úterý 28. února 2023

Polský MW, Morava triumfuje v Texasu, Champagne plány, Provence požáry v Chile

Nemusíte nutně sledovat (stále zajímavější!) polskou vinařskou a vinnou scénu, abyste narazili na jméno Wojciech Bońkowski. Ten sice získal magisterský titul z italské literatury a doktorát z hudební vědy na Varšavské univerzitě, ale dlouhodobě se věnuje vínu. Svoje odbornosti spojil v knize o Chopinových oblíbených jídlech a vínech „Chopin Gourmet“ :-) Každopádně vydal další knihy s vinnou tematikou, založil zásadní polský web o víně Winicjatywa a také magazín Ferment. Píšu to hlavně proto, že se právě stal prvním polským držitelem titulu Master of Wine. Spolu s ním titul získal i Američan Joshua Grainer, vinař z RdV Vineyards ve Virginii, ale to není tak unikátní :-) Gratulace do Polska!

Ale když už je řeč o USA… „Z první mezinárodní soutěže vín tohoto roku TEXAS INTERNATIONAL WINE COMPETITION si moravští a čeští vinaři přivážejí skvělých 111 medailí, z nichž bylo 14 velkých zlatých, 60 zlatých a 37 stříbrných medailí. Mimořádně vysoko hodnocená a medailově oceněná tak byla v mezinárodní konkurenci drtivá většina ze 122 přihlášených vín z České republiky.“ A já bych k tomu jen doplnil, že soutěž, ze které si drtivá většina vín odveze medaile, ne nutně ukazuje na výjimečně vysokou kvalitu přihlášených vín, ale na mimořádně nízké standardy soutěže a prostou směnu účastnického poplatku za nálepku. Nechci jim křivdit, ale je mi líto, tak to vidím. A zároveň tím nechci říct, že dvojitá zlatá pro demíčko prestižku od Bohemia Sektu či Pálavu od Krista nejsou úspěch, jen… ne všechny medaile jsou si rovny. Na soutěži bylo reálně do tisícovky produktů, nejen vína z hroznů ale různých dalších ovocných vín a také medovin. ČR v ní byla jedinou šířeji zastoupenou neamerickou zemí, naprosto drtivě! Vína z Austrálie, Portugalska či Chile by šlo spočítat na prstě jedné ruky, víc (4!) jich bylo i z vinařské velmoci… eh… Japonska. A pravda, něco vzorků poslalo také Slovensko. Jiné zahraničí v Texasu zastoupeno nebylo. Ale věřím, že to byl moc fajn výlet :-) Ani nevím, proč mi to připomnělo, že rada Vinařského fondu vyhlašuje výběrové řízení na pozici ředitele/ředitelky, detaily případě zde.

Comité Champagne představilo plány na příštích deset let, do čeho chtějí investovat a jakým směrem rozvoj regionu ubírat. Nejdůležitějším bodem agendy je spuštění nového moderního výzkumného, inovačního a vývojového centra, které by mělo být otevřeno v roce 2025. Zařízení zvětší stávající laboratoř apelace o 40 % a bude disponovat většími fermentačními prostory a experimentálním sklepem. Aktuální výzkum se, takto na apelační úrovni ale ostatně i „po vlastní ose“ u jednotlivých vinařů, ubírá hlavně směrem omezení vinohradnické chemie a přizpůsobení klimatické změně, ať už způsoby vedení révy, užitím (staro)nových odrůd i přístupem ve sklepě. Na tohle vyhradí navíc dalších deset milionů EUR v průběhu pěti let. Jsou tam takové ty věci jako cesta ke carbon-zero do roku 2050. A také větší investice do boje se zneužíváním jména Champagne a také do většího „šampaňského“ vzdělávání nejen na jejich klíčových trzích. Plán, jak zajistit, že Champagne bude stejně dobré a stát nás třeba jen čtvrtinu, jsem tam bohužel nezaznamenal :-)

V Chile zuří požáry, na obrovské ploše, a to včetně vinařských oblastí. Je to depresivní pohled. Požár se nevyhnul ani některým z tamních nejstarších výsadeb a naprosto zničil stovky hektarů keřů ve věku 100 až 150 let, donedávna živoucí historie vinohradnictví a vinařství v zemi.

Pokud náhodou máte pár milionů volných peněz a chcete za souseda Brada Pitta a jeho Château Miraval v Provence, tak máte možnost. Za pouhých 18 milionů eur se prodává usedlost, která zahrnuje „zámeček“ z roku 980, ovšem zrekonstruovaný v uplynulých patnácti letech. Je v něm nějakých 5000 m2 obytné plochy. Celkem asi 120 pokojů, včetně 25 apartmánů s ložnicemi, a šestnáctihektarovým uzavřeným parkem s velkým potenciálem pro výsadbu vinic! Tři kuchyně, knihovny, strážní domky, fontány, sochy, dva bazény, jezdecká aréna olympijských parametrů pro vaše koně a samozřejmě, to nesmí chybět, heliport! Ani nevím, proč vám to sem vlastně píšu %-) Možná mi Brada připomnělo, že jeho růžové bubliny Fleur de Miraval (ty ovšem dělá v Champagne za spolupráce s Pétersem) se už podruhé budou podávat na letošních Oscarech. Piper-Heidsieck má znova smůlu! Nebo mne do Provence přivedla informace, že skupina Moët Hennessy si znovu „udělala radost“ a koupila si další výrazné vinařství právě v této oblasti, Château Minuty. Kdo přijde na řadu příště? Tipujte!

Komentáře používají Disqus