tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post7246740338541587256..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Experiment Oxana – 100 hodin v karafěJan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-17007531292111698812015-04-13T21:28:57.669+02:002015-04-13T21:28:57.669+02:00Dobrý den,
koho zajímají karafy, jejich rozdělení ...Dobrý den,<br />koho zajímají karafy, jejich rozdělení nebo historie, může se podívat na stránky http://www.karafanavino.czVeronika Černánoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-4046891557460333632011-01-18T10:01:19.058+01:002011-01-18T10:01:19.058+01:00To co pisete vicemene plati, ale obecne se da spis...To co pisete vicemene plati, ale obecne se da spis rict, ze vino, ktere je v rovnovaze prezije dele a tim padem se muze po otevreni i dale rozvijet. Neumira s vyvanutim primarni aromatiky a nezacina za pul hodiny octovatet.<br /><br />Ztrata rovnovahy = posileni jen jedne ze slozek vina (napr. taniny, neprirozene prostredi zrani (=nerez bez mikroxidace)) ... nebo odebrani casti vina (napr. Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-76890865859744311542011-01-14T17:01:25.989+01:002011-01-14T17:01:25.989+01:00pili jsme ji po několika měsících a pořád se dala ...pili jsme ji po několika měsících a pořád se dala Oxana klasifikovat jako víno .)MTnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-39949034528360609782011-01-13T19:05:16.994+01:002011-01-13T19:05:16.994+01:00Bočky jsou myslím na takový pokus ideální víno :-)...Bočky jsou myslím na takový pokus ideální víno :-) Musím si pár lahví pořídit!Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-56369322559981777252011-01-13T17:43:06.839+01:002011-01-13T17:43:06.839+01:00Na lepší řešení než píše Honza jsem zatím taky nep...Na lepší řešení než píše Honza jsem zatím taky nepřišel - tzn. Karafu chladit podobně jako sekt, voda s ledem - v chladnici nemám šanci... :)<br />jinak moc pěkný a ještě zajímavější pokus - 100hodin by ode mě už vyžadovalo hodně trpělivosti a pevnou vůli:o)))Martin S. / Vinný pavoukhttp://www.vinnypavouk.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-21175428032314729862011-01-13T15:41:26.577+01:002011-01-13T15:41:26.577+01:00Zajimave. Vyzkousim s Bocky 2009. Kdyz jsem neco p...Zajimave. Vyzkousim s Bocky 2009. Kdyz jsem neco podobneho delal se Spigle 2005 (bile!), experiment trval 14 (ano!) dni a vino obstalo.Arxnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-64113689950468766122011-01-13T15:21:32.286+01:002011-01-13T15:21:32.286+01:00To je náhodou dobrý dotaz, hlavně v létě je to doc...To je náhodou dobrý dotaz, hlavně v létě je to docela problém :-) To obvykle dám karafu do vodní lázně a přihazuju tam led. Mám běžnou vinnou chladničku a do horní patra jsem schopen taky karafu dát a udržet ji při nějakých osmnácti stupních (oboje na fotce zde: http://www.jizni-svah.cz/2008/05/anakena-pinot-noir-2006.html). Ale vůbec nejlepší je to v okolo zimu. Máme ložnici do dvora a netopíme,Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-46056397959026921162011-01-13T14:45:52.347+01:002011-01-13T14:45:52.347+01:00Mozna hloupy dotaz ... jak docilite dlouhodobe dek...Mozna hloupy dotaz ... jak docilite dlouhodobe dekantace pri nizke teplote ? Pokud samozrejme dekantuji delsi dobu v pokojove teplote, koncim s vinem na nejakych 23 stupnich. Pokud dam vino do lednice, tak v nem krome vune vina citim i koupene tvaruzky a otevrenou konzervu pro psa. Mate na to specialni chladici box ? Existuje nejake rozumne reseni i pr karafy klasickeho tvaru (http://navino.net/Josefnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-74341951417200925362011-01-13T11:51:34.460+01:002011-01-13T11:51:34.460+01:00to zní dost dobře! já teda mám trpělivost tak dva ...to zní dost dobře! já teda mám trpělivost tak dva dny, nejvíc při dopíjení akce pinot. Tam se pinoty v průběhu týdne samozřejmě mění (ale jsou jen v lahvi a pokojové teplotě), ale spíš tak, že se zklidní a jsou méně rozhozená než po otevření, jen ve zcela výjimečných případech se to stává složitější, většinou ty jemné nuance odvanou (což je asi tou teplotou). Víno je pak třeba subjektivně p.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-21493500154561599502011-01-13T10:27:24.151+01:002011-01-13T10:27:24.151+01:00Jsem rád, že jsem tě inspiroval k takovému pěknému...Jsem rád, že jsem tě inspiroval k takovému pěknému pokusu. Taky zajdu ještě pro pár lahví Oxany, pokus udělám, až nebudem v provizoriu, navíc bez karafy. Přiberu k tomu stopro ještě karton Quatre 07, bylo 14 měsíců v novém v bariku (oproti 06 , pokud se nepletu, to mělo výraznější kyselinu a na mě takový trochu rozháraný projev). 07 mě přišlo fantastické, navíc působí ještě velmi mladě, vinylnoreply@blogger.com