středa 13. června 2018

Jihoafrické bubliny a naturální Mencía

Klein-Constantia-Estate-Brut-2012-Méthode-Cap-ClassiqueObčas je třeba vybočit ze zajetých kolejí a tak jsem včera nalil do sklenek bubliny z… Jižní Afriky. Vinařství Klein Constantia je legendou, slávu jim přineslo Vin De Constance, jedno z velkých sladkých vín se staletou historií. Dnes je jejich sortiment výrazně širší, od základních svěžích sauvignonů po výtečná červená (ta hlavně díky spojení s vinařstvím Anwilka před pár lety). Vinařství spoluvlastní Zdeněk Bakala, snad to nikomu požitek z vína nezkazí, a právě díky spojení s Anwilkou v něm mají menší podíl i Bruno Prats (Château Cos d’Estournel) a Hubert de Boüard (Château Angélus). Jejich Estate Brut 2012 Méthode Cap Classique je stoprocentní Chardonnay z jediné vinice, směs sběrů v průběhu ledna a února, lisování celých hroznů a zrání 9 měsíců v 500l dubových sudech. Následně 20 měsíců druhotná fermentace a zrání v lahvi. Dozáž k osmi gramům, alkohol pouhých 11.45 %. Aktuálně vinařství nabízí už ročník 2014 a prodejci mají hlavně 2013, tenhle „archivní“ kousek byl z alkohol.cz. Tmavší citronová žlutá barva, výrazné vytrvalé perlení malých bublinek. Poměrně výrazná aromatika, sluší tomu objemnější sklenice a vyhnul bych se běžným flétnám. Výraznější toastová linka až dotyk pražené kávy, citrusy, lehce tropické ovoce a zelené jablko, pěkná minerální linka, křísnutí křemenem. Suché, čisté, se svěží citrusovou kyselinou a dobrou délkou, výborně udělané, vyvážené, klasické bezva bubliny, kterým svědčí trocha zrání v lahvi.

Màquina-y-Tabla-Laderas-De-Leonila-2015-MenciaPři nedávném sestavování degustačního setu odrůdy Mencía jsem do košíku přihodil také Laderas De Leonila 2015 vinařství Màquina y Tabla z oblasti Bierzo. Roli po pravdě sehrála i netradiční viněta (jejíž význam vám na webu vysvětlí), nejen informace o víně :-) Každopádně tohle vinařství je dost nové, vzniklo v teprve v roce 2012. Oriol Illa (vinař se zkušenostmi z různých španělských podniků) a jeho manželka Susana Pastor si pronajímají staré vinice v několika částech Castilla y León, vinohradnictví je biodynamika a ve sklepě také nízkointervenčně až „naturálně“, tohle konkrétní víno není ani sířeno. Laderas je ve španělštině svah, Leonila pak jméno dámy, která jim pronajímá vinici. Stoprocentní Mencía z nadmořské výšky okolo 750 metrů a zhruba šedesátiletých keřů, víno školeno v použitých francouzských sudech a betonu zhruba rok. Burgundská láhev, celokorek, hrdlo zalité voskem. Tmavší barva, tón do fialové. Tmavší, trochu hutnější peckovinové vůně, švestky, se zemitější a trochu funky štychem, kořenitá linka, trošku „maggi“, čerstvost. Suché, plnější, výraznější kyseliny a živost, šťavnaté, svíravější, dobrá délka. Trošku neotesané a hrubší, ale s mladistvou energií a docela zábavné. Čekal jsem, že se vzduchem se trochu uhladí, ale bohužel se v tom začala rozjíždět zemitost do až nepříjemných úrovní, první půlka lahve tak fungovala vlastně lépe.

Komentáře používají Disqus