čtvrtek 20. dubna 2023

Dvakrát skvělý Dreissigacker

Při nedávném výletu do Rheinhessen bohužel nevyšel čas na pořádnou návštěvu vinařství Dreissigacker (web), alespoň jsem si ale jednou dal z ubytování ranní běh do Bechtheimu kde sídlí, proběhl se mezi vinicemi pří východu slunce a proklínal každou ze sklenek vypitých předchozí večer, ty od Klaus-Petera Kellera nevyjímaje! Z Bechtheimu určitě nejčastěji piju »S« Bechtheim Riesling trocken od Oekonomierat Johann Geil, viz starší článek, ale Dreissigacker je stylisticky trochu jinde. Nově vybudované moderní velké vinařství ve svahu (díky tomu omezují čerpadla a ledasco jedou samospádem, lépe jim tam proudí vzduch, sbírají tam dešťovku, na střeše soláry a tak, navíc tam mají spoustu skladovacího prostoru a možnost nechat vína vyzrávat před vypuštěním na trh i několik let) ve vinicích je jen jedním z důkazů, že Jochen Dreissigacker nastoupil správnou cestu a bezesporu patří mezi nastupující německé hvězdy.

K tématu jsem něco psal už dříve, ale neuškodí malé opáčko a trochu to rozšířit a aktualizovat. Mladý Jochen měl být původně daňovým úředníkem, tam směrovala jeho studia a vypadalo to, že se bude v rodinném vinařství starat o účetnictví. Pak si střihnul praxi u Kellera a nějaké to formální studium a začal se věnovat méně suchému oboru. I když… zaměřil se na úplně suchá vína, původní rodinný podnik si dost potrpěl na cukr :-) Na počátku tak přišel o skoro tři čtvrtiny původních zákazníků, ale vytrval. Víno měl původně dělat jeho bratr Christian, ale Jochen chtěl mít také možnost si víno zkusit a z původního „hraj si tady na hektaru“ se nějak vyvrbilo, že podnik převzal úplně. Vinice, dnes už je to ke čtyřiceti hektarům, vedou v certifikovaném bio a biodynamice. Vlastní polohy především u Bechtheimu a Westhofenu, včetně skvělých poloh jako Bechtheimer Geyersberg, Westhofener Kirchspiel či Westhofener Morstein. A ve sklepě nijak složitě, většinou několikahodinová macerace (pošlapané hrozny) a pak spontánní fermentace, hlavně nerez ale pracují i s dřevěnými sudy, a delší (až rok a půl) zrání na kalech. A jsou otevřeni spoustě zajímavých přístupů, Jochen má zřetelně cit nejen pro víno, ale i pro současný trh :-) A v budoucnu se mu myslím budu ještě věnovat.

Doma jsem teď otevřel dvě vína. Riesling Organic Dry 2020 je v jejich sortimentu mírně netradiční, jde o základ z jejich vlastních hroznů primárně z Bechtheimer Heilig Kreuz a částečně nakoupených (ale bio certifikovaných) hroznů od sousedů. Fermentace nerez s malým dílem ve dřevě, poté delší ležením na kalech. Láhev pistole se šroubovým uzávěrem. Světlejší barva. Na úvod „tam toho je“ rozdivočelá vůně s teplým voskem a kouřovostí, mineralitou a zralým kozím sýrem, která se postupně uhladí do pikantnějšího, především limetkově citrusového projevu, včetně kůry. Suché, čisté, šťavnaté s výraznější kyselinou ale držené na uzdě pár gramy cukru, vyvážené, slušně dlouhé, klasické, citrusové a lehce pecičkové a žlutě malvicové v dochutí. Pije se skvěle, bezva věc.

Vintages je tak trochu následek vinařova výletu do Champagne, kde ho zaujalo mísení ročníků, a tak s ním od roku 2016 experimentuje. Dříve si hrál „jen“ s kombinacemi terroir (včetně, jaká hereze, top vinic Bechtheimu a Westhofenu), teď už i ročníků. Já měl Vintages Edition III, což je (dle vinařových slov) „spojení ovocnosti ročníku 2021, minerální svěžesti z roku 2020, elegance ročníku 2019, vyváženosit z roku 2018 a jemného zralého aroma z roku 2017“. Původ je v Bechtheimu, v tratích Hasensprung, Geyersberg a Rosengarten. Ruční sběr, odstopkováno, pošlapáno, macerace osm hodin a lis, spontánní fermentace z 90 % v nerezu a zbytek v dubových šestistovkách (aka halbstückfass). Ve stejných nádobách i zrálo na kalech, poté smíšeno a na konci léta 2022 lahvováno. Do pistole se šroubem, ale trochu vyšší a těžší varianty. Barva i něco výraznější. Aromatika znatelně bohatší, komplexnější, báječná kombinace teplejší zralejší žlutější ovocnosti a trochu krémovosti s živou svěžestí, citrusovým projevem, limetkou. Suché, čisté, o trošku plnější ale stále spíše středně plné, krásně vyvážené a delší, opět žluté ovoce a citrusy, minerální linka, pěkná délka. Seriózní, zábavný Riesling. Obě vína jsem kupoval u vinaře a dovozce Tomáše Trejbala.

Komentáře používají Disqus