čtvrtek 17. května 2018

Rukodělná šampaňská Chevreux-Bournazel

Chevreux-Bournazel-La-Parcelle-extra-brutCo je malý, to je hezký. Se říká. V případě produkce Champagne ovšem obvykle platí, že mít nějakou tu možnost výběru, k dispozici více různých poloh, odrůd a zásoby rezervních ročníků je obvykle ku prospěchu věci. V případě šampaňských, která spolu od ročníku 2012 produkují Julien Bournazel a Stephanie Chevreux, o diverzitě vinic a odrůd mluvit zrovna nejde. Ještě donedávna vše co měli pocházelo z jediné parcely v Barzy-sur-Marne (Vallée de la Marne). Tu majitel několik let neobdělával, nešlo to běžnou technikou. A tak, když ji dal k prodeji a dokonce jim pomohl se zárukami v bance, se „La Parcelle“ ujali oni. 0.40 hektarů osázených starými keři odrůdy Meunier (bohužel s velkými výpadky, které se snaží dosazovat), ve strmém jižním svahu se sklonem 45°. Mix jílu a slínu na vápenci, nějaký ten křemen. To chceš! Vše ručně a v biodynamice (mentorem je jim Vincent Charlot), jedinou pomoc tvoří kozy, od speciálního spřežení po poskytnutí hnoje. Ostatně potom, co sekli se školou, se původně chtěli živit výrobou kozího sýra, kozy mají i na vinětě a i vinařka má tematické jméno :-) Ale výpomoc šampaňským vinařům na jejich pozemcích (a časem také v Savojsku a Juře, kde je zasáhla biodynamika) je postupně přivedla k živnosti na vinohradnické práce, mají dnes prosperující firmu, a později také k vlastnímu vinařství.

PhotoGrid_1526543419681

Ve sklepě vše školeno v použitých sudech po bílém burgundském zhruba 9-11 měsíců, fermentace spontánní, malolaktika dříve blokována decentním zasířením a dnes vůbec (a obecně síření minimální), bez filtrace a čiření ale vína samozřejmě běžně odstřelena po zrání, které trvá obvykle něco málo přes dva roky. I sklep je ruční práce, včetně lahvování, odstřelu a lepení (a ručního číslování) vinět. Oba z páru jsou narozeni 4. července (1973) a proto veškeré informace o nabídce v novém ročníku zasílají právě v tento den. Hrozny lisují na vinohradnické škole v Créancy a dále školí v mini vinařství ve svém domovském Connigis-Launay. Kde se jim nově povedlo získat další vinici o rozloze 0.3 ha, takže od ročníku 2015 budou mít vína o něco více. Do té doby každý ročník obsahoval jen nějakých tisíc lahví hlavního vína (nejdříve mix Brut Nature a Extra Brut, ale později jasný příklon k vyřazení dozáže úplně) a specialitu k tomu. Všechna vína na ochutnávce měla společný základ výše – jedna vinice, Meunier, vždy jeden ročník (byť nedeklarováno jako ročníkové, přesto uvádím), sudy a tak.

Chevreux-Bournazel-La-Parcelle-brut-nature„Základní“ La Parcelle 2014 Brut Nature nazlátlé v barvě, krásné perlení malých bublinek. Ve vůni slinosbíhavé a jasně naznačuje vyšší kyseliny, poměrně výrazné, zralejší, pečené jablko. Suché, výrazné, šťavnaté, pěkně postavené, výrazná kyselina, čisté, delší, ovocné. Fajn oxidativněji postavená věc. 2013 Brut Nature světlejší citronová barva a výborné perlení. Čerstvé, citrusové a energické i ve vůni, citrusová kůra, něco malvic, mineralita. Suché, šťavnaté, bohatší, skvělá kyselina, citrusové, minerální, perfektní perlení v ústech, délka, vybalancované, mňam! Parádní přísnější kousek a skvělé víno, které asi budu potřebovat jednu láhev domů. Ročník 2012 Brut Nature lehce nazlátlá barva a opět moc pěkné perlení. Čerstvý, pikantnější projev, pečené malvice a citrus, kouřová linka, postupem vzduchu trochu divočejší a vegetálnější tóny, maggi. Suché, čisté, intenzivní, bezva kyseliny a pěkná stavba, slušná délka byť o něco kratší než mladší ročníky. 2012 Extra Brut (dozáž na 4 g/l) světlejší v barvě, aromatika trochu zemitější a zároveň ovocnější než varianty bez dozáže, výraznější malvice a citrusová kůra. Pěkné kyseliny, vyvážené, ovocné, dobře pitelné. Se vzduchem opět trochu zelenějších tónů. Pro mne jasným vítězem nedozážovaná varianta ročníku 2013 :-)

