středa 24. května 2023

Průlet Německem aneb Riesling, Pinot & Co.

Včera se na velvyslanectví Spolkové republiky Německo uskutečnila další z velkých ochutnávek německých vín alias „Riesling, Pinot & Co.“ Německý vinařský institut DWI a vůbec celý jejich marketing do toho v posledních pár letech docela šlápl a projevilo se to i u nás, docela se jim zadařilo podpořit už i tak organicky stoupající zájem o německá vína. Na velvyslanectví dorazilo několik hodně zajímavých vinařů, ať už zastoupených na našem trhu nebo dovozce teprve hledajících, a rozhodně bylo z čeho vybíral. Poznámky a poznatky se mi budou, při nákupech i psaní o víně, docela hodit. Vás pro dnešek oblažím jen několika lahvemi, které na mně zanechaly z toho či onoho důvodu výrazně silnější dojem. Tyhle jsem si povětšinou i vyfotil, i když v tomhle směru jsem byl letos nějaký nedůsledný a fotodokumentace mám, na rozdíl od textu, pomálu :-)

Weingut Dr. Corvers-Kauter (viz loňský zápisek) z Rheingau znovu dovezl Pinot Noir 2020 trocken (směs poloh jako Höllenberg, Berg Schlossberg, Berg Rottland, Berg Roseneck, Baiken či Marcobrunn) a za ten rok se dost posunulo, ač jde o jejich základ tak je na úrovni top vín leckterých jiných vinařů (protože fakt nejde jenom o to Pinot prohnat novými sudy a udělat z něj „Reserve“ řadu). Světlejší, červeně peckovinově ovocné s jemnějším a dobře zapracovaným dřevem, elegantní, šťavnaté, strukturované a skvěle vyvážené, snadná pitelnost v kombinaci se seriózním projevem. Nad tímhle stojí jejich vesnický Assmannshausen Pinot Noir a pak jednotlivé specifické polohy Rüdesheimer Drachenstein a Assmannshäuser Höllenberg. Ale s tím „základem“, který se tedy i tak pohybuje ve dvacetieurové zóně, fakt chybu neuděláte.

Vlastně vůbec nechápu, proč jsem tu neměl velký článek o prochutnávce sortimentu Weingut Peter Lauer, spousta jejich vín byla skvělá a některá vyloženě špičková, o zážitku s jejich velmi starými bublinami nemluvě. Holt nestíhám všechno, psaní o víně mne (bohužel nebo naštěstí?) neživí. Připomněl mi to jejich Riesling „№ 16“ 2020 (dříve fass 16) na stanovišti dovozce Alifea. Je to jejich základní suché víno, gutsweine z břidlicových svahů u řeky Sáry (Saar). Lisují se celé ručně sbírané hrozny, kvasí spontánně a leží nějakou dobu na jemných kalech čistě v nerezu. Čerstvé, čisté, energické, expresivně břidlicově minerální, trochu citrusové a lehce medové. Suché, šťavnaté, minerální, kamenité, štíhlejší ale vyvážené, fajn délka a pitelnost. Charakterní super věc.

Winzerhof Tobias Nagel (aka Nagel Dettelbach) z Frank nabídlo vícero fajn vín, ale strašně mne bavilo – a dovedl bych si představit na každodenní pití – jejich Scheurebe 2022 ze základní nerezové řady „Stahlnagel“. Z relativně starých vinic, přes čtyřicet let, u bývalého kamenolomu vzniklo voňavé výrazně ovocné zábavné bílé, s aromatikou do citrusů, grepy, a se sladší florální linkou. Suché, čisté, šťavnaté s pěknou kyselinou, citrusové, vyvážené, slušně dlouhé. Já bych to používal jako „iniciační drogu“ pokud někdo úplně nemusí přísnější Riesling, hezky začít tímhle Scheurebe a postupně přitvrzovat… :-)

Od Weingut Georg Müller Stiftung z Rheingau jsem si užil ledasco, ale hodně vybočil jejich Riesling Hallgartener Jungfer 2018 GG. Tahle poloha je vždycky docela specifická a odlišná, ale v jejich podání víno hodně jiné od zbytku nabídky. Fermentace spontánní, školení ze 2/3 ve starých dubových sudech a z 1/3 v nerezu, fermentovalo to fakt dlouho a pomalu, do sucha dva roky. Aromatika dost citrusová, citronová tráva, bylinky a koření a výrazná mineralita. A do toho až jurská pikantnost a pocitově téměř dotyk flóru. Suché, šťavnaté, středně plné a důraznější, trochu krémové, dost citrusové, šťavnaté, opět ona pikantní linka, zemitost, délka… tohle bych chtěl zkoumat otevřené doma dva, tři dny.

Sekthaus Solter z Eltville-Erbach dovezl spoustu zajímavých vín a už jejich základní sekt je na Německé poměry hodně velký nadprůměr a víno vyzrávané na kalech netypicky dlouho, ale pak mají kousky vyloženě starší. Na vinicích jim samozřejmě dominuje Riesling, však jsme opět v Rheingau, ovšem dělají i charakterní bubliny z odrůd klasicky šampaňských a dokonce povedený ovocný čistý Meunier. Jako u jedněch z mála mne ale oslovil i jejich sekt čistě ryzlinkový, Riesling Sekt Rüdesheimer Berg Roseneck 2014 Brut Reserve. Zlatá barva. Intenzivní, nazrálejší, medovější vůně, s výraznou „japonskou“ toastovou praženě rýžovou linkou. Suché, čisté, výraznější kyseliny, dozáž (někam k 8 g/l) dobře zapracovaná a víno pocitově suché, medovost, mineralita, délka, toastovost… Jasný vyzrálý rýňák z dobré polohy v jeho domovině a k tomu bubliny. Rozhodně to nesedne každému, je to svérázné ale skvělé.

Komentáře používají Disqus