úterý 7. února 2023

Voňavé vesnické Beaujolais s pozvánkou

Mám rád dobré Beaujolais, to už jsem zde psal mnohokrát. A ne nutně jen „moderní“ naturální kousky, ale i vína spíš konvenčnějšího (ač ve vinicích mohou být klidně v bio režimu) střihu. Skoro vždy mám v chladničce kousky od velkého burgundského négocianta Louis Jadot (web). A to především z jejich Château des Jacques (viz starší zápisek) v Romanèche-Thorins, což jsou ale vína spíš „burgundštějšího“ střihu, ale též pár lahví Beaujolais-Villages „Combe aux Jacques“. Psal jsem o několika ročnících, naposledy o 2020, a je to výborná ukázka skvělé milé přímočaré pitelnosti a zároveň vína, které pár let hezky drží v lahvi a pozitivně se vyvíjí. Teď jsem otevřel poprvé i 2021. To byl ročník „bojovný“, ve výsledku určitě o něco lehčí než některé opulentní záležitosti posledních let. Láhev burgundská, kovová záklopka a celokorek (některé trhy mají šroubový uzávěr). Pěkná tmavší rubínová barva. Mladá, čerstvá, výrazně ovocná vůně, jahody a drobné červené ovoce, trochu peckovin a lehce Bon Pari (ale ne takovou tou nasí**cí formou „to je falešný“), mírně bylinková linka. Suché, čisté, středně plné, čistě sladce červeně ovocné, vyvážené, s dobrou délkou, jen lehce třísloviny, uhlazenější. Za rok či dva bude trochu zajímavější, ale teď má prostě veškerou tu božo veselost. Stačí trochu podchladit a je s tím spousta radosti k hromadě různých jídel, takový talíř s paštikou nebo na pánvi rychle osmahnutý polosyrový losos…

Mimochodem Beaujolais-Villages od tohoto producenta teď hrálo docela prominentní roli ve třetí epizodě aktuálního asi největšího seriálového hitu, The Last of Us na HBO, ve scéně stříkající emocemi. O víně se pak psalo na hromadě všemožných webů, výběr komentoval leckdo a názor osciloval od „dobré volby ke králíkovi“ po „raději si nechat vyrvat jazyk než pít Beaujolais od Jadota“, sem tam se objevilo pár zasvěcenějších reakcí komentující kupříkladu mladistvou barvu nalévaného vína už ne zrovna nízkého věku.

Jadota dováží Kupmeto, což mi připomíná, že na příští týden chystají Galadegustaci Burgundska. Přesnější by asi bylo „velká průřezová ochutnávka Maison Louis Jadot“, vín dalších producentů tam bude pomálu, ale nabídka vypadá každopádně pěkně. Od Beaujolais, přes Chablis, základní regionální burgundská až po vína vesnická, 1er a Grand Cru. Dovozce mne oslovil, jestli bych se tam nechtěl postarat právě o stoleček s Beaujolais a pokusit se přenést na návštěvníky něco ze svého nadšení. Objektivně budu mít, když je vedle Gevrey-Chambertin, Corton Les Grèves nebo Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot, dost málo práce :-) Ale pokud se náhodou chystáte, tak se zastavte něco ochutnat, ať mi není smutno že o božo nikdo nestojí!

Komentáře používají Disqus