Chevreux-Bournazel-La-Parcelle-Le-Bouc-2013La Parcelle „Le Bouc“ 2013 Brut Nature je speciální variantou, která byla školena 16 měsíců v jen dvakrát použitém sudu po Chassagne-Montrachet a pak i déle zrála v lahvi. Vznikl toho opravdu jen jeden sud, 300 lahví. Čerstvé, minerální, citrusové, s krémovou linkou a dotykem dřeva, mandlové těsto. Suché, šťavnaté, uhlazenější, vybalancované, dobrá délka, mineralita, struktura. Seriózní klasické bílé víno, které má jako bonus i bubliny. To mne prosím baví! A dost tomu pomohl čas, skvěle se vyvíjí v lahvi.

La Parcelle Millésime 2012 Brut Nature je oficiálně deklarovaná ročníková varianta, déle v sudu a pak také čtyři a půl roku na kalech v lahvi (odstřel 25. leden 2018). Zase jeden sud, celkem 293 lahví. Jasně zralejší ale stále velmi čerstvé, jemnější ovocnost, krémovost. Suché, zralejší, toast a malvice, výtečné kyseliny a struktura, slušná délka. Na tohle bych potřeboval víc času, potenciálně výborné, ale zřetelně ještě potřebuje ležet.

Coteaux Champenois Blanc 2014 je dost specialita, jde o tiché bílé z odrůdy Meunier. V rámci Coteaux Champenois jsou dnes nejčastější (a stále lepší a populárnější) vína červená a pokud už narazíte na bílé, jde spíš o Chardonnay. Tohle je navíc školeno 32 měsíců v sudech předtím použitých na Chassagne-Montrachet. Naslepo bych fakt dostat nechtěl :-) Poměrně expresivní aromatika, žluté ovoce, mineralita, poměrně výrazně dřevo. Suché, čisté, velmi pěkně postavené, zakulacenější a uhlazenější než bych z aromatiky (evokující kvanta kyselin) očekával. Potřebuje čas a vzduch, dřevo tam momentálně hraje hodně výraznou roli.

Chevreux-Bournazel-La-Parcelle-Millésime-2012Chevreux-Bournazel-La-Parcelle-Coteaux-Champenois-Blanc-2014Chevreux-Bournazel-Ratafia

K ochutnání byla i likérovka Ratafia (podle všeho ze „solery“ ročníku 2013, 2014 a 2015), dolihovaný mošt z lisování pod vyšším tlakem (který se už nepoužívá na bubliny), opět čistý Meunier, samozřejmě. Světle oříšková barva, výrazně hroznové, likérové, koktejlové třešně a lehce kořenité. Hroznové, sladké, s teplem alkoholu, trochu oříškové. Zábavná zajímavost.

Fascinuje mne, že i při téhle mikroprodukci exportují do 30 zemí světa a začíná se o nich mluvit :-) V ČR máme díky dovozci, který je bere úplně od začátku, zásadní výhodu. Jde sem víc než desetina celé produkce a všechny speciality a rarity :-) Dováží Miloš Danihelka alias TerroirChampagne.cz a vše je samozřejmě k dispozici i v jeho domovském baru l’Fleur. Ceny nejsou zrovna mírné, to všechno výše si nechají dobře zaplatit a jejich „běžná” varianta přijde po lahvi na 2590 Kč. Speciality… víc. Ale kdybyste se náhodou někdy rozhodovali, co nového vyzkoušet, tak snad máte zajímavý tip.

Chevreux-Bournazel-La-Parcelle

Komentáře používají Disqus