úterý 11. dubna 2023

Nejen červené Carnuntum s Weingut Glatzer

O víkendu jsem s kamarády otevíral na srovnání několik lahví odrůdy Sauvignon blanc (jasným vítězem byla pro mne dvě vína ze štýrského Kitzeck im Sausal, dvou různých vinařství a dost odlišná, ale o tom někdy příště) a zařadil také víno od Weingut Glatzer (web) z Göttlesbrunnu v oblasti Carnuntum. Což mi připomnělo, že jsem tu nic nepsal z degustace, na kterou do Prahy na pozvání dovozce Der Weinschmecker dorazil Matthias Glatzer, nastupující mladá generace v podniku. Tak napravím teď. O vinařství jsem krátce už něco psal před rokem. Odrůdově ze tří čtvrtin modré odrůdy Zweigelt (dost zásadní pro ně a ve vinicích mají nejvíce), Blaufränkisch, St. Laurent, Blauburgunder, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah a ze čtvrtiny bílé Grüner Veltliner, Welschriesling, Weißburgunder, Chardonnay a Sauvignon Blanc. Výsadby jsou rozprostřeny na více či méně těžkých jílovitých půdách s menších či větším podílem štěrku a také na píscích a naplaveninách blíže Dunaji. Mezi jejich top polohy určitě patří tratě Haidacker, Rosenberg a Bärnreiser.

Před několika lety přešli na (certifikované) bio hospodaření a „hrají“ si s biodynamickými postupy, od ročníku 2018 je také jasný odklon od nákupu hroznů, nadále by měla být práce už jen na vlastních nebo pronajatých vinicích, celkem téměř 55 hektarech. Což z nich dělá druhé největší vinařství v oblasti. Zmodernizovali také viněty, ty nové s velkým vykousnutým g jsou jasně rozpoznatelné a nezaměnitelné, jen lahve se prostě nedají vyfotit tak, aby bylo vidět dost informací :-) Ve sklepě obvykle bílá i červená fermentace v nerezu, bílá až na výjimky pokračují tamtéž na jemných kalech. Červená buď velké (2000l) sudy nebo klasické malé barrique soudky různých stáří.

Grüner Veltliner 2021 DAC je čistý nerez z různých hlinitopísčitých vinic okolo Göttlesbrunnu. Svěží, trochu reduktivně zaprděné, pepřovitější klasika s ovocností do zeleného jablka, suché, čisté, přímočaré, dobře pitelné. Sauvignon Blanc 2021 je opět nerez, z vinic na jílu a štěrkových polohách. Je to víno světlejší, čerstvé a aromaticky docela intenzivní, směrem bezový květ a zelenější angrešty. Suché, čisté, svěží, pěkné kyseliny a balanc, dobrá pitelnost. Takové lehce „encyklopedie říká, že bych měl vypadat…“, ale výborně udělané. Pije se fakt dobře.

Zweigelt Carnuntum Cuvée DAC 2020 je mix hlinito-písčitých poloh a kombinace mladých a starých keřů, 9 měsíců v 2000l dubových sudech. Spíše červeně ovocné, peckovinové, čisté a svěží. Suché, přímé, s méně výrazným tříslem, snadno pitelné. Blaufränkisch DAC 2019 je mix písčitějších poloh, zhruba rok v 2000l sudech. Čisté, spíše červenější ovocnost, trochu pikantnější a kořenité. Suché, čisté, ovocné, pěkné kyseliny, slušná stavba. Dobře pitelné, přímé, nic složitého ale dobře udělané fajn červené. Blaufränkisch Göttlesbrunn 2019 DAC zraje přes rok ve starších barrique sudech. Mladá, šťavnatě spíše červeně sladce ovocná a kořenitá vůně, čisté a šťavnaté v chuti, pěkné kyseliny, minerální linka, fajn délka. O něco serióznější pití. Zweigelt Rubin Carnuntum DAC 2018 je opět mix hlinito-písčitých poloh, ale zde je zrání rok ve starších barrique sudech. Čisté, ovocné, trošku sladší červené peckoviny a také sladší dřevěná linka, suché, šťavnaté, lehce svíravé, s fajn stavbou, velmi solidní Zweigelt. Blaufränkisch Prellerkirchen DAC 2017 zraje rok v použitých barrique sudech. Nazrálejší, otevřenější aromatika, tmavší ovocnost a lehce „polévková směs“ kořenitost, v chuti dost kyselin, tmavší ovocnost a výraznější třísloviny, fajn stavba a délka. Zweigelt Dornenvogel 2020 je ze spíše těžších jílovitých poloh, mix poloh a starých keřů, zraje 14 měsíců v barrique sudech z pětiny nových. Mladičké, velmi čerstvé a ještě nepřipravení, s výraznější červeně ovocnou aromatikou a linkou dřeva. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné až plnější, peckovinové, hezky udělané, jemnější tříslo, delší. V chuti přístupnější a fajn.

Gotinsprun DAC 2019 je cuvée pojmenované na počest Göttlesbrunnu, podle starého názvu obce, který je zmíněn v listině z roku 1083 a znamená „Gotinina studna“. Gotini byla manželkou zakladatele obce. Je to zhruba z poloviny Frankovka a ze třetiny Merlot, zbytek tvoří Syrah. Zhruba rok a půl zrání v barrique sudech, až ¾ nové. Tmavší rubínová barva. Ovocné, sladší, expresivní v aromatice, spíš směrem tmavé až lesní plody, čokoládové bonbóny, nugát. Suché, sladká výraznější tmavá ovocnost, koncentrované, s jemnozrnným tříslem, strukturované, dlouhé. Přístupné již teď, ale s potenciálem zrát. Skvělá věc. Zweigelt Ried Haidacker DAC 2018 1ÖTW fermentuje a maceruje ve velkých dubových kádích, poté přes rok zrání v barrique sudech z pětiny nových. Kombinace dřeva, tmavší ovocnosti a jasné nazrálosti, dost otevřené. Suché, čisté, spíše tmavší ovocnost, tabák, slušná délka. Ale bylo to takové zvláštně roztříštěné.

Komentáře používají Disqus