tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post6943073146763370027..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Nejen Rhôna v podání Château BeaucheneJan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-45489706079069199622008-10-02T13:14:00.000+02:002008-10-02T13:14:00.000+02:00Sajmik: ono tu část pro O Víně sestavoval právě P....Sajmik: ono tu část pro O Víně sestavoval právě P.J. z různých jiných zdrojů :) A uršitě jsem pil method ancestrale a navíc z 85% to byl Muscat, alespoň to říkají mé poznámky z degustace a ostatně jak koukám tak i web dovozce - http://tinyurl.com/524a8s :)<BR/>Skutečně to klasickou šampaňskou metodu nepřipomínalo ani omylem :)Jan Čeřovskýhttps://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-79742671362935534602008-10-02T13:07:00.000+02:002008-10-02T13:07:00.000+02:00p.j.: Osobně bych nespoléhal na nějakou českou enc...p.j.: Osobně bych nespoléhal na nějakou českou encyklopedii :-), ale spíše na primární zdroje, např. www.clairette-de-die.com. Zde mj. říkají, že: 1) apelace Crémant de Die vznikla 1993; 2) součástí crémantu může být i Muscat a petits grains. Jestli Belcarnen pil méthode ancestrale nebo crémant, to samozřejmě nevím.<BR/>SajmikAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-60428832582860270582008-10-02T09:24:00.000+02:002008-10-02T09:24:00.000+02:00p.j.: tímto se žádosti vyhovuje a děkuji za upřesn...p.j.: tímto se žádosti vyhovuje a děkuji za upřesnění :o) Co všechno se díky vám člověk nedozví :)Jan Čeřovskýhttps://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-5434270592171129852008-10-02T09:13:00.000+02:002008-10-02T09:13:00.000+02:00Sajmik: Podrobil jsem to průzkumu (www.ovine.cz - ...Sajmik: Podrobil jsem to průzkumu (www.ovine.cz - Encyklopedie-Oblasti-Francie) a je to takhle: Dříve se v této oblasti dělala jen vína methode ancestrale a značila se Clairette de Die - poznamenávám, že u takto značených vín se nesmí přidávat do vína žádná dosáž, žádný dodatečný likér. Pak ale začali vinaři dělat některá šumivá vína i klasickou metodou sekundárního kvašení v lahvi, která kvůli Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-6338086918463395742008-10-01T18:08:00.000+02:002008-10-01T18:08:00.000+02:00Sajmik: tím crémantem si nejsem jist, na ochutnávc...Sajmik: tím crémantem si nejsem jist, na ochutnávce byl tenhle polosladký nízkoalkoholický nápoj, alespoň dle mých poznámek, ne klasický crémant.<BR/>Za "Benátky" se omlouvám :)Jan Čeřovskýhttps://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-21575981889855002932008-10-01T17:54:00.000+02:002008-10-01T17:54:00.000+02:00V oblasti kolem Die se dělá něklik stylů vín, mj. ...V oblasti kolem Die se dělá něklik stylů vín, mj. vámi popisovaná methode ancestrale, ale na ochutnávce byl "crémant de Die", který se vyrábí tradiční/klasickou šampaňskou metodou jako všechny ostatní "crémanty" (v Burgundsku, na Loiře aj.).<BR/>Správně se píše "Beaumes de Venise".<BR/>Jinak krásná reportáž, bravo!<BR/>SajmikAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-57008682986301807882008-09-30T13:56:00.000+02:002008-09-30T13:56:00.000+02:00p.j.: za 250,- kč máš možnost ozkoušet, klidně při...p.j.: za 250,- kč máš možnost ozkoušet, klidně při objednávce jednu láhev přihodím. Skutečně se kvašení zastavuje prudkým snížením teploty, ale bohužel toho cukru tam zůstává (alespoň v této konkrétní variantě) na můj vkus moc a ona svěžest a čerstvost je jím dost "opatlána"...Jan Čeřovskýhttps://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-7364994866790616842008-09-30T13:50:00.000+02:002008-09-30T13:50:00.000+02:00clairette de die jsem chtěl vždy ochutnat. je to š...clairette de die jsem chtěl vždy ochutnat. je to šumivé víno dělané methode ancestrale - od dob římanů až do padesátých let minulého století se to dělalo tak, že se burčák zastavil v burčení chladem vody z horských potoků. dnes se to samozřejmě dělá průmyslověji, ale i tak mi to přišel z podstaty jeden z nejpřírodnějších vinifikačních postupů, při kterém by se teoreticky mělo z vína ztratit Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-22805384018456341452008-09-30T12:07:00.000+02:002008-09-30T12:07:00.000+02:00m.s.: přišlo mi trochu hloupé, že jsem si na nákup...m.s.: přišlo mi trochu hloupé, že jsem si na nákup z chutnávky Rhôny vybral jejich konzumní vína z hroznů nakupovaných v Languedocu, ale to je život :)Jan Čeřovskýhttps://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-53230792829896784692008-09-30T12:02:00.000+02:002008-09-30T12:02:00.000+02:00diky za reportaz, ja jsem s myslenkou udelat si vy...diky za reportaz, ja jsem s myslenkou udelat si vylet taky trochu koketoval, ale nakonec to nevyslo. Vina z rady Saisons de Beauchene VdP jsou pro me coby 'vino pro kazdou' prilezitost za svou cenu take zajimava - ve vetsim jsem zatim nakoupil Syrah VdP, na ten Viognier se chystam v dalsi objednavce a zase jsi me natesil :)<BR/><BR/>m.s.Anonymousnoreply@blogger.com