pondělí 23. ledna 2023

Třikát z vrcholu hodnocení nejlepších vín ČR

Vzpamatovávám se po víkendu, kdy jsem bohužel musel oželet vinný festival Bottled Alive a ještě dlouho toho budu litovat, ale pořádal jsem jinou akci a termín se nešťastně sešel. Tak musím doufat, že se přátelé podělí o nějaké zásadní tipy na vína, která bych si měl přechutnat :-) Každopádně dnes vrátím ke křtu Průvodce nejlepšími víny ČR, už jsem tu psal o dvou tam degustovaných lahvích a dnes přidám tři další. Třeba tu vůbec nejlépe hodnocenou v průvodci, s 98 body se jí stala Pálava 2020 slámové víno z vinařství Sonberk (web). Takže víno sladké, konkrétně má 178.7 g/l zbytkového cukru při 9 g/l kyselin a 9 % alkoholu. Jde o mix tří různých sběrů (5., 7. a 20. října 2020), vysoušených a lisovaných 23. a 24. února 2021. Lahvují do malé buclaté čtvrtlitrové lahve a běžné cena ve vinařství je 480 Kč, přepočteno na klasickou sedmičku pro srovnání tedy 1440 Kč alias 60€. Víno je to každopádně skvělé. S výraznější tmavší barvou, intenzivní medovou vůni propojenou s ovocnými džemy a kořenitostí, bohatou a omamnou, velmi efektní. V chuti sladké, ale s výbornou kyselinou, koncentrací, na vysoký cukr vyvážené, opět žlutě džemově ovocné, květový med, velmi dlouhé. Pokud vína podobného stylu vyhledáváte, tak tohle se rozhodně nemá zač stydět. 98 bodů je fakt hodně, ale rozporovat nebudu.

Velmi dobře dopadl také, jako vůbec nejlépe hodnocené víno odrůdy s 92 body, Cabernet Sauvignon 2018 výběr z hroznů (Lednice, Ve Starých) od Víno Cibulka (web). Je to čisté kořenitější již trochu nazrálejší červené, projevem do tmavší plodů a linkou toastovaného dřevo a trochu tyčinky Margot, suché a čisté, plnější, s chutí kopírující vůni. Střední délka. Naprosto korektní technicky zvládnuté červené, ale vlastně hodně přímočaré, pro mne toho nenabízí moc navíc a něco zajímavého, srdce se prostě nerozbuší rychleji. Podobných červených je všude hromada, v ceně 450 Kč rozhodně. Ale oceněno bylo i jinde a třeba mne vkusem jen minulo. Každopádně oceňuji, že je z bio hroznů a deklarují jej také jako bez histaminů.

Ještě znatelně lépe hodnocen, opět až extrémně vysoko, byl Merlot 2018 Family Reserve barrique vinařství Springer (web), ten si odnesl rovnou 97 bodů. Docela nedávno jsem tu psal o 2016. Tmavší intenzivní barva. Aromaticky dost „bordó“ styl, s tmavší koncentrovanou ovocností, švestky a švestkový koláč s povidly, až lesní plody a marmelády z nich, sladší kořenitost, dřevo do čokolády. Suché, plné, koncentrované, s krásnou tmavou sladkou ovocností, vyvážené, dlouhé, opravdu skvělé. Má to strukturu, jemnější odbočky, i přes tu nabušenost je tam zároveň lehkost a pitelnost, je výborně udělané a navíc teprve na začátku cesty a s potenciálem velmi dobře zrát. Vyhledávám stylově jiná červená, ale tohle je dost wow záležitost. Láhev jsem si zapomněl vyfotit :-)

Komentáře používají Disqus