tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post4346889596780321940..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: 3 odrůdy x 3 země původu ve slepé ochutnávceJan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-79950419523687159012009-03-13T12:19:00.000+01:002009-03-13T12:19:00.000+01:00u vina je dobre znamo leccos ... jen se to kazdych...u vina je dobre znamo leccos ... jen se to kazdych par let dost meni, rodicema odrudy pocinaje ... chemickou analyzou konce :)<BR/>simon (dva-duby.cz)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-88997670397446056362009-03-12T10:28:00.000+01:002009-03-12T10:28:00.000+01:00Zajímavá diskuse, spíše pro chemika - je dobře zná...Zajímavá diskuse, spíše pro chemika - je dobře známo, které sloučeniny způsobují ten petrolej v RR - takže to chce jen analyzovat jak vznikají, popř. v jaké fázi výroby nebo skladování - stačilo by pravidelně odebírat vzorky a analyzovat je na přítomnost příslušných sloučenin...<BR/>Tomáš H.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-5737121058469206882009-03-11T18:42:00.000+01:002009-03-11T18:42:00.000+01:00otazka je, zda bylo alsasko a poryni plne petrole...otazka je, zda bylo alsasko a poryni plne petroleje i pred 15ti lety. tohle odpovedet neumim.<BR/>o starsich RR pisu i ja, ze tam muze byt petrolej, ale spis naznakem ... co me vadi je na petroleji postavena primarni aromatika u mladeho vina.<BR/>vino mikulov prodavalo RR z tusim 89 (polosuchy a mmch velmi dobry) jeste v 2000. pokud slo za sociku neco bileho na archiv tak to byl RR (a nebylo Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-83070514197896956452009-03-11T07:53:00.000+01:002009-03-11T07:53:00.000+01:00simon: to je sice všechno asi pravda (až na ten he...simon: to je sice všechno asi pravda (až na ten herbicid :-), ale stejně bych to viděl spíš v tom naležení. Ryzlink se tu málokdy bere jako aromatická odrůda, u které se má rmut naležet před lisováním. To třeba v alsasku (petrolejovém království)jo, dost dlouho a nejspíš často i na enzymech. tady taky málokdy potkáte tuzemské víno starší tří let. a podle mých zkušeností se petrolej plně rozvine (Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-90542721826070460152009-03-10T17:45:00.000+01:002009-03-10T17:45:00.000+01:00nepodepsan simon. U RR se petrolejove tony obcas v...nepodepsan simon. <BR/>U RR se petrolejove tony obcas vyskytovaly u starych vin a to spis naznakove u mladych vin pak velmi velmi naznakove... aneb proc "Bzenecka lipka" a nikoliv "Ropny sejk od Bzence"? :)<BR/>klonem to nebude, leze to z RR celosvetove, kdybych mel hadat vinika (RR nedelam, neni to odruda meho srdce) tak bych rekl ze to je kombinace reduktivnich podminek kvaseni (+ teploty) + Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-63240463528521956112009-03-10T11:07:00.000+01:002009-03-10T11:07:00.000+01:00tak...to je zajímavý názor, škoda, že se pod něj n...tak...to je zajímavý názor, škoda, že se pod něj nikdo nepodepsal, aby bylo jasnější, jestli to pramení ze zkušenosti vinaře (znám jednoho vinaře, co si myslí něco takového) nebo dedukce získaná spíš prochutnáváním. podle mého, kdyby to bylo té odrůdě cizí, tak by se petrolej objevil i v jiných odrůdách, což se mi stalo snad jednou a to jsem podezíral spíš z nepřiznaného přídavku RR. Na druhou Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-64765213386520239932009-03-09T15:30:00.000+01:002009-03-09T15:30:00.000+01:00RR a petrolejovy tony ... po me je to neslucitelna...RR a petrolejovy tony ... po me je to neslucitelna kombinace, byt dneska povazovana za standard az vyhledavany standard. Pro me je RR med, slunce, lipovinka. Ropne produkty jsou v 80% jen znakem umelych kvasinek/nerezu/prace chemika, v 10% je to vada vina a az ve zbylych 10% je sance ze to tak v nejake apelaci v nejakem specifickem roce vyleze z vina samo.