tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post389569041970992997..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Hans Czerny aktivní ve vinici a líný ve sklepěJan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-51734552331358221462015-03-13T06:48:40.881+01:002015-03-13T06:48:40.881+01:00koukal jsem se na podmínky Demeteru, tak vína nad ...koukal jsem se na podmínky Demeteru, tak vína nad 5g cukru mohou mít až 180g SO2/litr a filtrace je povolena křemelinou, bentonitem, textilními a celulózovými materiály. Na sterilní filtraci se používají membrány z acetátu celulózy, což teda asi není tak přírodní, jak byl zřejmě záměr při sepisování tohoto pravidla, ale věřím tomu, že kvůli přítomnosti klíčového slova "celulóza" to p.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-77536408115709384392015-03-12T21:07:18.390+01:002015-03-12T21:07:18.390+01:00Tak jako není nutné naznačovat, že vinař něco tají...Tak jako není nutné naznačovat, že vinař něco tají a je mu třeba dokazovat nezávislou analýzou. Ten ryzlink s cukrem filtrací prošel určitě. Leccos lahvuje úplně bez filtrace, jiná vína ne, cokoliv i konkrétní rozbory rád sdělí a někdy má i na poněkud neaktuálním webu :-) Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-19969715709371585002015-03-12T20:38:10.663+01:002015-03-12T20:38:10.663+01:00Síra se dá změřit poměrně snadno i v nuzně zařízen...Síra se dá změřit poměrně snadno i v nuzně zařízené v laboratoři, jestli to bylo filtrováno, s tím už to bude horší. Ale co vím, Demeter povoluje různé druhy filtrace, takže možná to je to co drží víno stabilní i při nízké síře a zbytkovém cukru.Richardnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-44772321524969466572015-03-12T07:33:12.711+01:002015-03-12T07:33:12.711+01:00Zajímavý to rozhodně je, protože zrovna Hans síru ...Zajímavý to rozhodně je, protože zrovna Hans síru postupně snižuje. Vyloženě mluvil o tom, že současná množství by si nedokázal ještě před 10-15 lety vůbec představit a risknout. Pokud jde o "optimální" stav, tak v normálních ročnících jsou ta vína skutečně okolo dvanácti ale spíše suchá, maximálně nějaký gram, ten nasládlý ryzlink byl výjimka, je to částečně z Weelfelu a kyseliny tam Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-83071159046049813732015-03-12T07:04:53.583+01:002015-03-12T07:04:53.583+01:00stejně mi nejde do hlavy, jak minimalistickým aute...stejně mi nejde do hlavy, jak minimalistickým autentickým přístupem dostanu polosuché víno s 12g cukru a zrovna přesně optimálními12% alkoholu. Jasně, když se kvasí bez použití komerčně koupených kvasinek, tak může dojít k tomu, že se kvašení divokou kvasinkou samo v jisté fázi zarazí (obvykle ale dřív než na dvanácti alkoholu). Ale moje osobní zkušenost je, že to je jen metastabilní stav. Když p.j.noreply@blogger.com