čtvrtek 23. března 2023

Nejen veltlíny a ryzlinky od Weingut Hindler

Do pražské vinotéky U Lachtana minulý týden dorazila Rosi Hindler z Weingut Hindler (web) představit jejich mladá vína. Manžel Karl zůstal makat ve vinařství :-) Jsme v dolnorakouském Schrattenthalu, malé obci nedaleko Retzu, a tedy oblast Weinviertel a nějaký deset kiláků od hranic s Moravou. Rodinný podnik má historii od roku 1810 a působí tak nějak… normálně. Což nemyslím nějak negativně, prostě nic neobvyklého, žádné výstřelky, žádné výjimečné monopolní vinice nebo vína připravená nezvyklým způsobem. Markeťáci pláčou ;-) 23 hektarů vlastních vinic, na úpatí Manhartsbergu a s poměrně rozmanitou geologií, za poslední dekádu s přesunem k ekologičtějšímu obdělávání a aktuálně na cestě k bio certifikaci. Ruční sběr hroznů, ve sklepě nekomplikovaně, především v nerezu, fermentace někdy spontánně (třeba u „Reserve“ věcí v sudech) ale neutrálním kvasinkám se nebrání, postupně omezují i síření (jako všichni). Převaha veltlínu, ale i další odrůdy, v obci je i skoro třetina červeného. K tomu ubytování a možnost popít na místě.

Gemischter Satz 2022 (Müller-Thurgau, Sauvignon Blanc u Grüner Veltliner) je víno mladičké, poměrně expresivní, voňavé, florálně-malvicové, lehce „bonbónové“, suché, čisté, lehké, s fajn kyselinou a pitelností. Nic složitého, ale dobře nachladit a udělá v letním teple spoustu radosti. Grüner Veltliner Löss 2022 (Weinviertel DAC) je sprašová klasika, víno mladičké, čerstvé, trochu hlubší a ne tak navoněné, zelené jablko a kořenitost. Suché, čisté, středně plné, fajn kyseliny a dobrá délka. Fajn kousek. Grüner Veltliner Ried Steinperz 2022 (Weinviertel DAC) je z kamenitého podloží a starých, padesátiletých, keřů. Na úvod jemnější a sevřenější, potřebuje čas. Středně plné, s pěknou kyselinou, zřetelně komplexnější stavba, fajn délka. Tohle bude moc pěkné, až dostane víc prostoru. Veltlíny hrají prim právem!

Riesling Classic 2022 z mixu spraší, vápence i šutru působil dost nehotově, kvasnicově. Aromaticky spíše žlutější ovoce, zralá hruška. Suché ale s lehkým dotykem cukru, středně plné, slušné kyseliny, krémovější žlutá ovocnost. Nechat ještě chvilku odpočívat. Riesling Ried Kalvarienberg 2021 je ze šutru, žuly. Ve vůni na úvod dost reduktivní a potřebovalo prodýchat. Postupně zralejší ovocnost, meruňka a hruška do krémovosti, lehce medové tóny a dotyk botrytidy. Suché, čisté, pěkná struktura, sladší ovocnost, opět botrytická linka, dobrá koncentrace a délka. Klidně bych tam snesl o trochu více kyseliny, ale je to fajn víno.

Sauvignon Blanc Classic 2022 z vápence je víno aromatické, expresivní, čerstvé, bezové, do toho ovocnost až směrem žlutý meloun. Suché, živé, dost kyselin, dobrá délka, efektní, veselé. Tohle pobaví leckoho! Neuburger Ried Kreusberg 2022 ze starých keřů, 55 let, působil na úvod poněkud nepřirozeně „bonbónově“ voňavě, postupně především žluté ovoce, trochu krémovosti a dotyk kořenitosti. V chuti suché, čisté, moc pěkně postavené, delší, s minerální linkou. Jak mi vůně přišla až trochu falešná, tak v chuti to má potenciál a je dost seriózní. Bylo by zajímavé ochutnat za rok. Chardonnay Muschelkalk 2022 z vápence je mladičké, trochu reduktivně zaprděné, postupně více ovocnosti až do exotického ovoce, žluté plody, trochu krémové. Suché, čisté, trochu zakulacené, fajn délka, žlutě ovocné.

Rosé Classich Leicht & fruchtig 2022 je Blauer Portugieser, svěží mladé přímočaré růžové, drobnější červené plody, jahody ve smetaně, suché, čisté, přímé, fajn kyseliny a snadná pitelnost. Zweigelt Ried Innere Bergen 2021 je za starých (55 let) keřů na žule, školeno v 2000l sudu. Mladé, trochu reduktivní a třeba pořádně rozdýchat, červené ovoce do višní, trochu trpčí plody, suché, čisté, s fajn kyselinou, červenou ovocností, nijak výrazné třísloviny, fajn příjemné přímější nekomplikované červené. Blauburger Ried Längen 2021 je ve vůni do znatelně tmavších plodů, až lesních, přímočaře čistě ovocné. V chuti čisté, suché, opět tmavě lesně ovocné, zakulacené a měkčí skoro bez třísla, slušná délka.

Komentáře používají Disqus