pátek 13. ledna 2023

Pinot pleťový, Champagne podvodné a de Sousa

Výzkumy ukazují, že každodenní konzumace sklenky červeného vína z ekologického zemědělství vám může zajistit čistší a mladě vypadající pleť. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá víno chránit pleť před poškozením volnými radikály, které jsou příčinou vzniku vrásek a jemných rýh. Bylo prokázáno, že jedna sklenka vína denně zlepšuje elasticitu pleti, za „nejzdravější“ víno je považováno Rulandské modré, protože má právě vysoký obsah antioxidantů a obvykle nízký obsah cukru. PR Burgundska, kde na víc než jednu sklenku denně stejně málokdo našetří? :-) Za sebe mohu potvrdit, že funguje jak Pinot tak Frankovka. Moje pleť na obličeji vypadá velmi mladistvě! Možná je to větším množstvím než sklenkou denně, ale je doslova jak u hormony zmítaného puberťáka %-)

Kvůli podvodným praktikám bylo producentovi zkonfiskováno „falešné Champagne“ v hodnotě dvou milionů €. Tak alespoň praví titulek článku. Zmiňovaným vinařstvím je Frédéric Gallois z Colombé-la-Fosse a přišel takto o 300 tisíc lahví. Důvod? První podezření z podvodu přineslo zjištění, že hrozny byly sklízeny mimo oficiální povolené termíny. Dalším problémem byl vyšší než povolený výnos. No a posledním „hřebíčkem do rakve“ pak zjištění, že ve vínech značených jako Champagne jsou i hrozny z vinic, které již nejsou oficiálně součástí apelace. Vinařství podle všeho již několik desítek tisíc lahví prodalo. Za prohřešek dostalo pokutu „jen“ 12 tisíc €, ale vzhledem k ceně zabaveného vína je to zásah určitě více než citelný…

Ze Champagne přišla i další zpráva, ještě smutnější. Ve věku pouhých 59 let zemřel Erick de Sousa, špičkový vinař z Avize v Côte des Blancs. Oblast přišla o osobnost, která v mnohém předstihla současné trendy. Jeho produkci charakterizovala síla starých keře, použití sudů, certifikovaná bio a biodynamika a především precizní charakterní vína. Podnik již nějakou dobu spravují jeho tři děti, Charlotte, Julie a Valentin, a přes tuto ztrátu je snad pokračování v dobrých rukou.

Komentáře používají Disqus