pondělí 17. dubna 2023

Riesling z Gobelsburgu a fajn výrazný Fronsac

Minulý týden jsem tu psal o opulentnějším vídeňském ryzlinku a teď otevřel další rakouský, ze Schloss Gobelsburg (web), konkrétně Schlosskellerei Gobelsburg Urgestein Riesling 2021 a tedy víno z jádra jejich produkce. Zámek Gobelsburg je nejstarším vinařstvím v Kamptalu, a plným právem členem „Österreichische Traditionsweingüter“, podnikem s doloženou vinařskou historií sahající až do 12. století. Jako leckde jinde zde tradici založili cisterciáčtí mniši a to již v roce 1171. Dnes jedou už na nemalých zhruba 85 ha a v ekologičtějším režimu, ale certifikováni bio nejsou. Odrůdově jasně dominuje Grüner Veltliner a Riesling je na druhém místě, ale najdete u nich i Frankovku, Pinot Noir, Chardonnay, Svatovavřinecké, Ryzlink vlašský či Zweigelt. Pracují hezky se starými velkými sudy (ale samo i nerezy, třeba tohle víno v nich zraje), snaží se kvasit spíš spontánně a tak. Tenhle ryzlink pochází z mladších výsadeb (<15 let) v tratích Gaisberg a Heiligenstein, cílem je spíš „odrůdový projev“ než nějaký větší odraz terroir, ačkoliv se teda jmenuje podle šutru v podloží :-) Láhev pistole, šroubový uzávěr. Trochu výraznější žlutá barva. Ovocnější, docela výrazná zrale ovocná vůně, žluté až exotické ovoce, ananas, jasně medová linka a trochu botrytický štych, lehce kouřové. Suché s trochou zbytkového cukru, středně plné, s velmi fajn kyselinou, vše z vůně se opakuje v trochu exoticky žlutě ovocné, lehce medové a botrytické a krémovější chuti s dobrou stavbou i dochutí. Není to vůbec špatné! Můj ideál je trochu jinde (a častěji ho nalézám v Německu a sem tam v Čechách, v Rakousku či na Moravě řídčeji), ale tohle je moc dobře udělaný ryzlink co nadchne mnohé.

Před skoro pěti lety jsem tu psal o Clos du Roy 2015 z Fronsacu, tedy na Merlotu postaveném Bordeaux. O víkendu jsem u prarodičů otevřel další láhev ze zásob a byl fakt spokojen. Sladší teplejší aromatika, překvapivě oproti minule mám v poznámkách zralé červené a tmavé ovoce, něco příjemné kořenitost, dřevo poměrně upozaděné, lehce nazrálé a moc příjemné. Suché, plné, s pěknou kyselinou a sladkou tmavší ovocností, tříslo již povětšinou uhlazené, dobrá délka. Přístupné, efektní, moc dobře se pije, líbivé v dobrém slova smyslu. Užil jsem si! I můj více než devadesátiletý děda. Většinou mu „chutná“ vše aby neurazil, ale je poznat, kdy to sedne a kdy ne. A tady u třetí sklenky bylo jasně vidět, že tentokrát sedlo!

Komentáře používají Disqus