pondělí 3. dubna 2023

4 Kilos aneb co vše může znamenat 97 bodů

Co si představíte pod vínem s 97 body „od Parkera“, tedy z průvodce Robert Parker Wine Advocate? O tématu bodové inflace posledních dvou dekád jsem tu psal opakovaně a tentokrát se zrovna jí zabývat nehodlám, dnes pojedeme na pozitivní vlně! Každý hodnotitel má svůj vkus a i když by mělo být samozřejmostí, že víno oboduje „objektivně“, tak… je to samozřejmě složitější. Luis Gutiérrez, který pro Wine Advocate hodnotí Španělsko, je bodově docela štědrý, byť myslím nepatří mezi ty úplně největší hříšníky současné scény vinné kritiky. Skvělé na něm ale je, že dokáže být – a to i bodově – úplně stejně nadšený z naturálního lehkého vulkanického nízkoalkoholického nervózního červeného z betonu jako ocenit nesporné kvality novým dřevem nastřelené silné obludy z Riojy či Ribery del Duero. Ovšem bez degustačních poznámek se tím pádem neobejdete, pokud budete u 95+ bodů a červeného Španělska očekávat právě spíš ten mohutnější styl, můžete se dnes (resp. u Gutiérreze) šeredně zmýlit. Čímž se dostáváme k 4 Kilos 2020, vlajkové lodi skvělého vinařství z Mallorcy, které si 97RP odneslo a údajně jde o nejlepší inkarnaci tohoto vína od jeho vzniku v roce 2006.

O vinařství 4 Kilos (web) už jsem tu psal dříve a dnes se můžeme věnovat už jen vlastnímu vínu. Jako každý rok jde čistě o odrůdu Callet (lokální, relativně pozdně dozrávající ale vždy si dobře držící kyseliny), z vinic 20 až 50 let starých a obhospodařovaných ekologicky (s bio certifikací), pěstovaných na červené jílovité půdě s velkým obsahem železa. Kompletně odstopkováno, pomleto, fermentuje z poloviny spontánně v nerezu a z druhé v 2500l dřevěných tancích, zraje v 600l francouzských sudech (dub Allier) rok. Sudy nejsou nové, nejčastěji 3 a 4 použití. Lahvováno bez velkých úprav jen trochu zasířené. Pouze 12 % alkoholu. Zatříděno jako prosté Vino de la tierra Mallorca. Láhev burgundská s nápisem 4 Kilos přímo ve skle, kovová záklopka a kvalitní celokorek. Každý rok viněta odlišná, tentokrát ji tvoří fotografie Lapin (Regan Brown, 1978). Tolik technikálie :-) V lahvi je víno tmavší, lehce nafialovělé barvy, ale nijak hutné. Aromaticky čerstvé, slinosbíhavé, na úvod trochu odměřené a vyplatí se tomu dát čas. S červenou, takovou tou „křupavě čerstvou“ a trochu chladnější ovocností, jemnou kořenitostí, sušenými květy a vlhkým kamením. Suché, čisté, šťavnaté a lehkonohé v chuti, lehce svíravé, s pěknou délkou a minerální linkou. Vyvážené, byť pro příznivce sladce ovocně červených hutnějších vín to možná but příliš o kyselině. Obzvláště druhý den nabízelo skvělý balanc, jemnost a zábavnost a pitelnost, dalo se s tím hezky hrát a zkoumat to. A navíc jsem přesvědčen, že bude dál zajímavě zrát. Kategorie 30€+ už znamená, že to fakt není na každodenní pití. A 97 bodů mi přijde asi trochu moc :-) Kolik bych tomu dal v nějaké slepé degustaci ale netuším…

Komentáře používají Disqus