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-35970471859647708482009-03-09T11:23:00.000+01:002009-03-09T11:23:00.000+01:00Radek: super :) Určitě se nějak domluvíme, ideální...Radek: super :) Určitě se nějak domluvíme, ideální kdyžtak poslat mail a já dám vědět až bude termín jasnější. Viděl bych to ke konci března, začátek dubna. Ale vína by bylo lepší přivést o něco dříve :)Jan Čeřovskýhttps://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-40253969990399896972009-03-09T11:20:00.000+01:002009-03-09T11:20:00.000+01:00K nápadu srovnat Pinot noir: mohl bych se přidat s...K nápadu srovnat Pinot noir: mohl bych se přidat s tuzemskem a Novým Zélandem, přihodím ještě Rakousko a Německo. Stačí jen kde a kdy. radekAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-80222315913928604782009-03-05T15:33:00.000+01:002009-03-05T15:33:00.000+01:00Není zač alespoň se i my něco přiučímeNení zač alespoň se i my něco přiučímeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-91059645496615923932009-03-05T15:24:00.000+01:002009-03-05T15:24:00.000+01:00Anonymní: pokud vymyslím něco většího a bude zájem...Anonymní: pokud vymyslím něco většího a bude zájem, tak se ozvu a zkusím domluvit. Díky za nabídku!Jan Čeřovskýhttps://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-9933205371958410902009-03-05T15:16:00.000+01:002009-03-05T15:16:00.000+01:00No a co třeba udělat takovou sešlost jednou začas ...No a co třeba udělat takovou sešlost jednou začas v mé restauraci??V méně vytížený den by to šlo a na ceně pochutin se určitě domluvíme,ale to asi emailem.Pokud by byl zájem hlousekpetr@seznam.czAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-79943529794309644552009-03-05T12:37:00.000+01:002009-03-05T12:37:00.000+01:00p.j.: protože tím pádem bych na tom musel vyděláva...p.j.: protože tím pádem bych na tom musel vydělávat, cena akce by najednou nebyla tři stovky ale šest... a vůbec :o) Zatím by mi úplně stačil o kus větší byt, v tom současném je to při 12+ lidech opravdu na hraně únosnosti..Jan Čeřovskýhttps://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-1410797728578383382009-03-05T11:36:00.000+01:002009-03-05T11:36:00.000+01:00fakt pěkné! dobré nápady z Tebe jen srší, člověče....fakt pěkné! dobré nápady z Tebe jen srší, člověče. proč Ty si nezaložíš nějaký byznys na zážitkových degustacích?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-67765798187455295402009-03-05T11:20:00.000+01:002009-03-05T11:20:00.000+01:00Zajímavé, včera na Vinexu jsem teda pár mladších m...Zajímavé, včera na Vinexu jsem teda pár mladších moravských pinotů chutnal... většinou 2007 a většinou moc brutální tříslo, tak jsem si dal jeden z Chile, taky 2007 - a hele ještě brutálnější tříslo :-))) <BR/>Tomáš H.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-41084610457766060602009-03-05T09:58:00.000+01:002009-03-05T09:58:00.000+01:00Tomáš H.: někdy příště bych rád zkusil vedle sebe ...Tomáš H.: někdy příště bych rád zkusil vedle sebe Pinot Noir z ČR, USA, Nového Zélandu, Chile a Francie :o) Postupně a naslepo...Jan Čeřovskýhttps://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-8176388168675674302009-03-05T09:54:00.000+01:002009-03-05T09:54:00.000+01:00pěkný užitečný srovnávací článek, ono se často mlu...pěkný užitečný srovnávací článek, ono se často mluvívá o novosvětských vínech trochu s despektem (prostě mají jiný styl) a navíc zaplavují náš trh i levnou produkcí ale upřímně - mají skvělé klimatické podmínky a dnes se tam dělá mraky kvalitních vín.<BR/>A možná by byl zajímavý i test Evropa vs. zbytek světa - tj. Austrálie, J.Amerika, J.Afrika. <BR/>Tomáš H.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-57248629210703312672009-03-04T22:20:00.000+01:002009-03-04T22:20:00.000+01:00Cítím s tebou, co se zubů týká. Mám své zkušenosti...Cítím s tebou, co se zubů týká. Mám své zkušenosti... Chceš-li vědět, co všechno se může se zuby stát, víš, kde se zeptat :-) K 3x3 degustaci: bylo to po čertech těžké. Hlavně proto, že Francii a Chile absolutně neznám. Bílé víno z Chile jsem pila poprvé v životě. A přitom ryzlink a sauvignon z Chile byly jediné vzorky, kde jsem se trefila. Brala jsem to tak, že Chile se bude snažit být co nejvícAnonymousnoreply@blogger.com