středa 4. ledna 2023

Meunier a specialita od Champagne José Michel

Už je to přes dva roky, co jsem tu psal o odrůdě Meunier a potažmo Champagne José Michel & Fils (web) z Moussy, jednom z producentů seriózní podoby téhle odrůdy ještě v době, kdy to nebylo trendy :-) Paradoxně, přestože byl známý pro stará lahvování čistého a překvapivě skvěle zrajícího Meunieru, přestal tuhle informaci vinař na vinětách uvádět a znovu se k tomu vrátil před nějakými patnácti lety, kdy už Meunier nebylo takové stigma. José bohužel v roce 2019 zemřel a podnik dnes vede jeho vnuk, mladý Antonin, a tak trošku věštím, že se o nich začne zase trochu víc mluvit. Vinařství, jeden ze zakládajících členů uskupení Tresors de Champagne známého pro „Spécial Club“ vína (to jejich mi zatím čeká v chladničce), je nově už HVE Level 3 certifikováno, ale bio to (zatím?) není. Z vinic „na předměstí Remeše“ u obcí Moussy a Pierry, které ale v podstatě navazují jedna na druhou, a také z nedalekého Brugny stále připravují vína s důrazem na Meunier ze starých a velmi starých keřů, který u nich tvoří téměř polovinu výsadeb a je dominantní modrou odrůdou. Desetina výsadeb je Pinot Noir a zbylou velkou část zabírá Chardonnay. Pořídil jsem loni degustační průřez (v rámci speciální nabídky od Tomáše Domince aka vino.cz, jinak je sortiment vinařství v nabídce třeba ooo.wine) vinařstvím a zatím otevřel dvě lahve, právě základní čistý Meunier a naopak jejich prestižní top cuvée.

Meunier Extra Brut je čistě tato odrůda z ročníku 2019, ale vzhledem ke kratšímu zrání na kalech není deklarováno jako ročníkové. Hrozny pochází z Moussy z lieu-dit Gallières (skoro nejvýše posazená v obci, nahoře u lesa) z výsadeb v roce 1975. Fermentace a zrání čistě v nerezu, lahvováno v červenci 2020 a odstřel kalů v březnu 2022 s dozáží 5 g/l. Tmavší, nazlátlá barva s pěkným výraznějším perlením. Čisté, expresivněji ovocné, jablko a kdoule a lehce tropiko, minerální linka, hlubší, moc fajn. Suché, čisté, poměrně výrazné, trochu plnější, ovocnost kopíruje vůni, slušná délka. Solidní, slušně postavené, ovocné, pěkně udělané. Slušelo by tomu ještě nechat nějakou dobu ležet v lahvi.

Hommage Brut (dříve Cuvée du Père Houdart) je velká specialita, kombinace mladého ročníku 2019 s rezervami, tvoří přibližně polovinu, uloženými po celou dobu v lahvi (quart de mousse, s nižším tlakem). Konkrétně jde o ročníky 1971, 1975, 1976, 1982, 1984, 1995, 2005 a 2010. Uf! Mladé víno školeno v demi-muids sudech na jemných kalech. Odrůdově je to 40 % Pinot Noir, 40 % Meunier a 20 % Chardonnay, dozáž někde k 4 g/l. Láhev buclatější, tvarově blíže těm historickým. Tmavší, nazlátlá barva. Krásné vytrvalé perlení malých bublinek. Efektní kombinace čerstvosti a nazrálosti, trochu netypická a lehce matoucí, spojující svěží citrusy a malvice a krásnou minerální linkou s toastem, kouřovostí, jemnou kořenitostí. Trochu „japonské“, opražená rýže a zázvor. Suché, čisté, opět zábavná kombinace čerstvosti a energie a nazrálosti, citrusovo-malvicová ovocnost, výraznější kyseliny a šťavnatost. Minerální, vyvážené. Určitě tomu bude svědčit další ležení, ale nešlo odolat. „Klasické“ a přitom jiné a své. Krásné víno!

Komentáře používají Disqus