzlinku na okraji Deidesheimu a někdo vám do ní večer vjede a během chvilky je strojem posbírá. Zmizelo přes jeden a půl tuny…

Pár zajímavých statistik z vinného aukčního portálu iDealwine. Samozřejmě dominuje Bordeaux, ale už i aukční část vinného světa si začíná více všímat naturálních vín a také donedávna spíše nadšeneckých regionů jako Jura či Beaujolais. Flaška Vin Jaune 1990 z Domaine Overnoy se prodala za €1642, magnumky od Stéphana Bernaudeau z Loiry či Yvona Métras z Beaujolais vydraženy za 450 a 292€. Tudy ne, přátelé! :-)

Nevím, jestli sledujete současnou šílenou aféru s výběrem nového soudce nejvyššího soudu v USA, ale výsledek může mít vliv i na distribuci vína. Jak asi víte, tak tam mají stále šílená post-prohibiční pravidla ohledně zasílání vína mezi státy, způsobů prodeje a tak. Kdo usedne coby nový soudce může výrazně ovlivnit výsledek dalších hlasování, která mají situaci zvrátit. Pro zájemce zde nějaké detaily.

Komentáře používají Disqus