středa 29. března 2023

Moravský ryzlinkový sekt a vulkanický Listán

Hromadí se mi tu poznámky z degustací a různých průřezových zkoumání a nestíhám zpracovávat, tak dnes zkusím ve zkratce odhrnout dvě lahve samostatně, tak trochu jakou „upoutávku“ na budoucí (držte palce!) články. Postupně se třeba propíjím degustační sadou Vinařství NEPRAŠ & Co. (web), dnes „bublinky na úvod“. Maidensten 2017 Riesling Sekt existuje ve variantách Brut (11 g/l dozáže), Extra Brut (6 g/l) a mnou chutnané Brut Nature (bez dozáže). Jde o čistě ryzlinkové bubliny z bio (certifikovaných) hroznů pavlovské trati Stará hora, klasika druhotná fermentace v lahvi. Trochu výraznější, nazlátlá barva. Pěkně vytrvalé perlení menších bublinek. Čisté, spíše florální v aromatice, sušené květy, lehce oříškové, po pravdě to má štych jako dobrá cava postavená na odrůdě Xarel·lo spíš než klasické ryzlinkové sekty/crémanty, zajímavé. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, bílé ovoce, florální linka, lehce oříškové, slušná dochuť. Fajn bubliny!

Envínate. Jeden ze zásadních představitelů „nové španělské vlny“, projekt už roky zastoupený na lístcích slavných restaurací od Kodaně po … no prostě všude! Jméno, o kterém tu píšu už nejméně od roku 2016, bez větší pozornosti čtenářů (vy!). Nově jsou dováženi i k nám, pod křídly JOJO Wines, a to nejen jejich kousky ostrovní, ale i vína z Ribeira Sacra a dalších míst. Nedávno jsem měl možnost si průřez nabídkou prochutnat a určitě sepíšu víc, pro dnešek to bude Benje Blanco 2021. Detailně jsem o tomhle víně psal v ročníku 2018. Ale ve zkratce aktuální ročník… Santiago del Teide na ostrově Tenerife, 100 % Listán Blanco (alias Palomino Fino) z několika parcel s keři ve věku 70 až 110 let, samostatně stojící keříky v nadmořské výšce 900 až 1200 metrů. Odstopkované pomleté hrozny asi den macerují, pak spontánně kvasí v betonu, následně víno zraje z asi třetinu v použitých francouzských dubových sudech a betonových tancích. Proběhne tam malolaktika a u části vína se vyvinul flór. Bez čiření, filtrace, decentní zasířené a šup do lahví a zavoskovat hrdlo. Tmavší, lehce nazlátlá barva. Na „základní“ víno překvapivě komplexní, vrstevnatá vůně. Vulkanicky pikantní s decentním nádechem flóru, lehce citrusové, trochu mořské, ale prim hraje spíš šutr než ovoce. Suché, čisté, středně plné ale docela lehkonohé, výraznější a typicky nervózní kyselina, charakterní zábavné bílé. To chcete!

Komentáře používají Disqus